Mozi vagy színház?





A mozinál régebbi múltú színház valós idejű megismételhetetlen élményt nyújt a mozivásznon vetített filmekkel szemben. Van, aki a mozi lazaságát, és van, aki a színház eleganciáját választja.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.27.
kulturális program

A színház története sokkal régebbre nyúlik vissza, mint a mozié. Az első szabadtéri kőszínházat az ókori Rómában a nagy Pompeius építtette. Később két színház nézőterének összefordításával jött létre az amphitheatrum. Ezzel szemben a mozi ősét, a mozgóképszínházat csak 1895-ben ismerték meg az emberek a Lumiére fivéreknek köszönhetően, akik Párizsban rövid némafilmeket vetítettek egy kávézóban.

Közvetlen és közvetett élmény

Egy színdarab megtekintésekor a történés a szemünk előtt zajlik, interaktív daraboknál az sem kizárt, hogy épp a mi székünk mögül bukkan fel hirtelen a hősszerelmes és vall érzéseiről. Mozifilm esetében minden tőlünk távol, egy vásznon történik. A filmes élményt segíti, hogy a klasszikus 2 dimenzió mellett már van 3, illetve 4 dimenziós vetítésforma is. Az utóbbi esetén érezhetjük a filmbeli illat-, illetve szaghatásokat is, szelet, esőt, vagy például egy sziklaomlás rezgéseit.

Új vagy klasszikus mű

Míg a multiplex mozikban leginkább a legfrissebb hollywoodi filmeket vetítik a nagyközönség számára, addig a színházakban ma is műsoron vannak például a XVI. századi Shakespeare-művek. Ugyan a kisebb, úgynevezett művész- mozikban is vetítenek régebbi klasszikusokat, de az vitathatatlan, hogy a színdarabok rendelkeznek a legrégebbre visszanyúló történelmi gyökerekkel.

Fotó: Shutterstock

Inkább mozi

– Azért részesítem előnyben a mozit a színházakkal szemben, mert szerintem a moziműsor kínálata változatosabb. Hétköznapi, kényelmes viseletben lehetünk a film alatt, amit megszakítás, szünet nélkül élvezhetünk, míg a színházban akár több szünet is van a felvonások között. Számomra az is a kényelmet biztosítja a mozikban, hogy ehetek-ihatok a film közben – fejtette ki véleményét lapunknak Csenge.

Inkább színház

– Számomra a színház szeretete kisiskolás koromra nyúlik vissza, az iskolában megismertették velünk ezt a világot. Azóta kialakult bennem egyfajta kötődés a színházi kultúra és a művészet iránt. Véleményem szerint a mozi inkább egy szórakoztatóipar, a színház pedig kulturális töltődés. A műfajok közül elsősorban a musicaleket, illetve a vígjátékokat szeretem. Bár a jegy nem olcsó, úgy vagyok vele, hogy inkább rászánom a pénzt a minőségi szórakozásra – mondta Dominik.

Fotó: Shutterstock





Ezeket olvastad már?
Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás