Így lopják legújabban a járgányokat a trükkös autótolvajok





A bűnözök legújabb trükkjéhez mindössze egy PET-palack és egy óvatlan tulajdonos kell.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.09.
jó tanácsok

Az autoszektor.hu számolt be róla, hogy Olaszországban jelentősen megnőtt az elmúlt időszakban a PET-palackos kocsilopások száma. A technika pofonegyszerű: a tolvajok egy műanyag üdítőspalackot helyeznek el a kiszemelt autó gumiabroncsa és az autó sárvédője közé. Ezt az anyósülés felőli oldalon helyezik el, hogy a sofőr ne vegye észre, amikor beszáll az autójába. Indulás után a kerék begyűri a palackot, ami eközben erős recsegő hangot ad. A gyanútlan vezető ekkor kiszáll, hogy megnézze, mi történt. A lesben álló bűnöző ekkor bepattan, és elhajt az autóval, hiszen ilyenkor a legtöbben a gyújtás kulcsát nem veszik ki. Sose hagyjuk tehát nyitva az autónkat, különösen járó motorral – még akkor sem, ha ott vagyunk mellette.

Az anyósülés felőli oldalt nem sok sofőr szokta ellenőrizni indulás előtt Fotó: Metropol

Tragédiával végződött a „beugrós” lopás

Egy hasonló lopás halállal végződött Gödöllőn 2016-ban. Egy 24 éves színházi dolgozó, B. Zsófia este éppen hazatért, kiszállt az autóból, és ki akarta nyitni a kaput. Ekkor egy ismeretlen férfi beugrott a járó motorú autóba, és el akart hajtani. A lány azonban belekapaszkodott az ablakba, és a tolvaj métereken keresztül maga után vonszolta a lányt, majd beborult az árokba, ahol az autó maga alá temette Zsófit. A fiatal lány a helyszínen meghalt. Az elkövetőt – egy magyar nótakörökben egyébként jól ismert prímást – , Sz. Lajost a zsaruk néhány óra múlva elfogták.

Előzzük meg autónk ellopását!

Érdemes megismerni a bűnözők technikáit, hogy megelőzhessük járgányunk eltulajdonítását.

  • Gyakori a pénzérmés trükk, amikor az ajtó fogantyújába tesznek aprópénzt, hogy ne záródjon be teljesen, amikor a sofőr ráfordítja a zárra a kulcsot. Az újabb típusú autóknál ezt a módszert már nem lehet bevetni, de ha régebbi kocsink van, zárásnál mindig ellenőrizzük a kilincset!
  • Kedvelt taktika a bűnözők részéről, hogy a piros lámpánál megálló sofőr figyelmét elterelik, és közben az anyósülésről kikapják az oda letett táskát, iratokat vagy pénzt. Mindig zárjuk be az ajtót az anyósülés oldalán!
  • A „beugrós” módszernél a tolvajok akkor csapnak le, amikor az autót járó motorral őrizetlenül hagyják, amíg visszasétálnak bezárni a garázst vagy a kerti kaput. Az elkövető ilyenkor egyszerűen csak beugrik járgányba, és elszelel.
  • Gyakran kertben vagy parkolóban álló autókat dobálnak meg, hogy a folyamatosan bekapcsoló riasztó a tulajdonos idegeire menjen, és végül kikapcsolja azt, védtelenné téve a járművet. A legjobb, ha az autónkat kamerával felszerelt helyen hagyjuk.
  • A távirányítós központi záras autókat célozza meg az a trükk, amikor a tolvajok a bezárás pillanatában egy szerkezet segítségével blokkolják a zárat, így a jármű nyitva marad. Mindig figyelünk arra, hogy megtörténik-e a záródó autó kattanása vagy fényjelzés!




  • Ezeket olvastad már?
    Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

    Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

    Lassan révbe ér a kaposvári család

    Lassan révbe ér a kaposvári család

    38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

    38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

    Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

    Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás