RETRO RÁDIÓ

Döntött a bíróság! Fogházba kerül a veronai balesetet okozó magyar sofőr





Fogházba kerül a veronai buszbalesetet okozó magyar sofőr; a Fővárosi Törvényszék csütörtökön döntött a magyar állampolgár olaszországi elítélésének magyarországi megfeleltetéséről – tudatta a bíróság sajtóosztálya közleményben az MTI-vel.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.15.
Módosítva: 2022.12.15.
buszbaleset tárgyalás Veronai busztragédia

A férfit a Velencei Fellebbviteli Bíróság 2021-ben jogerősen 6 év szabadságvesztésre ítélte az olasz törvény szerinti közúti emberölés miatt.

Student bus crash kills at least 16 in Italy
A busz Verona közelében az autópályán balesetet szenvedett és kigyulladt Fotó: Anadolu Agency via AFP




Az olaszországi ítélet szerint a sofőr „gondatlanságból, hanyagságból, tapasztalatlanságból és a közúti közlekedésről szóló jogszabályok megsértéséből álló bűnt követett el”.

A sofőr magyar állampolgár, ezért a magyar bíróság az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló törvény szerint járt el. Csütörtökön a Fővárosi Főügyészség képviselője a jogerős olaszországi ítélet figyelembevételét és megfeleltetését, valamint a büntetés végrehajtásának átvételét indítványozta. A sofőr és védője az ügyészi indítvány teljesítését nem ellenezte.

A Fővárosi Törvényszék a külföldi ítélet megfeleltetése során az elkövetésekor hatályos büntető- törvényt alkalmazva megállapította, hogy a sofőr elkövette a magyar büntető törvénykönyv szerinti halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset okozásának vétségét, amelynek büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés. Az olaszországi bíróság által kiszabott 6 év szabadságvesztést a Fővárosi Törvényszék a magyar joggal összeegyeztethetőnek ítélte és megállapította, hogy az 6 év fogházbüntetésnek felel meg. A bíróság rendelkezett a feltételes szabadságra bocsátásról, az eddig fogvatartásban töltött idő beszámításáról, valamint az eljárás során felmerült bűnügyi költségről.

A végzés végleges – tudatta a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya.





Ezeket olvastad már?
Összeveszett a barátnőjével, ennek köszönheti az életét

Összeveszett a barátnőjével, ennek köszönheti az életét

Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

Fontos hírt közölt a KSH a magyar bérekkel kapcsolatban

Fontos hírt közölt a KSH a magyar bérekkel kapcsolatban

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás