Szombatig tart a Ludovika fesztivál, irány bulizni!





Koncertekkel, előadásokkal és családi programokkal várják az érdeklődőket.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.05.12.
ez lesz ma Ludovika Fesztivál Star Wars

Május 12-én ünneplik világszerte az ápolók nemzetközi napját, annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale, a modern ápolóképzés megalapítója.

Május 12-én ünneplik világszerte az ápolók nemzetközi napját (Képünk illusztráció) Fotó: Balogh Zoltán

Nightingale angol arisztokrata családban született, érdeklődése már korán a szenvedők, a betegek, a segítségre szorulók felé fordult. Nem fogadta el azt az életutat, amelyet származása és társadalmi helyzete kínált neki az angol főúri körökben, családja tiltakozása ellenére Németországban és Párizsban kitanulta az ápolónői mesterséget. Nightingale a hadikórházakban szerzett rettenetes tapasztalatait is feldolgozta, amikor megalapozta a betegápolás elméleti és gyakorlati képzését, a Feljegyzések az ápolásról című munkájával és kétszáz egyéb tanulmányával.

Pázmány Péter bíboros, esztergomi érsek megalapította az első tartósan működő magyar egyetemet

Az 1635. május 12-én alapított egyetem Nagyszombatban működött,  irányítását a jezsuita rendre bízta. A korábbi több egyetemalapítási próbálkozás után ez volt az első valóban tartósan működő egyetem Magyarországon. Pázmány a saját vagyonából százezer forintot adott létrehozására.

Mivel Pázmány Péter a hazai katolikus papképzést tartotta elsődleges feladatának, a királyi jóváhagyás szerint az „Archiepiscopalis Universitas” ekkor még csak két karral: bölcsészeti és teológiai karral indult.

Az egyetem 1635. november 13-án nyitotta meg kapuit, kezdte meg működését. Az intézményt Dobronoki György jezsuita tanár, az egyetem első rektora nyitotta meg. Az egyetem 1667-ben bővült a jogi fakultással, majd 1769-ben Mária Terézia királynő – a királyi egyetemi cím megadása mellett – orvosi fakultást is létesített. Ettől kezdve volt tekinthető valóban teljes egyetemnek.

Először rendeztek Forma–1-es versenyt

A silverstone-i pályán 1950. május 13-án rendezett verseny több mint két órán át tartott, és a mezőny alig fele jutott el a célig: 21 indulóból mindössze 11-en látták meg a kockás zászlót. A leggyorsabb közülük az Alfa Romeóval versenyző Nino Farina volt, aki két további győzelmével a sorozat első világbajnoki címét is megszerezte a mindössze hét futamból álló szezonban. Az olasz mellé Luigi Fagioli és Reg Parnell állhatott fel a dobogóra, a később öt világbajnoki címet begyűjtő Juan Manuel Fangio a leintés előtt 8 körrel kénytelen volt feladni a versenyt. A pontokat akkoriban az azóta számtalanszor megváltoztatott, 9-6-4-3-2-es rendszerben osztották ki. Azóta mindössze két ország – Nagy-Britannia és Olaszország – rendezhetett minden évben futamot. Az egykori silverstone-i verseny óta megszakítás nélkül folyik a világbajnokság.

40 éve született Görbicz Anita (Görbe) kézilabdázó

A Győri Audi ETO játékosa és a magyar női kézilabda-válogatott irányítója 1983. május 13-án született. Eddigi legnagyobb sikerei a Győrrel szerzett három BL-győzelem. A válogatottal a legjobb eredménye a 2003-ban szerzett világbajnoki ezüstérem. 2005-ben a világ legjobb női kézilabda-játékosának választották.

Május 14. a vándormadarak világnapja

A vándormadarak világnapjának célja a nemzetközi kapcsolatok megerősítése a vándorló madarak védelmének érdekében. A vándorló madarak életmódja nemzetközi összefogásra készteti a természetes élőhelyet jelentő területek országait. Sérülékeny helyzetük, védelmük érdekében két, vándorló állatokkal foglalkozó szervezet tett lépéseket és hirdette meg a világnapot 2006-ban. A nemzetközi elnevezése: „World Migratory Bird Day”.

79 éve született George Lucas

1944. május 14-én született meg George Walton Lucas Jr. amerikai filmrendező.

Lucas leginkább a Star Wars és az Indiana Jones franchise létrehozásáról, valamint a Lucasfilm, a LucasArts, az Industrial Light & Magic és a THX megalapításáról ismert. A Lucasfilm elnöke volt, mielőtt 2012-ben eladta a The Walt Disney Companynak. Lucas a történelem egyik legsikeresebb filmkészítője, és négy Oscar-díjra jelölték. Filmjei az észak-amerikai pénztárak 100 legtöbb bevételt hozó filmje közé tartoznak, a jegyárak inflációjával kiigazítva. Lucast a XX. századi New Hollywood mozgalom egyik legjelentősebb alakjának, a modern kasszasiker úttörőjének tartják.

25 éve halt meg Frank Sinatra

1998. május 14-én halt meg Frank Albert Sinatra. Egyike a legkelendőbb előadóknak a világszerte több mint 150 millió példányszámban elkelt lemezeinek köszönhetően. Gyakran emlegetik mint „A Hang” (angolul: The Voice), és mint az „Öreg Kékszemű” (Ol’ Blue Eyes).

Május 11–13. tart a Ludovika Fesztivál

Az első magyar tisztképző akadémia, a Ludovika Honvéd Királyi Akadémia megalapítására 1808-ban került sor, a tényleges tisztképzés megindulása azonban csak 1867-től, a kiegyezés után kezdődhetett meg. Az intézmény nemcsak a magyar hadi szakirodalom megteremtését célozta meg az Osztrák–Magyar Monarchiában, de katonai nevelőintézetként az utánpótlásképzés és a tisztek továbbképzésének helyszínéül is szolgált. A hagyományok szerint – egészen 1943-ig – a Ludovika nagyrétjén, ünnepélyes körülmények között avatták tisztté a frissen végzett hallgatókat; a hagyományt azonban 1944-ben a második világháború viszontagságai miatt meg kellett szakítani.

Ahogyan a Ludovika Akadémia, úgy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem életének is fontos része a hagyományőrzés és az emlékezés. A Hősök folyosóján olvasható minden valaha harcban elesett ludovikás neve, de a kiemelkedő elődök előtt tisztelegnek a névválasztással az egyetemi termek, alakulatok is. A hagyományőrzés egyik legfontosabb megnyilvánulása a 100 napos ünnepség, amely a honvédtisztképzés lezárásának fontos mérföldköve, az utolsó lépcső 100 nappal az ünnepélyes tisztavatás előtt. Az egyetem ezt a hagyományt megtartva, az elmúlt 10 év során, a 100 napos ünnepséghez kapcsolódva szervezte meg a Ludovika Fesztivált, amelynek célja, hogy betekintést nyújtson a hivatásos szakmák életébe, megismertesse tevékenységüket és családi programokkal közelebb hozza a hivatásrendek világát a szélesebb közönséghez. A korábbi években a Ludovika Fesztivál a 100 napos ünnepség után került megrendezésre, amelynek során változatos programokkal várták a környéken és a Budapesten élőket az Orczy-parkban.

Most koncertekkel, Ludovika szabadegyetemi előadásokkal és családi programokkal a rendezvény három napon át várja az érdeklődőket a Ludovika Campuson, május 11–13. között.

Forgalomkorlátozás lesz Budapesten

Sportrendezvény miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz május 13-án Budapest V. kerületében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesítette a járművezetőket, hogy az alábbi forgalmirend-változás lép életbe a főváros területén.

Tilos megállni május 13-án 0 órától 24 óráig a Budapest V. kerületében a Széchenyi felső rakparton (Olimpiai Park) a Balaton utca és a Stollár Béla utca vonala között.

Sportrendezvény miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz május 13-án Budapest IV. kerületében. Szakaszosan és időszakosan lezárhatják május 13-án 6 órától 14 óráig a Budapest IV. kerületében a következőket:

  • Farkaserdő utca – Óceánárok utca – Megyeri út – Szilas-patak bal partja – Schiller centrum – Váci út (kerékpárút) – Szilas-patak bal partja – Mogyoródi-patak bal partja – Óceánárok utca keresztezve – Mogyoródi-patak bal partja – visszafordító az íves útnál – Mogyoródi-patak bal partja – Óceánárok utca – Megyeri út – Homoktövis utca – Farkaserdő utca útvonalat.
  • Óceánárok utca – Farkaserdő - Farkaserdő utca útvonalat.
  • Óceánárok utca – Megyeri út – Külső Szilágyi út – Homoktövis utca – Farkaserdő utca útvonalat.




 





Ezeket olvastad már?
Rajtol a Belvárosi Kutyafesztivál: nem hiszed el, ki lesz a sztárvendég – Fotók

Rajtol a Belvárosi Kutyafesztivál: nem hiszed el, ki lesz a sztárvendég – Fotók

A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

Kiakadtak a lakók: a kaput berúgták, az üveget betörték - rendet követelnek Józsefvárosban

Kiakadtak a lakók: a kaput berúgták, az üveget betörték - rendet követelnek Józsefvárosban

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás