Borzalom, ami kiderült, köhögéscsillapító okozta több gyerek halálát, leállították a gyártását Indiában





Leállították az indiai hatóságok annak a köhögéscsillapító szirupnak a hazai gyártását, amely csaknem 70 gyerek halálát okozta Gambiában, miután a gyárban több szabálytalanságot találtak - közölte újságírókkal szerdán az észak-indiai Harijána állam egészségügyi minisztere.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.17.
dráma

Anil Vidzs elmondta, hogy 12 szabálytalanságot találtak az újdelhi székhelyű Maiden Pharmaceuticals vállalat telephelyén. Az ott gyártott termékek közül négy a megengedettnél több etilénglikolt és dietilén-glikolt tartalmazott. E két összetevő - amelyet sokszor alkalmaznak a drágább, oldószerként használatos glicerin helyett - nagy mennyiségben mérgező, és vesekárosodást okozhat.

A Maiden ügyvezető igazgatója, Nares Kumár Gojal nem reagált a bejelentésre, de a múlt héten azt mondta a Reuters hírügynökségnek: a vállalat kapcsolatba lépett a megrendelővel annak érdekében, hogy kiderítse, mi történt Gambiában.

A gambiai kormány szeptemberben jelentette be, hogy vizsgálatot indít a halálozások és az ötévesnél fiatalabb gyermekek körében július vége óta szokatlanul nagy arányban jelentkező vesekárosodások miatt.

A gambiai hatóságok kedden közölték, hogy az első vizsgálati eredmények szerint 69 gyerek halálát okozta a szirup.

Indiát sokszor nevezik „a világ gyógyszertárának”, és az ország gyógyszergyártásának történetében ez az egyik legsúlyosabb botrány.

Jóllehet az indiai hatóságok szerint a köptetőszirupot csak gambiai exportra hagyták jóvá, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem zárta ki, hogy hogy illegálisan máshova is jutott belőle.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás