Így csökkentheted a rák kockázatát!





A Magyar Rákellenes Liga ajánlásait érdemes megfogadni.



Megosztás
Szerző: BGA
Létrehozva: 2023.02.03.
Módosítva: 2023.02.03.
ez lesz ma

A rákellenes világnap minden évben február 4-én van. Ezen a napon számos orvos és szervezet a daganatos megbetegedések számának csökkentése érdekében nemzetközi összefogásra szólít fel. Uniós szinten a daganatos eredetű elhalálozások száma csökkenő tendenciát mutat, Magyarországon azonban emelkedik.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint Európában hazánkban volt a legmagasabb a daganatos megbetegedések száma, és az ebből eredő halálozások száma is a 2022 eleji adatok alapján. Éppen ezért, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen fontos szerepük van a szűrővizsgálatoknak, az önvizsgálatnak, és a minél egészségesebb életmódnak!

Ilyen szűrésekre érdemes járni

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szervezetten végez különböző rákszűréseket. Nőknek ajánlott 45 és 65 év között 2 évenként emlőszűrés, valamint 25 és 65 év között 3 évenkénti nőgyógyászati onkológiai méhnyakrákszűrés. Férfiak számára tb-támogatással, beutalóval igénybe vehető évente egyszer 45 és 65 éves kor között prosztatavizsgálat, 20 éves kortól havonta hererákszűrés, valamint 50 és 70 éves kor között évente egy alkalommal vastagbélrákszűrés.

Ezt tegye, hogy csökkentse a rák kockázatát

 A Magyar Rákellenes Liga ajánlása szerint érdemes megfogadni néhány jó tanácsot, amivel csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát.

  • Válasszunk egészséges ételeket!
  • Mozogjunk többet!
  • Hagyjuk abba a dohányzást és az e-cigarettázást.
  • Igyunk kevesebb alkoholt.
  • Legyünk „naptudatosak”, kerüljük a szoláriumot.
  • Kerüljük a szennyező anyagokat és vegyszereket tartalmazó csomagolóanyagokat!
  • Oltassuk be magunkat HPV ellen!
  • Ismerjük fel időben a tüneteket, a jeleket!

Farsang az állatkertben

Szombaton és vasárnap színes programokkal várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert. A hétvége során látványetetések, fóka-móka, táncház, interaktív Állatok farsangja lesz terítéken. A gyerekeket orvostanhallgatók vezetik be a Teddy Maci Kórházba, a Varázshegyben pedig állati helyszínelésen vehetnek részt. Mindkét nap 13 órakor zenés, jelmezes karneváli felvonulás indul a főbejárattól. Azok a 14 év alatti gyerekek, akik jelmezben mennek az állatkertbe, kedvezményes áron vehetnek részt az állatkerti farsangon.

Fóka-móka is lesz hétvégén az állatkerti farsangon Fotó: Állatkert

Változások a kerékpárút-hálózatban

Jelentős fejlesztések várhatók nyáron a fővárosi bicikliutakon. A változások a II., a III. és a XII. kerületet érintik, azon belül is a Bécsi út – Frankel Leó út – Nagykörút– Lehel utca – Róbert Károly körút – Dagály sétány – Árpád híd – Vörösvári út által határolt területet. A BKK ígéri, a fejlesztésekkel biztonságosabban lehet kerékpározni a főutakon, csomópontok átalakításával jelentősen csökkenhetnek a közúti közlekedés veszélyei a Váci úton, illetve a Vörösvári úti kereszteződésekben, valamint több egyirányú utca nyílhat meg a kerékpáros-forgalom előtt.

A BKK ígérete szerint biztonságosabb lesz a közlekedés Észak-Budán és a Nagykörúton Fotó: Máté Krisztián

Így közlekedünk a hétvégén

  • Szombaton és vasárnap 8 és 18 óra között változik a 3-as és az 52-es villamos közlekedése. A 3-as villamos rövidített útvonalon, a Mexikói út M és az Ecseri út M között közlekedik, a kimaradt szakaszon pótlóbusszal utazhatnak. Az 52-es villamos nem közlekedik. A Határ út M és a Gubacsi út/Határ út között az 52-es villamospótló autóbusszal, a Gubacsi út/Határ út és Pesterzsébet, Pacsirtatelep között a 2B villamossal utazhatnak.
  • Május végéig a 15-ös és a 115-ös autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Hercegprímás utca megállót. A buszok megállnak a Szent István Bazilikánál a 9-es autóbusz megállójában és a Bank utcában a Vadász utca után kialakított Arany János utca M megállóhelyen.
  • Delegáció közlekedése miatt tilos megállni pénteken 14 óráig az V. kerületben, a Petőfi Sándor utca mindkét oldalán a Kossuth Lajos utca és a Párizsi utca között; 10 és 14 óra között a II. kerületben, a Pentelei Molnár utca 15. szám előtt 40 méter hosszan.
  • Útszűkület okoz lassulást az V. kerületben, a Magyar utcában a Ferenczy István utca és a Reáltanoda utca között gázvezeték javítása miatt.
  • Péntek estig a Budaörsi úton a Gazdagréti útnál sárgán villognak a jelzőlámpák, mert kidöntöttek egy lámpaoszlopot.
Számos változás lesz a közlekedésben hétvégén Fotó: Baranyai Attila

Programajánló

Gasztroszínház

Péntek este 7 órakor a K11 Laborban (VII. ker., Király utca 11.) a Hírös Gasztroszínház Szép Ernő Fiú, leány című művét dolgozza fel szabadon, két szerelmes közeledését egy olyan történetben, ahol a bor is kiemelt szerepet kap.

Lemezvásár a Szimplában

Szombat délben lemezvásáron vehetünk részt a Szimpla Kertben. Kinézhetünk beszerezni a legújabb bakeliteket, régi kincseket, de árusként is jelentkezhetünk az eseményre.

Jurányi raktárvásár

A Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorháznak meg kell válnia a különböző jelmezektől, ruháktól. A szervezők azt remélik, hogy az évek alatt összegyűlt holmik új gazdához kerülnek. Péntektől vasárnapig 13 órától nézelődhetünk a Jurányi B épületszárny legfelső emeleti folyosóján.





 





Ezeket olvastad már?
Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás