Ezt ünnepeljük a meteorológiai tavasz első napján

Ma kezdődik a meteorológiai tavasz, amin a katasztrófavédőket ünnepeljük.



Megosztás
Szerző: BGA
Létrehozva: 2023.03.01.
Módosítva: 2023.03.01.
ez lesz ma világnap polgári védelem katasztrófavédelem

Fontos nap a mai, ugyanis ma tartják a polgári védelem világnapját. A jeles nap a Nemzetközi Polgári Védelmi Világszervezet 1972-es megalakulásának emléknapja. Ezen a napon világszinten látványos mentési gyakorlatokat szerveznek és felhívják a lakosság figyelmét a polgári védelem humanitárius mivoltára, előtérbe helyezve a katasztfófahelyzetekre való felkészülést, az önvédelmet és a fegyveres erőktől való elhatárolódást. A polgári védelem hazánkban jelenleg a tűzoltóságokkal közösen alkotja a katasztrófavédelmet. Magyarországon a polgári védelem irányítója a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (röviden BM OKF). A hivatásos szervek állományába hivatásosok és közalkalmazottak tartoznak.

Sokrétű feladatot látnak el

A vonatkozó jogszabály tizenkét pontban részletezi a polgári védelem feladait: például riaszt, figyelmeztet, tájékoztat katasztrófa esetén; kimenekíti és kitelepíti a lakosságot, ha szükséges; felderíti a kárterületet; felméri a települések veszélyeztetettségét; közreműködik a lakosság légi riasztásában, a kulturális javak védelmében, a vizek kártételei elleni védekezés külön jogszabályban meghatározott feladatainak ellátásában, a menekültek elhelyezésében és ellátásában, továbbá a tűzoltásban.

Jöhetnek az új CAF villamosok

54 milliárd forintnyi uniós támogatásból újabb 51 villamost vásárolhat a főváros a spanyol CAF gyártótól. A járművek, ahogy az eddigiek is, alacsony padlósak, klímásak és korszerűek lesznek. A villamosok várhatóan jövőre érkeznek a fővárosba.

Tervismertetés lesz a XVI. kerületben

A rákosszentmihályi temetőt szeretné revitalizálni a XVI. kerületi önkormányzat, emiatt helyszíni tervismertetést tartanak délután  15.30-tól a temetőben, az I. világháborús síroknál. Az önkormányzat a temetőben „Csendes parkot” hozna létre, ehhez várják a lakossági észrevételeket, javaslatokat.

Megint vízhiány lesz Budán

Megtisztul az észak-budai fő víznyomócső, emiatt az I., a II. és a III. kerületben reggel 7 és este 7 óra között átmeneti víznyomáscsökkenés, vízzavarosodás léphet fel. A holnapra virradó, valamint a csütörtökről péntekre virradó éjjel, 0 és 5 óra között a III. kerületben teljes vízhiány lesz a Héthalom utca–Dobogókő utca–Apátkút utca–Újvár utca–Bécsi út–Aranyhegyi út– Pusztakúti út által határolt, a Kékfestő utca–Testvérhegyi út–Bécsi út–Kubik utca által határolt területen, valamint a Pomázi közben, a Pomázi úton, a Törökkő utcában, a Magnólia utcában és a Csillaghegyi úton.

Bezárt a soroksári könyvtár

Felújítás miatt várhatóan április közepéig zárva tart a Grassalkovich úti könyvtár Soroksáron. A zárvatartás ideje alatt a soroksári tékában érvényes olvasójeggyel rendelkezők a pesterzsébeti Bíró Mihály utcai könyvtár szolgáltatásait vehetik igénybe.

Újabb alacsony padlós CAF villamosok jönnek jövőre Budapestre Fotó: Máthé Zoltán

Közlekedési változások a tavasz első napján

  • Budafokon a Mária Terézia utcában befelé a Tóth József utcától a Donszky Árpád utcáig útszűkületre kell készülni, a forgalom a parkolósávban haladhat átépítés miatt. A kerékpárutat is lezárják: befelé a Mária Terézia utcában, kifelé a Kossuth Lajos utcában a közúton lehet kerékpározni.
  • A Belvárosban a József Attila utcában a Széchenyi István tér felé a Nádor utca előtt lezárták a buszsávot vízvezeték-felújítás miatt.
  • Több útszűkület nehezíti a közlekedést a XIII. kerületben: a Pozsonyi úton az Ipoly utcánál gyalogátkelőhelyet létesítenek, a Reitter Ferenc utcában kifelé a Keszkenő utca után járdát újítanak fel, a Röppentyű utcában a Rozsnyay utca és a Forgách utca között csatornafelújítás zajlik.
  • Lezárták a XIX. kerületben a Jahn Ferenc utcát a Tartsay Vilmos utcánál csatornajavítás miatt.
  • Április végéig egyirányúsítják a XV. kerületben, a Beller Imre utcát az Illyés Gyula utcától a Széchenyi tér felé kerékpárút-építés miatt.
Több útszűkület is jut a mai napra, legyenek figyelmesek a közlekedésben Fotó: Baranyai Attila

Programajánló

Zárul a Fellini-filmhét

Az Art+ Cinemában (Erzsébet körút 39.) ma végződik a 30 éve elhunyt olasz filmrendezőre, Fellini emlékére szervezett filmhét. Ma az 1968-as Különleges történetek című filmet láthatja a közönség.

Kezdődik a NextFeszt

Március 1. és 4. között rendezik az új generációnak szánt fesztivált a Trafóban (Liliom utca 41.). Az idei programban szereplő előadások és produkciók intimek és személyesek: a szorongásról, a kiégésről, az izoláltságról, a traumafeldolgozásról és a válságkezelésről szólnak. Szembenéznek olyan témákkal, amelyekkel a korábbi generációk nem mertek, vagy nem tudtak. Vallanak a hibáikról, a titkaikról, tanulási folyamatukról, önismeretei útjukról, és közben rengeteget tanítanak nekünk, nézőknek is – önmagunkról.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás