Képzeletbeli séta indul, ez a világnap az apropó





Ma tartják a műemlékvédelem világnapját, ennek alkalmából Budapest belvárosában, a Scruton V.P. közösségi terében egy izgalmas előadást tart Sal Endre.



Megosztás
Szerző: V.H.
Létrehozva: 2023.04.18.
ez lesz ma műemlékvédelem belváros

A hely szellemét megidézve egy képzeletbeli sétára invitálja az érdeklődőket – az V. kerület mesés épületeit körüljárva. Az előadó a belvárosi épületek érdekességeit mutatja be, s ráadásként a Scruton V.P.-nek otthont adó Veres Pálné utca 12. épületének történetét is elmeséli az odalátogatóknak. 

Fotó: Keszey Ágnes

1984 óta tartják ezt a napot

A műemlékvédelem világnapját az ICOMOS civil szakmai szervezet 1983. évi kezdeményezésére tartották meg először 1984-ben, amely felhívja a figyelmet a műemlékvédelem történelmi, kulturális és társadalmi fontosságára, lehetőségeire és szükségességére. A nap célja a megemlékezés, az aktuális problémák és konfliktusok megoldása és az emberiség kulturális örökségének előtérbe helyezése; mindemellett fontos a társadalom műemléktudatos nevelése és a közös értékek megőrzése is. 

Borús időjárás

A mai napon gomolyfelhős időre számíthatunk, többfelé záporral. Ismét elsősorban a déli országrészben fordul elő zivatar. Erős marad az északkeleti szél. A délutáni órákban 15-17 fok körüli értékeket mérhetünk a köpönyeg.hu szerint.

25 éve halt meg a magyar csodacsatár, Deák „Bamba” Ferenc

Minden idők legnagyobb gólkirálya negyed évszázada ezen a napon halt meg. A ferencvárosi születésű fiú tizenhárom évesen kapusként kezdte a pályafutását, egy lövés azonban úgy fejen találta, hogy az eszméletét is elveszítette, ezért otthon eltiltották a futballtól. A pályától azonban nem, és a meccseken olyan ügyesen lődözgette vissza a kiment labdákat, hogy a tehetségek után kutató Berkessy Elemér, az FTC edzője felfigyelt rá. Sikerült meggyőznie a szülőket, hogy a fiú folytathassa a játékot, ők azt a feltételt szabták, hogy a kapuban nem állhat többé.

A legjobb eredményét az 1945/46-os bajnoki szezonban érte el, amikor 34 mérkőzésen 66 gólt szerzett, akkor az év játékosának is megválasztották. Teljesítménye mindmáig Európa-csúcs, amelyet a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet (IFFHS) is jóváhagyott, így a gólkirályok királyává nevezte ki a magyar sportolót.

Deák Ferenc, becenevén Bamba – Fotó: Nemzeti Sport

Ma van a rádióamatőrök világnapja

A rádiózás szerelmesei 1925-ben, Párizsban ezen a napon szerveztek először találkozót, megalapítva a Nemzetközi Rádióamatőr Szövetséget, ami nagyban hozzájárult a modern technológia terjesztéséhez és fejlődéséhez. A világon összesen csaknem 3 millióan hódolnak ennek a hobbinak, legtöbben Japánban, csaknem 1,3 millióan, míg hazánkban 3200 rádióamatőrt tartanak számon. 

100 éve született Sidó Ferenc kilencszeres világbajnok asztaliteniszező, labdarúgó, edző, sportvezető

Sidó Ferenc 1923. április 18-án látta meg a napvilágot, a kiváló sportoló számos sportágban és egyesületben versenyzett. 1940-től 1961-ig összesen százkilencven alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, ez idő alatt a világbajnokságokon összesen huszonhat érmet – köztük kilenc aranyérmet – nyert. Európa-bajnokságon háromszoros Európa-bajnok, magyar bajnokságokon harmincegyszeres magyar bajnok. Különös sporttörténeti érdekesség, hogy versenyen ő játszott először rövid nadrágban. 1967-ben edzői, majd mesteredzői oklevelet szerzett, irányítása alatt a Budapesti Spartacus kilenc magyar bajnoki címet nyert. 1992-től a Halhatatlanok Klubjának tagja.

Farkas Gizella, Sidó Ferenc vegyes páros világbajnok asztaliteniszezők (1950) – Fotó: Koncz György / Nemzeti Sport

68 éve ezen a napon halt meg Albert Einstein, Nobel-díjas német fizikus

A mindenki által ismert, zsidó származású, német fizikus 76 évesen, 1955. április 18-án halt meg. A hétköznapi emberek bizonyos köreiben ő vált a legmagasabb fokú zsenialitás szinonimájává, arcképe egyike a legismertebbeknek a világon. 1999-ben a Time folyóirat az „évszázad emberévé” választotta. Ő dolgozta ki a relativitáselméletet és nagymértékben hozzájárult a kvantummechanika, a statisztikus mechanika és a kozmológia fejlődéséhez. Nobel-díjat 1921-ben kapott az elméleti fizika területén szerzett eredményeiért, különös tekintettel a fényelektromos jelenség törvényszerűségeinek felismeréséért. Zsenialitására jellemző, hogy előre tudott jelezni olyan dolgokat, amelyeket 100 évvel később a gyakorlatban is bizonyítottak. 

Albert Einstein (1879-1955), fotó: AFP
Albert Einstein – Fotó: PIERRE CHOUMOFF / AFP

Forgalomkorlátozás Budapest több kerületében is

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2023. április 18-án és április 19-én Budapest I., II., V. és XII. kerületében.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket, hogy az adott kerületekben több helyen is tilos lesz megállni, a pontos forgalmirend-változásokról a police.hu oldalon lehet tájékozódni.


 





 





Ezeket olvastad már?
Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

Ma 38 éve történt a csernobili atomkatasztrófa - így néz ki most az erőmű - galéria

Ma 38 éve történt a csernobili atomkatasztrófa - így néz ki most az erőmű - galéria

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás