RETRO RÁDIÓ

Az oroszok helyre tudnák állítani a felrobbantott gázvezetékeket

Oroszország képes lenne megjavítani a megrongált Északi Áramlat gázvezetéket. A javítás minden bizonnyal idő- és pénzigényes lenne.Megosztás
Szerző: metropol
2022.10.02. 15:26
szabotázs

„Technikailag lehetséges az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékek megrongált tengeri infrastruktúrájának a helyreállítása” – jelentette ki a TASZSZ orosz hírügynökség szerint Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap.

Deputy Prime Minister of Russia Alexander Novak
Fotó: Sefa Karacan/AFP

Mint ismert, a múlt héten összesen négy szivárgást fedeztek fel a két gázvezetéken a Balti-tenger alatt Dánia és Svédország közelében.

„Soha nem fordult még elő ilyen incidens. Természetesen vannak technikai lehetőségek az infrastruktúra helyreállítására, ehhez időre és pénzre van szükség. Biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk a megfelelő lehetőségeket” – mondta Novak.

A Nord Stream AG, az Északi Áramlat építésével és üzemeltetésével foglalkozó konzorcium közben arról tájékoztatta a dán hírügynökséget, hogy stabil nyomást értek el a korábban az orosz gáz Európába irányuló legfontosabb szállítási útvonalának számító Északi Áramlat 1-ben, ami azt jelzi, hogy a gáz kiáramlása megszűnt. Szombaton pedig már azt is közölték, hogy az Északi Áramlat 2 gázvezetékből sem áramlik ki gáz.

A dán fegyveres erők képe a tenger felszínére törő gázbuborékokról a nagyjából egy kilométer átmérőjű körben Bornholm szigete mellett MTI/AP/Dán fegyveres erõk

Az Európai Unió tagállamai szerint a károkat szabotázs okozta, ám eddig nem nevezték meg a lehetséges elkövetőket. Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken azt mondta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei a felelősek. Ezt rögtön utána a Fehér Ház visszautasította. Novak a TASZSZ szerint rámutatott, hogy az Egyesült Államok, Ukrajna és Lengyelország ellenezte az Északi Áramlat vezetékeket. Hozzátette, hogy az ellenzők érdekeltek a csővezetékek kiiktatásában. Az Északi Áramlat 1 vezetéket korábban már leállították, most azonban már újraindítani sem lehet egykönnyen. Az Északi Áramlat 2 vezeték pedig még meg sem kezdte működését 2021-es elkészülése óta.

Azt, hogy mikor és hogyan fognának hozzá a munkálatokhoz, az orosz miniszterelnök-helyettes nem közölte.

Ezeket olvastad már?
Sokkoló: mérgezik a kutyákat a Margit-szigeten!

Sokkoló: mérgezik a kutyákat a Margit-szigeten!

Most jött: A Szerencsejáték Zrt. a párizsi olimpiai felkészülést

Most jött: A Szerencsejáték Zrt. a párizsi olimpiai felkészülést

Brutális baleset a II. kerületben: egy nő súlyosan megsérült

Brutális baleset a II. kerületben: egy nő súlyosan megsérült

Szijjártó Péter: Büszkék vagyunk rájuk – Fotók!

Szijjártó Péter: Büszkék vagyunk rájuk – Fotók!

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás