A november 11-i Márton-naphoz számos hagyomány kapcsolódik. A libasült fogyasztásának a szokása visszanyúlik egészen Szent Márton püspökké avatásáig.
November 11-én ünnepeljük a Márton-napot. Hagyományosan ezen a napon értek véget a mezőgazdasági munkálatok, a munkások megkapták bérüket és hozzá egy hízott libát is, amit általában azonnal elfogyasztottak, hiszen másnap kezdődött a 40 napos böjt és az adventi időszak. A jeles dátumhoz és a következő napokhoz számos népszokás és időjárási megfigyelés is kötődik. A Márton-naphoz kapcsolódóan számos programmal készülnek Budapesten és környékén.
A libasült hagyománya a legenda szerint visszanyúlik egészen Szent Márton püspökké avatásáig. A legenda szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták a gágogásukkal. Miután megtalálták őt, a szertartás után a tiszteletére hatalmas lakomát rendeztek, a menü libasült és bor volt. A paraszti világban ezen a napon a papnak minden évben küldtek a liba húsából, annak is a hátsó feléből, innen ered a püspökfalat kifejezésünk. Általában ekkorra készült el az év új bora, így ezen a napon új borral koccintottak.
A népi hiedelem szerint a Márton napján sült liba mellcsontjából megjósolható az időjárás. Ha a lúd mellcsontja fehér, akkor a tél havas és enyhe lesz, azonban ha vörös vagy vörösesbarna, akkor hideg tél várható. Márton napjához kapcsolódóan nemcsak a libaételből, de az aznapi időjárásból is meg szokták jósolni a telet, eszerint:
Több Márton-napi rendezvény is lesz a fővárosban. November 11-én immár 5. éve rendezik meg a Márton-napi lámpás vonulást a IV. kerületben. A menet ezúttal nem a Semsey Parkból, hanem Károlyi István szobrától indul 16 órakor.
November 12-én futóversenyt szervez a XVIII. kerületi önkormányzat a Havanna utcai futókörön. Az első rajt 10:00 órakor lesz. Részletek az önkormányzat honlapján.
November 12-én és 13-án rendezik meg a Szent Márton Újborfesztivál és Libatort a szentendrei Skanzenban. Részletes program: skanzen.hu.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre