Kiderült végre: Szlovákiában vagy Magyarországon olcsóbb az élelmiszer





Górcső alatt Komárom és Komarno élelmiszerboltjainak 2023. márciusi árai.



Megosztás
Szerző: B.P.
Létrehozva: 2023.03.07.
Módosítva: 2023.03.07.
pénz árösszehasonlítás

Tanulságos bevásárlókörútra indult a Mandiner: két üzletlánc észak-, illetve dél-komáromi boltjait vizsgálta meg, hol mi és mennyibe kerül. Lássuk az árkülönbségeket!

Zseniális trükkök, amikkel vásárlás során szép pénzt spórolhatunk
Képünk illusztráció

Magyarország és Szlovákia tekintetében hasonlóak a keresetek, ugyanakkor az eltérő pénznem befolyásoló tényező lehet: a lap a szlovákiai, eurós árakat 380 HUF/EUR árfolyamon számolta át.

Az autós túra során adta magát a benzinár-összehasonlítás. Míg a komáromi Mol-töltőállomáson a dízel literje 617, a 95-ös benziné 605 forint, addig a szlovákiai Shell-, valamint Slovnaft-kutakon mindkét üzemanyagtípus átszámolva kereken 600 forintba kerül.

Fotó: Gazdag Mihály / Mediaworks (Képünk illusztráció)

A lap megállapította, a szlovák üzletekben a klasszikus kenyerek olcsóbbak, ugyanakkor a prémium kategóriából nagyobb a kínálat, és az bizony sok esetben drágább, mint nálunk. Hozzáteszik: a középkategóriás pékáruknál nincs jelentős különbség.

Mint írják: a lisztnél figyelembe kell venni, hogy Szlovákiában nincs hatósági ár, és láthatóan az utóbbi időben az árkülönbség eltűnt. Az olaj viszont hatósági áras, itt azért látni a különbséget.

A tojásnál minimális a különbség, a drágább tojások között a magyar mélyalmost lehet összehasonlítani a szlovák szabadon tartott (nem ketreces tartású) tojásokkal. A száraztésztáknál a legolcsóbb tésztafajtákat vették figyelembe. A cukor kapcsán megállapították: úgy tűnik, az a  magyarországi Lidl-ben elfogyott.

Fotó: Mandiner

Torzította az árak összehasonlítását, hogy Szlovákiában nem általános a 2,8-as tej, ezért a 3,5 százalékosakat igyekeztek összehasonlítani. A vaj kapcsán gyakorlatilag az összes üzlet akciózott. Ami a sajtokat illeti, a tiszta tejből készültek 3500 forint körüli ártól mennek felfelé.

Ami a csirkehúst illeti: bontott csirkét például a magyarországi Tescóban nem árultak, ugyanakkor a Mandiner szerint a szlovákiai Tescóban a csirkemellet nem lehetett figyelembe venni: az ott felkínált éppen akciós árut józan ember nem vásárolná meg… A karaj esetében viszont nincs igazán árkülönbség.

Fotó: Mandiner

A lap megjegyzi: a burgonya esetében nehezen tudja Szlovákia megmagyarázni az árkülönbséget, de ez már agrárpolitikai kérdés, egy ágazat hanyatlásának a története. Mindenesetre a magyarországi Tesco szlovákiai krumpliként kínálja jóval olcsóbban a szlovákiai üzletükhöz képest. A lap hozzáteszi: a zöldségek, gyümölcsök esetében a Tesco mindkét oldalon kétségkívül némi árelőnyre tesz szert, talán mert jobban hagyatkozik a hazai, régiós termelőkre.

Fotó: Mandiner

A Mandiner összegzése szerint nincs komoly árkülönbség a két ország árszínvonala között, és a jelenleg erős forint ellenére is némi enyhe árelőny mutatkozik a magyarországi boltokban. Úgy vélik, a pár hete megerősödött forint még nem mutatkozott meg a magyarországi árakban.

Megjegyzik: az enyhe árelőny annak ellenére áll fenn, hogy Szlovákiában az általános áfakulcs 20 százalék, míg Magyarországon 27 százalék. Úgy tűnik, ez is igazolja: az áfacsökkentés közel sem biztos, hogy jó fegyver lett volna az infláció elleni harcban.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás