RETRO RÁDIÓ

Újabb magyarokat menekítettek ki Szudánból – Videó!





Négy magyar állampolgárt menekítettek ki a fegyveres harcok sújtotta Szudánból.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.04.24.
Módosítva: 2023.04.24.
evakuálás Szijjártó Péter magyarok

Négy újabb magyar állampolgárt kimenekítettek a fegyveres harcok sújtotta Szudánból, míg hat másik személy evakuálása folyamatban van – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban.

Fotó: Mártonfai Dénes/Mediaworks

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy négy magyar már biztonságban van Dzsibutiban, közülük hárman a Franciaországgal folytatott evakuációs együttműködés keretében jutottak ki az országból, amiért köszönetét fejezte ki Franciaországnak.

Rajtuk kívül három magyar az ENSZ-együttműködés keretében tart jelenleg biztonságos helyre, illetve három másik magyar kimenekítése is zajlik.

„Őket konzul kollégáim a Szudánnal határos egyes országokban meghatározott határátkelőkön várják” – mondta, hozzátéve, hogy ennél pontosabb információkat egyelőre nem árulhat el biztonsági okokból.

Szijjártó Péter tudatta, hogy további öt magyar állampolgár még mindig a szudáni fővárosban tartózkodik, velük a rossz műszaki feltételek ellenére időre időre sikerül kapcsolatba lépni, s ilyenkor a kormány különböző lehetőségeket ajánl számukra, hogy miként hagyhatnák el az országot.

„Azt tudni kell, hogy minden egyes evakuációs műveletnek az a feltétele, hogy mindenki, aki abban részt szeretne venni, a saját felelősségére és a saját maga által szervezett módon kell, hogy eljusson vagy valamely megadott gyülekezőpontra, vagy valamely repülőtérre” – jelentette ki.

„Ez nyilvánvalóan, a körülményeket tekintve, már önmagában is egy kockázatos vállalás, és nem mindenki vállalja ezt fel” – tette hozzá.

„Amennyiben új információkkal rendelkezem, illetve amennyiben újabb magyarok érnek a megadott találkozási pontokra, és a kollégáim közvetlenül kapcsolatba kerülnek velük, akkor természetesen azonnal hírt adunk ezekről a fejleményekről” – közölte.

 





 





Ezeket olvastad már?
Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

„Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

„Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás