Igazi példakép: nagyot lépett előre Magyarország kedvenc roma pékje





Megszerezte a technikusi képesítést Galamb Alex, aki az ország kedvence lett. A mélyszegénységből indult roma pék igazi példakép, és újra elmondta a hitvallását: „mindig előre akarok lépni!"



Megosztás
Szerző: Kóré Károly
Létrehozva: 2023.05.29.
Módosítva: 2023.05.29.
pék MagyarországGalamb Alex gyerek

Galamb Alex mélyszegénységből indult, de mára nyugodt, szép életet élő családapa lett. Miután kitört a nehéz körülmények közül, hasonló sorsú gyermekeket kezdett el mentorálni. Az a hitvallása, hogy „nincs lehetetlen!” Ha minden jól alakul, szeptemberben felsőfokon, tanítóképző főiskolán tanul tovább.

Tanulással és munkával lehet előrejutni – mondja. Fotó: Kozma István/Észak-Magyarország

Galamb Alex saját tapasztalataiból tudja, hogy az élet nem könnyű, az előrejutásért keményen meg kell dolgozni, ám ettől nem ment el a hite és a kedve, sokkal inkább motivált lett. 

Mikor meghalt az édesapja, az édesanyja összeomlott. Micsoda dráma: a fiú 14 évesen maga kérte, hogy fogadják be a miskolci gyermekvárosba. Alex nem szégyelli bevallani, hogy mások számára alapvető dolgokra is ott tanították meg.

Ma már ő is gyerekeket segít az előrejutásban

Korábban azt sem tudtam, hogyan működik az angolvécé, az illemhely használata után nem mostam kezet, és pláne nem tisztálkodtam naponta.

Gyerekkoromban még fürdőszobánk sem volt, ezért az iskolában gyakran kiközösítettek az illatosabb osztálytársaim. Azért beszélek ezekről nyíltan, mert sajnos nagyon sok szegény gyerek él az országban, akik hasonló cipőben járnak.

Ha gazdag emberek mondanák nekik, hogy van kiút a nyomorból, az kevésbé tartanák hihetőnek, mint amikor én biztatom őket

– mondta Alex.

A nagyon motivált, ám a kezdetben bukdácsoló fiú egyre jobb jegyeket kapott. Szerencsére találkozott néhány jó pedagógussal, és az ő hatásukra elkezdte megfogalmazni a céljait. Szakmát szeretett volna tanulni, és amikor a könyvtárban meglátta az egyetemistákat, rájött, hogy szeretne közéjük tartozni. Végül felvették a szakmunkásképzőbe, ahol pékbizonyítványt kapott.

Megvan!

Elmagyarázták, hogy a következő lépcsőfok az érettségi lenne és így tovább

– meséli. Aztán le is érettségizett. Miközben folyamatosan tanult, kitört a járvány.

– Éppen nem kellett annyit bejárni a munkahelyemre, a cukrászdába, és láttam, hogy a gyerekek is haszontalanul töltik otthon az idejüket. Az egyik rokon- gyereket áthívtam magamhoz sütni. A program jól sikerült, és a következő alkalommal már az egyik barátját is hozta magával. Egyre több gyerek járt hozzám, és ezen felbuzdulva elindítottam a „Sütni Jó” kampányt, amiből mára alapítvány lett – mesélte büszkén Alex, akit az ország minden területéről rendszeresen meghívnak, hogy motivációs előadásokat tartson gyerekek számára.

Az elmúlt években Alex magánélete is jól alakult. Megismerkedett egy fiatal nővel, akit a kislányával, Vanesszával együtt befogadott. Összeházasodtak, és már a második közös gyermeküket várják.

Szeretnék a családomnak mindent megadni az életben, ehhez pedig sokat kell dolgoznom.

A tanulást sem szeretném abbahagyni. „Szerdán átvehettem a pék-cukrász technikusi bizonyítványomat, amivel már akár üzemvezető is lehetek, de az álmaim ennél is nagyobbak: idén felvételiztem a tanítóképző szakra az egyetemre.

Ugyan csak nyár elején értesítenek arról, hogy bekerültem-e, nagyon jók a megérzéseim. Szeretnék diplomás roma lenni. Boldog lennék, ha kicsi gyerekeket taníthatnék írni-olvasni és számolni, miközben az alapítványomat sem hanyagolnám. Az is lehet, hogy elindítok egy saját pék-cukrász vállalkozást” – magyarázta Alex, aki szerint minden sikert meg kell becsülni.

– Érzem a bőrömön, hogy a többségi társadalom elfogad. Rengeteg segítséget kapok az emberektől, akik úgy vélik, hasznos a tevékenységem. Bevezették a vizet a házamba, és elkészítették a kerítésemet is. Nagyon remélem, hogy évek múltán a sokszorosával tudom mindezt meghálálni a társadalomnak.

Alex a kérdésre, szeretne-e meggazdagodni, ezt mondta:
Leginkább arra vágyom, hogy mindenünk meglegyen, ami fontos. Már akkor örültem, amikor először megnyithattam a vízcsapot az otthonomban. Természetesen jó lenne, ha megengedhetnék magamnak egy nagyobb házat medencével, de nem ez a legfontosabb. Ha sok pénzem lenne, először beutaznám a világot a családommal, hogy sok szépet és jót lássunk, illetve megismerkedjünk különböző kultúrákkal. Egy életen át fejlődni fogok!

 





 





Ezeket olvastad már?
Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

Holtan találták meg a gyermeke születése előtt eltűnt orvost

Holtan találták meg a gyermeke születése előtt eltűnt orvost

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás