Kétségbeejtő eredményeket hozott egy friss vizsgálat: a koronavírus napokig is elél az élelmiszerek felületén.
Miközben a koronavírusjárvány világszerte továbbra is súlyos problémákat okoz, a brit Élelmiszerügyi Előírások Ügynöksége (FSA) figyelmeztetése még aggasztóbb lehetőségeket közölt: a Covid–19-et kiváltó vírust számtalan fogyasztásra kész élelmiszeren azonosítani tudták – írja a Daily Mail.
A laboratóriumi kísérletek során az derült ki, hogy a vírus nagyobb valószínűséggel jelenik meg az olyan, egyenetlen felszínű élelmiszereken, mint például a brokkoli vagy a málna, és ezeken tovább is él túl, mint az olyan simább felszínű ételeken, amilyen az alma is. De a vírus jelenlétét gyümölcsök és zöldségek mellett más élelmiszereken is ki tudták mutatni, illetve olyan csomagolt termékeken is, mint az üdítők – és a veszélyt sok esetben az jelenti, hogy ezeket a termékeket nem feltétlenül főzzük, sütjük vagy mossuk meg.
A kétségbeejtő hírek mellett azonban némi megnyugtatást is közölt az FSA: a legtöbb élelmiszeren 24 óra elteltével jelentősen csökken a vírus jelenléte, és alapvetően sem olyan magas a szintje, hogy súlyosabb tüneteket is kiválthatna. Azonban például a paprikán, kenyérhéjon, péktermékeken, sonkán vagy a sajton több napig is tenyészhet a vírus, az egyenetlen felületű zöldségeken és gyümölcsökön pedig még hosszabb ideig kimutatható.
Az eredmények alapján az illetékesek a higiéniai előírások fokozását javasolják annak érdekében, hogy az üzletekben se szennyeződhessenek meg a csomagolás nélküli termékek, míg a fogyasztók számára a körültekintő előkészítés (alapos mosás, megfelelő hőmérsékleten való sütés-főzés) fontosságát hangsúlyozzák.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre