RETRO RÁDIÓ

Hihetetlen! Helypénzt kért a polgármester a miséért Pálosvörösmarton

290 ezer forintot szedtek be a hívőktől.Megosztás
Szerző: metropol
2022.12.02. 05:30
vallás pénzdíj

A Mária Út mentén fekvő mátrai kis faluban, Pálosvörösmarton helypénzt kértek a szentmisének helyet adó Mária Park használatáért. Nem is keveset!

A magyar államalapítás előtt is tiszteleg a park egy szoborral, ami azt ábrázolja, hogy Szent István a Szűzanya oltalmába ajánlja országát
A magyar államalapítás előtt is tiszteleg a park egy szoborral, ami azt ábrázolja, hogy Szent István a Szűzanya oltalmába ajánlja országát /Fotó: Bors

Amikor eldöntötte a pálosvörösmarti önkormányzat, mennyi helypénzt kér a miséért, Bodócs Attila polgármester a pálosvörösmarti önkormányzat jegyzőkönyve szerint azt mondta:

„Ügyvédet fogadtunk, melynek költsége 200 000 forint, plusz tárgyalásonként 30 000 forint. Tehát én azt javaslom, mivel három tárgyalásra van szükség, hogy 290 000 forint legyen a bérleti díja ennek a Mária Parknak egy napra.”

Bár az nem derült ki, hogy milyen ügyvédről és tárgyalásról van szó, nyilvánvaló, hogy a helypénzt a helyi költségvetési lyuk betömésére kérték a több száz zarándoktól. Mindez rossz üzenet a vallásos embereknek – sőt felveti a szabad vallásgyakorlás megsértésének gyanúját!

A falubeliek igazságtalannak tartják a döntést.

„Az egész falu megdöbbent, hogy többször is közterület-használati díjat kért az önkormányzat a miséért. Felháborító, hogy a pálos hagyományok őrzéséért kérnek pénzt, éppen azért, amiről jellegzetes a településünk, és ami az egyházi turizmus révén bevételt is jelent az itt élőknek” – panaszolta a Bors­nak Rehák Zsuzsanna. Ráadásul a Mária Park, aminek a használatáért a helypénzt kérték, pálos zarándokhely, egykor itt állt a rend temploma és kolostora. Eddig kilenc alkalommal tartottak itt szabadtéri szentmisét a családokért, az utóbbi két esetben kellett fizetni.

Rehák Zsuzsannát és sok más helybélit felháborított a döntés Pálosvörösmarton
Rehák Zsuzsannát és sok más helybélit felháborított a döntés /Fotó: Bors

A Bors megkereste Pálosvörösmart polgármesterét, szerették volna szembesíteni a helybéliek véleményével, de közölte: nem nyilatkozik sem ezzel, se más, a falut érintő kérdésekkel kapcsolatban.

 

Ezeket olvastad már?
Idegtépő: vendégségben lett rosszul a kamasz, életéért küzdöttek a mentősök

Idegtépő: vendégségben lett rosszul a kamasz, életéért küzdöttek a mentősök

Magyarok is érintettek a török földrengésben

Magyarok is érintettek a török földrengésben

Újabb TikTok-kihívás okozott tragédiát: szörnyethalt a fiatal férfi a hegyekben

Újabb TikTok-kihívás okozott tragédiát: szörnyethalt a fiatal férfi a hegyekben

Ellenáll a vakcinának a Covid veszedelmes kétfejű kutyája

Ellenáll a vakcinának a Covid veszedelmes kétfejű kutyája

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás