RETRO RÁDIÓ

Müller Cecília: A vírusok küzdenek értünk – Videó!

Az országos tiszti főorvos újabb járványra figyelmeztet.Megosztás
Szerző: metropol
2023.01.18. 18:30
járvány koronavírus influenza Müller Cecília

Szomorú információkat osztott meg Müller Cecília a magyar emberek egészségügyi állapotáról kedd reggel a Mokkában. Elárulta, hogy 161 ezer főre becsülik jelenleg a felső légúti megbetegedéssel küzdők számát idehaza. Emellett pedig Magyarország minden területén nő a megbetegedések száma Komárom-Esztergom Vármegyét leszámítva. Azonban nem a koronavírus-fertőzés felelős kizárólag a megbetegedésekért, hanem az influenzavírusok és az óriássejtes vírusok egyszerre támadnak most a Coviddal.

Az országos tiszti főorvos szerint most egyszerre 3 vírussal is meg kell küzdenünk /Fotó: Teknős Miklós

Müller Cecília beszámolt róla, hogy az óév utolsó hetében csökkent a regisztrált megbetegedések száma, de ez nem számít informatív adatnak, ugyanis ilyenkor sokan otthon vannak szabadságon a családjukkal és nem találkoznak nagy tömegekkel.

„Az első héten már azt tapasztaltuk, hogy az akut légúti figyelőszolgálatunk orvosai egy 20%-os növekedést jeleztek. Ezen belül is az influenzaszerű megbetegedések aránya növekedett. A légúti figyelő társaság adatai alapján következtetünk az ország járványügyi helyzetére, és ez alapján tudjuk azt mondani, hogy 161 ezer 900 fő fordult már az első héten a háziorvosához felső légúti tünetekkel” – kezdte el beszámolóját a szakember.

Többszörösére nőtt a vírusos megbetegedések száma

Müller Cecília elárulta, hogy az influenzavírusok aránya a duplájára nőtt, az óriássejtes vírusos kórokozók száma pedig a triplájára az előző héthez képest. Ezekkel együtt azonban a koronavírusos betegek száma csökkent. 

„A vírusok tulajdonképpen küzdenek a sérült emberekért, tehát itt mindig van egy arányváltozás. Ha az egyik megnövekszik, akkor a másik lecsökken" – árulta el az országos tiszti főorvos az interjú során.

„Járványos módon terjed most már az influenza, ez azt jelenti, hogy nagyon sokan adják át a betegséget a sérülékenyeknek. Várható, hogy emelkedni fog az influenzaszerű megbetegedések száma” – foglalta össze előrejelzését Müller Cecília.

Két vírus ellen is felvehető a védőoltás

„A specifikus védekezés a leghatásosabb. Két kórokozó ellen most van védőoltásunk, ez az influenza és a koronavírus elleni védőoltás, és még mind a kettő elérhető jelenleg” – mondta el Müller Cecília, aki rámutatott, hogy még ha a két hét – amely alatt kialakul a teljes védelem – nem is jár le, akkor is lesz már valamennyi immunitás a szervezetünkben és gyengébb tüneteket fogunk produkálni.  

A teljes interjút itt tudjátok megtekinteni:

 

 

Ezeket olvastad már?
Hős kutyájának köszönhetően gyógyult meg egy rákos kislány

Hős kutyájának köszönhetően gyógyult meg egy rákos kislány

Zátonyra futtatták Karácsony Gergelyék a menetrend szerinti dunai hajózást Budapesten

Zátonyra futtatták Karácsony Gergelyék a menetrend szerinti dunai hajózást Budapesten

Videóra vették az utolsó pillanatokat, túlélő nélkül találtak rá a roncsokra

Videóra vették az utolsó pillanatokat, túlélő nélkül találtak rá a roncsokra

Halálos gázfelhő jelent meg egy uszodában, rengeteg óvodás került kórházba

Halálos gázfelhő jelent meg egy uszodában, rengeteg óvodás került kórházba

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás