Leszakadt a szigetelés a X. kerületi panelben: az utcát fűtik a lakók, akik szidják Karácsonyt

A X. kerületi Sörgyár utcában egy vihar megtépázta egy lakótömb szigetelését. Hiába fűtenek az épület lakói, kiszökik a meleg, javításra, felújításra nincs pénzük. „Tarlós idejében volt felújítási támogatás, de 3 éve semmi!” – a kétségbeesett lakók a főváros vezetését szidják, mert egyre romosabb a házuk.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.01.10.
Módosítva: 2023.01.11.

Egy helyi lakos hívta fel lapunk figyelmét, hogy a X. kerületi Sörgyár utcában a 27–29–31. szám alatti lakótömbnek katasztrofális a szigetelése, és az épület emiatt olyan lyukacsos, mint egy ementáli sajt. Elmentünk a helyszínre, ahol rögtön kitűnt a toldozott-foltozott ház a többi közül. 

Romokban a lakótömb szigetelése Fotó: Bánkúti Sándor

Az épületbe bejutva rögtön éreztük a folyóson, hogy itt bizony hűvös van, majd a lépcsőn felfelé haladva hallottunk egy hangos prüszkölést az egyik lakásból, ahova be is csöngettünk. Elmondta az ott lakó asszony, hogy a napokban fázott így meg, pedig nem ment sehová, csak ilyen hideg van az otthonában. Továbbhaladva találkoztunk Szöllősy Lászlóval, aki beszélt a házban uralkodó áldatlan állapotokról.

„Olyan, mintha nyitott ablaknál fűtenél”

Nincs meg kívülről a szigetelés, ezért hiába van a fűtés, olyan, mintha nyitott ablaknál fűtenél, gyakorlatilag értelme nincs. Se a háznak nincs rá pénze, és az önkormányzattól sem kapunk támogatást. Mindent saját magunknak kéne megoldani!

 – mondta Szöllősy László, akinek átalányban havi kilencezer forint a fűtésszámlája.

Lászlónak havi kilencezer forint a fűtésátalánya Fotó: Bánkúti Sándor

„Az utcában mindig is ez volt a legrosszabb ház”

A negyedik emeleten már Ürmös László fogadott minket, aki sok dolgot mesélt az épületről.

Ürmös László közel ötven éve lakik feleségével a társasházban Fotó: Bánkúti Sándor

Az utcában mindig is ez volt a legrosszabb ház, mindig gond volt a burkolattal

– kezdte lapunknak László, aki 1975 óta él feleségével a társasházban és elmesélte nekünk, hogy a szigetelést egy vihar tépázta meg. A cégek azonban túl drágán vállalnák a javítását.

Erre az egész házra 90 millió forintért vállalná egy cég a szigetelést. Ha ezt 42 lakóra elosztjuk, akkor az horribilis összeg. Én is elmúltam 75 éves, és nem szeretném, ha a gyerekeim örököljék a hitelt vagy kölcsönt

– magyarázta.

„A legjobb lenne Karácsonyt lemondatni”

Lászlóék villannyal is fűtenek és volt, hogy 36 ezer forint volt egy hónapban a számlájuk

A hőhíd miatt penészedik is Lászlóék hálószobája Fotó: Bánkúti Sándor

Nekem az a gondom, megmondom őszintén, hogy régen a Tarlós Istvánnál mindig voltak felújítási hitelek és pályázatokat is írt ki. De most három éve semmi nincs. A legjobb lenne szerintem Karácsonyt lemondatni, és új választás tartani, és hátha a Tarlós Pista, vagy valaki nyerne, aki foglalkozna ezzel az üggyel.

 

Körbe az egész házon hiányos a szigetelés Fotó: Bánkúti Sándor

Íme videónk az esetről:

 

 

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás