RETRO RÁDIÓ

Idén a karácsonyi hal lehet a legdrágább ajándék - Videó!





A drágulás ellenére azonban nem lehet panaszunk, mert a hazai halak minősége kiváló.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.17.
hal bevásárlás karácsony

Az ünnepek közeledtével egyre többen keresik fel a piacokat a különböző halak után kutatva. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a ponty, és a harcsa a karácsony egyik slágerterméke, ám a fiatalok körében már a lazac is egyre népszerűbb. A növekvő energiaárak ugyanakkor a piacokon is éreztetik hatásukat. 

Egy kiló ponty ára már eléri a kétezer forintot is, szeletelve pedig akár 4 ezret is. A ponty filé még ennél is drágább 4200 forint. A harcsa  filénkénti, és szelet ára viszont már a 8600 forintot is elérheti.

Mindezek tükrében egyáltalán nem meglepő, hogy az általunk megkérdezett halárusok jóval gyengébb idei szezonnal számolnak, a legtöbbjük szerint idén átlagosan 30-40 százalékkal drágultak a halféleségek. Ugyanakkor van olyan halfajta, aminek az ára nem változott jelentős mértékben. 

 

Lévai Ferenc az Aranyponyt főigazgatója ennek ellenére úgy véli, hogy a forgalom maximum csak a nagy árúsítóhelyeken csökkenhetett, a szakember szerint ők inkább azt érzik, hogy nőtt a kereslet, mivel egyre többen keresik fel országszerte a telephelyeiket, ahol még a budapesti áraknál is olcsóbban juthatnak a vásárlók halhoz. A szakember lapunknak azt mondta, hogy az árakat leginkább a szállítási költségek, munkaköltségek, az üzemanyag, és takarmányköltségek határozzák meg. 

Ugyanakkor  nagy gondot okoz számukra az is, hogy mintegy 30 százalékos területvesztést kényszerültek elszenvedni. Az aszály következtében jelentős mértékben kiürültek a halastavak, rengeteg hallal táplálkozó állat pedig más területekre vándorolt át. 

A szakember példaként a velencei tóról elrepült madarakat hozta fel, amelyek a székesfehérvári, és a dinnyési halastavakra kényszerültek átköltözni. Lévai Ferenc szerint további gondot okoz a magas víz hőmérséklet is, mivel így jócskán megcsappan az oxigéntartalom, ami ugyancsak negatívan hat a halak szervezetére. 

A magyar halak minőségére továbbra sem lehet panasz, mivel az idei termés kiváló, ennek a hátterében az áll, hogy a halak jó része természetes táplálékon nőtt fel

 - emelte ki a szakértő.

Magyarország 26 ezer hektárnyi halastóval rendelkezik, évente átlagban mintegy 24 ezer tonnányi halat fognak ki. Hazánk jó természeti adottságainak köszönhetően rendkívül gazdag termálvizekben is, ezt pedig több haltermelő is kihasználja, afrikai harcsa, süllő előállítására termesztésére. 





 





Ezeket olvastad már?
Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás