RETRO RÁDIÓ

Videón a szentpétervári robbanás: „békeaktivista” robbantott





Robbanás történt vasárnap egy szentpétervári kávézóban, amelynek következtében egy ismert Kreml-párti haditudósító és blogger meghalt – közölték a helyi mentőszolgálatok.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.04.03.
Módosítva: 2023.04.03.
merénylet terror Robbantás kávézó

A helyi kormányzó szerint 25-en sérültek meg, közülük 19 embert kórházba szállítottak.

Az Interfax és a TASZSZ orosz hírügynökségek a hatóságok előzetes értesüléseire hivatkozva közölték, hogy pokolgép robbanhatott. A belügyminisztérium megerősítette: a detonáció következtében a Vladlen Tatarszkij néven ismert (valódi nevén: Makszim Fomin) orosz blogger meghalt, aki az intézményben szerzői estet tartott.

Fotó: MTI/Anatolij Malcev

A robbanás Szentpétervár belvárosában, a Vaszilij-szigeten, a Street Food Bar No1 folyóparti kávézóban történt. A történtek következtében kitörtek a szórakozóhely ablakai és megrongálódott a terasza is.

A TASZSZ-t úgy tájékoztatták a bűnüldöző szervek, hogy 200 gramm trotilnak megfelelő hatóerejű robbanószerkezet lépett működésbe a színpad mellett. A pokolgépet egy tatarszkijnek ajándékozott, kis méretű szoborban rejtették el.

A bombát leszállító Darija Trepovát letartóztatták

Felvették a biztonsági kamerák azt a pillanatot, amikor Darija Trepova leszállította a bombát a szentépétervári kávézóba, hogy végezzenek az orosz háborús bloggerrel, Vladlan Tatarszkijjel. A fiatal lány egy hatalmas dobozban vitte be a robbanószert a találkozóra, a hírek szerint a dobozban egy szobor volt és abban volt a mintegy 200 grammnyi dinamit. 

A szemtanúk beszámolói szerint Tatarszkij sejthetett valamit a dologból, mert amint Trepova lerakta a dobozt, maga mellé rendelte a lányt, és ez a helyszínen készült fotókon is látszik. Később valahogy Trepova mégis élve, sértetlenül jutott ki. Mások már nem voltak ilyen szerencsések, Tatarszkij meghalt, négyen életveszélyesen, 23-an pedig súlyosan megsérültek. 

Később előkerült egy videó amin látszik, hogy a merénylő beviszi az épületbe egy dobozban a szoborba rejtett bombát.

A merénylő után hajtóvadászatot indítottak az orosz hatóságok. Vasárnap éjjel házkutatást tartottak a lány szentpétervári otthonánál, ahonnan egy maszkos nőt vittek el a rendőrök. Arról nem tudni, hogy ki ő, a hírek szerint Trepova édesanyja, vagy testvére lehetett. Maga a merénylő hollétéről továbbra sem lehet tudni semmit, ahogyan arról sem, hogy a nő egyedül dolgozott-e, vagy pedig lehettek-e segítői. Trepova nem ismeretlen a hatóságok előtt, hiszen néhány hónappal ezelőtt letartóztatták egy háborúellenes tüntetésen – írja a Ripost.

A kávézó a Wagner-csoport vezetőjéhez, Jevgenyij Prigozsinhoz tartozik, aki ismerte Tatarszkijt. A zsoldoscsapat vezetője hétfőre virradóra Bahmutban bontott zászlót Tatarszkij emlékére, ezzel is jelezve, hogy éjjel elfoglalták a város újabb fontos területét az ukrán hadseregtől. 

Tavaly augusztus 20-án a gépkocsijába rejtett pokolgép végzett Darja Dugina újságíróval, Alekszandr Dugin filozófus lányával Moszkva környékén egy autópályán. A gyilkosság elkövetésével az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az ukrán állampolgárságú Natalja Vovkot vádolta meg, aki a bűncselekményt követően Észtországba távozott.

Idén március 6-án az FSZB arról számolt be, hogy megakadályozott egy Konsztantyin Malofejev orosz üzletember, a Cargrad médiacsoport igazgatótanácsának elnöke elleni merényletet, amelyet állítása szerint szintén az ukrán különleges szolgálatok készítettek elő, a terrorizmussal vádolt orosz Gyenyisz Kapusztyin közreműködésével. Kapusztyin a társaival március elején fegyveres támadást hajtott végre két, az ukrán határ közelében fekvő község ellen Brjanszk megyében.









Ezeket olvastad már?
Mentes és egészségtudatos termékekkel hódít a SPAR

Mentes és egészségtudatos termékekkel hódít a SPAR

Lehet kérni a nyugdíj újbóli megállapítását?

Lehet kérni a nyugdíj újbóli megállapítását?

Sokkoló tragédia: orosz rulettet játszott, agyon lőtte magát egy 15 éves fiú Nagyatádon

Sokkoló tragédia: orosz rulettet játszott, agyon lőtte magát egy 15 éves fiú Nagyatádon

A világ legszerencsésebb utasát gázolta el a váci gyors – ezek a férfi sérülései

A világ legszerencsésebb utasát gázolta el a váci gyors – ezek a férfi sérülései

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás