Ma van az európai nemzeti parkok napja





Az EuroParc nevű szövetség a nemzeti parkok és egyéb védett területek célkitűzéseit és jelentőségét kívánta népszerűsíteni a nap kitűzésével.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.05.24.
ez lesz ma forint nemzeti park pénz

Az Europarc Szövetség (korábbi nevén Európai Nemzeti Parkok és Natúrparkok Szövetsége) 1973-ban alakult, s együttesen 34 ország 400-nál is több védett területéért felelős.

Május 24. az európai nemzeti parkok napja – Fotó: Balázs Attila / MTI

1909. május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok Svédországban, ennek emlékére 1999-ben nyilvánították május 24-ét az európai nemzeti parkok napjává.

99 éve alakult meg a Magyar Nemzeti Bank

A pénzintézet alakuló ülését a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartották. A bank részvénytársasági formában 1924. június 24-én, azaz pont 99 évvel ezelőtt kezdte meg hivatalosan a tevékenységét. Első elnöke Popovics Sándor volt, 1935-ig.

A központi bank teremtette meg az I. világháborút követően inflálódott pénz, a korona stabilizációját, majd kibocsátotta az új pénzt: a pengőt.

Először szelte át gőzhajó az Atlanti-óceánt

A gőzhajó, mely a világon először szelte át az Atlanti-óceánt, Robert Fulton „Savannah” nevű, 3 árbócos vitorlása volt. 1819. május 24-én, 204 évvel ezelőtt indult az amerikai Georgiában lévő Savannah városából, majd 27 nappal később sikeresen megérkezett az angliai Liverpoolba.

Az út nagy részét vitorláival tette meg, a 90 lóerős gőzgépet csak kisegítőként használták, mivel nem tudott annyi tüzelőanyagot szállítani, amely elég lett volna a csak gőzgéppel való átkeléshez. A gőzgépet az út során 85 órán keresztül használták.

Ezután 19 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy újabb gőzgéppel hajtott hajó keljen át az Atlanti-óceánon.

140 éve adták át a Brooklyn hidat

Chester A. Arthur amerikai elnök és Grover Cleveland, New York állam kormányzója adta át a forgalom számára a Brooklyn hidat.

Az Egyesült Államok egyik legrégibb függőhídja 1833 méter hosszú, és Manhattan szigetét köti össze Brooklynnal. A világ első acélkábeles függőhídja volt, és 1903-ig a leghosszabb is.

A hidat 1869-ben John Augustus Roebling, német származású amerikai mérnök tervezte, de még ebben az évben bekövetkezett halála miatt a fia, Washington Augustus Roebling vezette az építkezést, melynek során 27 ember vesztette életét, és az átadás után néhány héttel egy tömegpánikban még 12, ezért sokáig elátkozottnak tartották.

Mutatjuk, milyen időre készülj szerdán

Szerdán gyakran lesz gomolyfelhős az ég, emellett szórványosan alakul ki zápor, zivatar. Délután északnyugat felől egyre több helyen süt majd ki a nap, de keleten ekkor még lehetnek záporok, zivatarok. Az északnyugati szél egyre több helyen megerősödik. A nappali hőmérséklet 20–27 Celsius-fok közé gyengül – írta a Köpönyeg.

szőlő, bor, szüret, fesztivál, must,
Május 24–29. között rendezik meg a  II. Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivált. (Képünk illusztráció) Fotó: Pexels.com

II. Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál

A tavalyi óriási sikerű Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál után idén május 24–29. között rendezik meg a  II. Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnepet. A Szabadság tér nagy, füves területeivel és árnyat adó fáival idén is tökéletes helyszínéül szolgál a rendezvénynek.

Az esemény a legkiválóbb hazai borászatok és pezsgőpincészetek termékeivel, valamint izgalmas street food-kínálattal várja az érdeklődőket, akik hangulatos, szabadtéri borozással, pezsgőzéssel nyithatják meg a nyarat a pünkösdi hosszú hétvégén. A rendezvényre a belépés ingyenes, a fogyasztás viszont az üveg fesztiválpohár megvásárlásához kötött.





 





Ezeket olvastad már?
"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

„Lövöldözik felénk” -  Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

„Lövöldözik felénk” - Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás