„Lángol a garázs, benne az autóval” – kamutűzesethez riasztották a tűzoltókat, ez lett gyanús a lánglovagoknak





Emberéletek múlhatnak azon, hogy a tűzoltók időben kiérkeznek-e egy-egy riasztásra. Tóalmáson tavaly 11 kamuriasztásra küldték ki az egységeket.



Megosztás
Szerző: M.N.
Létrehozva: 2023.05.25.
tűzoltó Tóalmás Riasztás

Egészen felháborító, hogy vannak olyan emberek, akik azzal ütik el az idejüket, hogy szórakozásból a segélyhívót hívogatják. Pontosan ez történt vasárnap is Pest vármegyében, Tóalmáson, amikor egy ismeretlen felhívta a 112-t, és bejelentett egy tűzesetet. Segítséget kért, miszerint lángol egy garázs, benne egy személyautó. A helyi Önkéntes Tűzoltó Állomás Tóalmás és a Nagykátai Hivatásos Tűzoltóság csapatai azonnal a helyszínre siettek, ahol kiderült: szándékosan átverték őket a kamutűzesettel. Lapunknak Molnár Zoltán, az ÖTE elnöke számolt be az esetről. 

Hiába vonultak ki a tűzoltók, direkt félrevezették őket – Illusztráció: Illyés Tibor

SIM-kártya nélküli telefonról érkezett a hívás

Vasárnap este tíz óra után érkezett egy hívás a 112-re

– kezdte Zoltán.

 

„Tudomásom szerint egy SIM-kártya nélküli telefonról. A hívó jelezte, hogy Tóalmáson a Remény utcában lángol egy garázs, amiben egy személyautó is van. A Pest vármegyei műveletirányítás a jelzést leadta a szükséges egységeknek, és elkezdte visszahívni azt a számot, amit a telefonáló lediktált nekik. Ekkor természetesen a csapataink úton voltak már a helyszínre. Kiderült, hogy valahol egész messze, Zala vármegyében csöngött ki a telefon. Így elég valószínű, hogy aki a megtévesztő tűzesetet bejelentette, véletlenül tényleg egy olyan számot adott meg, amihez tartozik egy előfizető…”

 

Sejtették, hogy kamuhívásról van szó

Tőlünk egész jól belátni a települést

– folytatta. 

„Ha egy ekkora tűzeset van, akkor annak nagy fénye van, ráadásul a füst is jelentős. Biztosan kiszúrtuk volna. Ugyanakkor nekünk kötelező kivonulni ilyenkor is, hogy meggyőződjünk arról, hogy biztosan nincs veszélyben senki.”

 

Elhanyagolt hétvégi házhoz siettek 

Miután kiértünk, láttuk, hogy egy elhanyagolt hétvégi ház van a címen

 – meséli. 

„A velünk együtt a helyszínre siető nagykátai tűzoltók is megállapították, hogy tűzről szó sincs, és a szolgálatparancsnok leadta az információt a központnak, hogy megtévesztő hívás történt.”

Büntetőeljárás indul a hasonló ügyekben 

„Ezeknek, akik szórakoznak, meg kellene érteniük, hogy amíg mi kirohanunk egy helyszínre, amit »viccből« jelentenek, addig a település másik felén lehet, hogy tényleg történik egy baj, ahol emberek halhatnak meg azért, mert nem értünk oda időben! Az ilyen hívások után elindult egy folyamat. Ha ki tudják deríteni, hogy ki szórakozott, akkor büntetőeljárás indul ellene, és a vonulási költséget, illetve a büntetést is leverik rajta.” 

 

Tavaly 11 megtévesztő riasztáshoz vonultak

Megdöbbentő, de nem ez az első eset

– mondja. 

„Tavaly 11 olyan esethez vonultunk ki, ahol szintén nem történt tűzeset. Az egyik alkalommal a telefonáló egész történetet költött a »riasztáshoz«. Azt mondta, hogy gázpalackrobbanás történt, már a polgárőrök is a helyszínen vannak, és emberek vannak bent. Nagyon komoly erőket mozgattak meg a szomszédos tűzoltóságok is… Mi mindenkit arra kérünk, hogy ne szórakozzon hasonlóval, mert emberéletekbe kerülhet!” – zárta.
 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás