Rendkívüli bejelentések: kiterjesztik a kamatstopot, meghosszabbítják a Széchenyi Kártya Programot





Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta: szankciós infláció van Magyarországon és Európában is. A magas energiaárak miatt emelkedik minden termék ára, éppen ezért folytatja az árstopok politikáját a kormány: kiterjesztik a kamatstopot a kkv-k-ra, meghosszabbítják a Széchenyi Kártya Programot, és gyármentő programot is hirdetnek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.22.
rendkívüli bejelentés

Itt vannak a legújabb lépések az infláció ellen

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője közölte, szankciós infláció van Magyarországon és Európában is. A magas energiaárak miatt emelkedik minden terméknek az ára. Éppen ezért folytatja az árstopok politikáját a kormány - tette hozzá.
  • Kiterjesztik a kamatstopot a kkv-k-ra,
  • meghosszabbítják a Széchenyi Kártya Programot,
  • és gyármentő programot is hirdetnek.

Így változik a kkv-k fizetési kötelezettsége

A kis-és középvállalkozások kamatstopja a változó kamatozású hitelekre vonatkozik. Június 28-i állapoton rögzítik a kamatot 7,77 százalékon. Ma ez 16,69 százalékos a kamatláb. November 15-i határidővel vezetik ezt be, és jövő év június 1-ig lesz ez érvényben. A kkv-k esetén 40-45 százaléka a hiteleknek érinti ez a lépés - mondta Nagy Márton.

Így változhat a bankadó

Nagy Márton ismertetése szerint a Széchenyi kártya meghosszabbítása is fontos lépés, 3,5 százalékról fix 5 százalékra emelkedik január 1-től a kamata. Összességében hat kártya marad meg - tette hozzá. A kamattámogatást az állam ki fogja fizetni, de a bankokat is ösztönözni kell, hogy ezt ajánlják. A kkv-szegmens ne essen ki a hitelpiacról. Nagy ismertetése szerint a bankadó részévé tehetik a hitelezés nagyságát is.

Jó eredmény született az uniós csúcson

Gulyás Gergely ismertetése szerint az uniós csúcson olyan javaslat volt az asztalon, miszerint hazánk nem jutott volna gázhoz. Ezt sikerült megakadályozni - tette hozzá. Ha a gázárcsökkentés előnyei bekövetkeznek, akkor azt Magyarország is élvezni fogja -mondta a miniszter. Reméli, hogy az uniós döntések hozzájárulnak az árak mérséklődéséhez.

Ezren jelentkeztek eddig az energiatámogatási programra

Nagy Márton kérdésre elmondta, hogy az energiatámogatási programra eddig 1000 kkv regisztrált. Potenciális 9000 fő regisztrálhatna. Mindenki gondolja át, és jelentkezzen - tette hozzá. Jövő évben pedig beruházási támogatást adnak - mondta a miniszter.

Napokon belül indul az online nemzeti konzultáció

Napokon belül indul az online nemzeti konzultáció - mondta kérdésre Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Nagy eredmény, hogy Magyarországon először tudjuk megkérdezni az embereket a szankciókról, és ezek a szankciók bombaként hatottak az árakra.

Ez mutatja az '56-os forradalom rendkívüliségét

A forradalom rendkívüliségét mutatja, hogy november 4-e emberei is ott vannak október 23-án - mondta Gyurcsányné tüntetéséről Gulyás.

Náluk automatikus lép életbe a kamatstop

Január 1-től június 1-ig automatikusan érvénybe lép a Széchenyi-kártyák esetében az 5 százalékos fix kamatozás - mondta az Origo kérdésre Nagy Márton. Úgy látja, hogy ezzel segítik a cégek hitelhez jutását. November 15-től 60 ezer kkv-nál automatikus lép életbe a változó kamatozású a kamatstop.

Így alakulhat az infláció a jövőben

Nagy Márton kérdésre elmondta, az infláció rossz dolog, a jegybank folyamatosan harcol a kamatok emelésével a drágulás ellen. A kormány az árstopokkal tesz a drágulás ellen - tette hozzá. Jó esélyünk van arra, hogy jövő év végére egyszámjegyű infláció legyen. A kormány mindig időben fog dönteni az ársapkákról.





Ezeket olvastad már?
Ezt tutira nem tudtad! 350 éve is már menő volt a farmer

Ezt tutira nem tudtad! 350 éve is már menő volt a farmer

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Top hírek

Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

50 milliós BMW-k, csúcstechnika, a pesti éjszakából jól ismert alakok... Miközben egy botrányba fulladt PR-akció keretében Magyar Péter vonattal utazott Debrecenbe, csapata 50 milliós BMW X6-osokkal, Mercedes buszokkal, „szolgálati” csúcstechnikával felszerelve az autópályán ment a vasárnapi rendezvény helyszínére.





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás