Ezeken a postákon szombattól már nem tudod feladni a leveled





A Metropol összegyűjtötte a nap legfontosabb tudnivalóit, hogy mikor zárnak be a posták, de mutatunk érdekes programokat is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.11.
ez lesz ma

Jön az emelt nyugdíj!

Ma utalják a bankszámlákra a visszamenőleg megemelt nyugdíjat és a nyugdíjprémiumot. Ugyancsak mától kezdi meg a Magyar Posta a havi nyugdíjak kézbesítését, amelyet rendszerint 12 munkanapon át visz ki az érintetteknek. A konkrét fizetési nap a nyugdíjkifizetési naptárban szerepel. A kifizetés a nyugellátási utalványon történik készpénzben a címzett lakóhelyén, összeghatártól függetlenül. A novemberi nyugdíjjal egy időben fizetik ki a nyugdíjprémiumot, ami az idén 10 ezer forint lesz. 2022. január 1-jéig visszamenőleges hatállyal 4,5%-os kiegészítő emelést hajt végre a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság. A következő nyugdíjkifizetési nap december 2.

A postások is mától érkeznek a nyugdíjjal Fotó: Világgazdaság

Nyugdíjprémium feltételei

A nyugdíjprémium azokat a nyugdíjasokat illeti meg, akik a 2021-es év legalább egy napján, valamint 2022 novemberében is:

  • öregségi nyugdíjban, mezőgazdasági járadékban részesülnek, ha az öregségi nyugdíjkorhatárt már 2022 előtt betöltötték,
  • özvegyi nyugdíjban (kivéve az ideiglenes özvegyi nyugdíjat), árvaellátásban vagy szülői nyugdíjban részesülnek.
  • Újabb nyugdíjemelés várható jövő év elején

    A kormány a szankciós válságban is megőrzi a nyugdíjak értékét, idén összesen 14%-kal emelte nyugdíjakat. Januárban újabb nyugdíjemelés várható, ennek mértékéről decemberben dönt a kormány. Összesen több mint 620 milliárd forint jut el így a nyugdíjasokhoz.

    Inflációs nyugdíj-kiegészítést is kapnak a szépkorúak

    A nyugdíjkifizetéssel egy időben inflációs nyugdíj-kiegészítésben is részesülnek a jogosultak. A nyugdíjasok novemberben kapják meg az inflációs nyugdíj-kiegészítést. Ez a 4,5%-os emelés januárig visszamenőleg jár, és a 13. havi nyugdíjra is érvényes.

    Ma van Szent Márton napja

    November 11-én ünnepeljük a Márton-napot. Hagyományosan ezen a napon értek véget a mezőgazdasági munkálatok, a munkások megkapták bérüket és hozzá egy hízott libát is, amit általában azonnal elfogyasztottak, hiszen másnap kezdődött a 40 napos böjt és az adventi időszak. A jeles dátumhoz és a következő napokhoz számos népszokás és időjárási megfigyelés is kötődik. A Márton-naphoz kapcsolódóan számos programmal készülnek Budapesten és környékén.

    Ilyenkor Márton-napi finomságok kerülnek az asztalra Fotó: Kelet-Magyarország

    Miért eszünk Márton-napkor libát?

    A libaevés hagyománya a legenda szerint visszanyúlik egészen Szent Márton püspökké avatásáig. Miután megtalálták őt a libaólban, a szertartás után a tiszteletére hatalmas lakomát rendeztek, a menü libasült és bor volt. A paraszti világban ezen a napon a papnak minden évben küldtek a liba húsából, annak is a hátsó feléből, innen ered a püspökfalat kifejezésünk. Általában ekkorra készült el az év új bora, így ezen napon új borral koccintottak.

    Márton-napi népszokások

    A népi hiedelem szerint a Márton napján sült liba mellcsontjából megjósolható az időjárás. Ha a lúd mellcsontja fehér, akkor a tél havas és enyhe lesz, azonban ha vörös vagy vörösesbarna, akkor hideg tél várható. Márton napjához kapcsolódóan nem csak a libaételből, de az aznapi időjárásból is meg szokták jósolni a telet, eszerint:

  • ha Márton ködös, akkor enyhe tél lesz, ha viszont havazik, erős tél várható,
  • ha esik, utána a fagy elviszi a termést,
  • Márton napján ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.
  • Lámpás felvonulás Újpesten

    November 11-én immár 5. éve rendezik meg a Márton-napi lámpás vonulást a IV. kerületben. A menet ezúttal nem a Semsey Parkból, hanem Károlyi István szobrától indul 16 órakor.

    Márton-napi futás a XVIII. kerületben

    November 12-én futóversenyt szervez a XVIII. kerületi önkormányzat a Havanna utcai futókörön. Az első rajt 10:00 órakor lesz. Részletek az önkormányzat honlapján.

    Márton-nap a Skanzenban

    November 12-én és 13-án rendezik meg a Szent Márton Újborfesztivál és Libatort a szentendrei Skanzenban. Részletes program: skanzen.hu.

    Konferenciával készülnek a diabétesz világnapjára

    November 14-én tartják a diabétesz világnapját, ám előtte, november 12-én egy konferenciával szeretnék felhívni a figyelmet ennek a betegségnek a fontosságára. A rendezvényt holnap 9.30 és 15.00 között tartják a ELTE Lágymányosi Campusán (Pázmány Péter sétány 1/c). Hazánkban jelenleg közel 1 millió diagnosztizált cukorbeteg él. Nekik és közvetlen környezetüknek mindennapos küzdelmet és odafigyelést jelent állapotuk kontroll alatt tartása.

    Figyeljünk az egészségünkre Fotó: Vas Népe

    Kerekasztal-beszélgetést tartottak a cukorbetegek helyzetéről

    A 2-es típusú cukorbetegség a XXI. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása. Hazánkban korábbi vizsgálatok alapján a 2-es típusú cukorbetegség és annak előállapotai akár a felnőtt lakosság 15%-át is érinthetik. Ebből az alkalomból csütörtökön az „Egészségügyi szereplők stratégiaváltása a cukorbetegség és szövődményeinek gondozásában: holisztikus kezelési szemlélettel az életkilátások javításáért” címmel kerekasztal-beszélgetést tartottak a Magyar Tudományos Akadémián, ahol felszólalt egyebek mellett Nyitrai Zsolt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztosa is.

    Ingyenes diabétesz-szűrővizsgálat az Alle-ban

    November 11. és 13. között, a diabétesz világnapjához kapcsolódóan az Egy Csepp Figyelem Alapítvány vércukor-, vérnyomás- és véroxigénszint-méréssel várja az érdeklődőket az Allee bevásárlóközpont Október huszonharmadika utcai bejáratánál felállított standjánál.

    Rövidebb útvonalon jár a 2-es metró

    A hétvégén az M2-es metró csak a Puskás Ferenc Stadion és a Déli pályaudvar között jár pályakarbantartás miatt. Az Örs vezér tere és a Puskás Ferenc Stadion között az M2-es metrópótló busszal lehet utazni.

    Változik két kerületben is a közlekedés

    Ideiglenes forgalomkorlátozásra kell számítani a Belvárosban és Kispesten.

    Tilos megállni:

  • november 11-én 18 óráig a V. kerületben, a Nagy Ignác utca mindkét oldalán az Alkonyat utca és a Szalay utca között.
  • november 13-án 13–20 óra között a XIX. kerületben, a Temető köz teljes szélességében.
  • Muskátliosztás a XIII. kerületben

    Holnap délelőtt ingyenes muskátliosztást tartanak a kerület 5 helyszínén. Az osztópontok listája a www.kozszolgaltato.bp13.hu oldalon tekinthető meg.

    Újabb posták zárnak be november 12-től

    Energiatakarékossági okokból 366 posta ideiglenesen november 11-ig fogadja az ügyfeleket. Az érintett posták listája a Magyar Posta honlapján érhető el. Korábban a vállalat már bejelentette, hogy a fővárosban október 8-tól 35 postát zár be.

    A nagyobb posták nyitva maradnak, a kisebb forgalmúak bezárnak Fotó: Bors

    Ingyenes fogászati vizsgálat Ferencvárosban

    November 11–25. között díjmentes fogászati vizsgálatra várják a VIII. kerületi lakosokat a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltatóban, a Mester utca 45.-ben. A jelentkezőket a 4. emeleten, a szemészeti rendelőben várják.

    Veszélyeshulladék-gyűjtés Hegyvidéken

    Szombaton 8–12 óra között a XII. kerületi önkormányzat veszélyeshulladék-gyűjtési akciót tart a Tamási Áron utca 51. szám alatt található parkolóban.

    Bolhapiac Terézvárosban

    Vasárnap 9–14 óra között bolhapiacot szervez az önkormányzat a Hunyadi téren. Az eseményen új holmikat szerezhetünk be és régieket adhatunk el.

    Halászléfőzés Budán

    Minden hónap második péntekén bajai halászlé fő bográcsban Budán, a Czakó kertben. Délben lehet jönni a friss halból készült első kóstolókért, összesen pedig 80 adag halászlé várja majd rajongóit minden alkalommal.

    Európai Art Mozi Nap az Urániában

    Immár hetedik alkalommal várja a művészmozik és az európai filmek kedvelőit az Európai Art Mozi Nap, amelyet november 13-án vasárnap, 38 ország több száz art mozijában rendeznek meg. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a művészmozik, mint kulturális és közösségi terek fontosságára.

    Art mozikat nézhetünk meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban Fotó: MTI

    Használt ruhák közül válogathatunk szombaton

    November 12-én szervezik meg a Turi MUri közösségi vásárt a MU színházban, a Kőrösy József utca 17.-ben. A rendezvényen megunt, kinőtt, kihasználatlan ruháinkat, kiegészítőinket adhatjuk tovább, vagy éppen más cuccai közül turkálhatunk új darabokat.

    Ünnepel a Déri Miksa utca

    November 12-én 14 órától utcaünnepre várja az önkormányzat a lakókat a lassan elkészülő Déri Miksa utcában. A programokat a Nagy Fuvaros és a Fecske utca között lévő új sétányon tartják.

    Mostantól elég a személyi a török határon

    „Jó hír a Törökországba utazóknak: a magyar turisták innentől kezdve személyi igazolvánnyal (útlevél nélkül) is beléphetnek Törökországba” – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán.

    Szijjártó Péter bejelentette, Törökországba már személyivel is be lehet lépni Fotó: MTI

     





    Ezeket olvastad már?
    Magyar Péter öngyilkosságot hazudott

    Magyar Péter öngyilkosságot hazudott

    Baj van: az egész kórházat evakuálni kellett, utcára kerültek a betegek

    Baj van: az egész kórházat evakuálni kellett, utcára kerültek a betegek

    "Idős nőket tart fogva, csicskáztat" - rejtélyes férfi tartja rettegésben az újbudaiakat

    "Idős nőket tart fogva, csicskáztat" - rejtélyes férfi tartja rettegésben az újbudaiakat

    Erre ki számított? Itt az újabb fordulat az időjárásban

    Erre ki számított? Itt az újabb fordulat az időjárásban

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás