Homokvihar: meghalt egy 61 éves ember, ketten eltűntek





A Góbi-sivatagból érkező sűrű sárgás homok nem kíméli a pekingieket.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.03.22.
vihar homok Kína

Halálos áldozata is van az elmúlt napok heves havazásainak és súlyos homokviharainak Mongóliában. Kínában a fővárosban és 11 tartományban adtak ki figyelmeztetést a közelgő homokviharok miatt – számoltak be a helyi hatóságok szerdán.

Homokvihar a Zala megyei Újudvar közelében 2015. április 7-én Fotó: Varga György/MTI

A mongol katasztrófavédelem közölte, hogy a nyugati régióban egy 61 éves ember meghalt, két embert eltűntnek nyilvánítottak, miután az országot helyenként hóvihar sújtotta, másutt homok borította be. Egy-egy embert északon, illetve keleten még keresnek.

Tizenhárom, korábban eltűntnek nyilvánított embert megtaláltak élve

Mongólia déli szomszédja igyekszik felkészíteni a lakosságot a tavaszi homokviharokra. A Góbi-sivatagból érkező sűrű sárgás homok nem kíméli a pekingieket és várhatóan további csaknem tucatnyi tartomány lakóit sem.

Az időjárás-előrejelzők elsősorban a rossz látási viszonyokra hívják fel az autóvezetők figyelmét. A kínai fővárosban a levegő minőségének drasztikus romlására is figyelmeztetnek, már a szerdai értékeket is az emberi egészségre súlyosan veszélyesnek minősítették.

A kínai közösségi médiában terjedő fotókon megjelentek a kavargó por közepette kerékpározók és a vastag por lepte bicikliülések, autók.

Pekingben március-áprilisban az erdősítések fokozása ellenére még mindig nem ritka a sivatagi por megjelenése. Ilyenkor a földfelszínen közlekedők igyekeznek védekezni, a városban bicikliző nők kendővel borítják be a fejüket.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás