Az utolsó karácsonyi rohamra még olcsóbb benzinnel indulhatunk el





Szerdától ismét csökken az üzemanyagok ára, ami különösen jó hír az ünnepek előtt, amikor a többség alaposan kiköltekezi magát.



Megosztás
Szerző: Sz.D.
Létrehozva: 2022.12.19.
Módosítva: 2022.12.19.
üzemanyag gázolaj benzin olcsóbb tankolás

A karácsony előtti utolsó hét szerdáján újra csökken a benzin és a gázolaj ára, legalábbis erről adott hírt a holtankoljak.net. A portál szerint a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 4 forinttal csökken, míg a gázolajért literenként bruttó 7 forinttal többet kell fizetnünk. Ezek alapján a követező árszintekkel érdemes tervezni:

  • 95-ös benzin: 634 forint/liter
  • gázolaj: 718 forint/liter 

Az üzemanyagárak legutóbb a múlt pénteken módosultak, akkor egységesen 7-7 forinttal csökkent a benzin, és a gázolaj ára.

Mint ismert, a kormány december 6-án jelentette be, hogy kivezeti a 480 forintos benzinársapkát, ami után a 95-ös benzin átlagára 641 forintra módosult, míg a dízelért literenként 699 forintot kértek el az autósoktól azon a héten. Az állam célja a pánikvásárlás megszüntetése és a folyamatos üzemanyag-ellátás biztosítása volt.  

Fotó: KISS ANNAMARIE

Annak ellenére, hogy eltörölték az árstopot, a cargopedia.net nevű, nemzetközi fuvarozók számára készült tájékoztató oldal december 5-i adatai szerint Magyarország az európai üzemanyagárakat tekintve a legolcsóbb harmadban helyezkedik el. Az adatok alapján elmondhatjuk, hogy az üzemanyag ára nagyjából egész Nyugat-Európában jóval drágább, mint nálunk. Magyarország a 42 ország közül a gázolaj árát tekintve a 17. legolcsóbb, a benzin szempontjából pedig a 15. A legdrágább benzint Izlandon tankolhatjuk, ahol 890 forint ennek az üzemanyagnak a litere.

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, a magyar családok egy átlagos 50 literes tankolással az aktuális világpiaci árhoz képest 16-18 ezer forintot spóroltak meg. 

Miközben az EU-ban a magyarok fizették a legkevesebbet az üzemanyagért, jó pár országban sosem látott magasságokba szöktek az árak: Németországban például 800 forint volt egy liter, Norvégiában pedig már az 1000 forintot súrolta.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás