Tudtad? Ez az oka, hogy Márton-napkor libát eszünk





A november 11-i Márton-naphoz számos hagyomány kapcsolódik. A libasült fogyasztásának a szokása visszanyúlik egészen Szent Márton püspökké avatásáig.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.11.
IV. kerület XVIII. kerület Márton-nap

November 11-én ünnepeljük a Márton-napot. Hagyományosan ezen a napon értek véget a mezőgazdasági munkálatok, a munkások megkapták bérüket és hozzá egy hízott libát is, amit általában azonnal elfogyasztottak, hiszen másnap kezdődött a 40 napos böjt és az adventi időszak. A jeles dátumhoz és a következő napokhoz számos népszokás és időjárási megfigyelés is kötődik. A Márton-naphoz kapcsolódóan számos programmal készülnek Budapesten és környékén.

Márton napkor libából készült ételkülönlegességek kerülnek az asztalra Fotó: Kelet-Magyarország

Miért eszünk Márton-napkor libát?

A libasült hagyománya a legenda szerint visszanyúlik egészen Szent Márton püspökké avatásáig. A legenda szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták a gágogásukkal. Miután megtalálták őt, a szertartás után a tiszteletére hatalmas lakomát rendeztek, a menü libasült és bor volt. A paraszti világban ezen a napon a papnak minden évben küldtek a liba húsából, annak is a hátsó feléből, innen ered a püspökfalat kifejezésünk. Általában ekkorra készült el az év új bora, így ezen a napon új borral koccintottak.

Márton-napi népszokások

A népi hiedelem szerint a Márton napján sült liba mellcsontjából megjósolható az időjárás. Ha a lúd mellcsontja fehér, akkor a tél havas és enyhe lesz, azonban ha vörös vagy vörösesbarna, akkor hideg tél várható. Márton napjához kapcsolódóan nemcsak a libaételből, de az aznapi időjárásból is meg szokták jósolni a telet, eszerint:

  • ha Márton ködös, akkor enyhe tél lesz, ha viszont havazik, erős tél várható,
  • ha esik, utána a fagy elviszi a termést,
  • Márton napján ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.
  • Lámpás felvonulás Újpesten

    Több Márton-napi rendezvény is lesz a fővárosban. November 11-én immár 5. éve rendezik meg a Márton-napi lámpás vonulást a IV. kerületben. A menet ezúttal nem a Semsey Parkból, hanem Károlyi István szobrától indul 16 órakor.

    Márton-napi lámpás felvonulás lesz Újpesten Fotó: Shutterstock

    Márton-napi futás a XVIII. kerületben

    November 12-én futóversenyt szervez a XVIII. kerületi önkormányzat a Havanna utcai futókörön. Az első rajt 10:00 órakor lesz. Részletek az önkormányzat honlapján.

    Márton-nap a Skanzenban

    November 12-én és 13-án rendezik meg a Szent Márton Újborfesztivál és Libatort a szentendrei Skanzenban. Részletes program: skanzen.hu.





    Ezeket olvastad már?
    Napok kérdése és újra itt a káprázatos strandidő

    Napok kérdése és újra itt a káprázatos strandidő

    Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

    Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

    Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

    Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

    Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

    Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás