RETRO RÁDIÓ

Újbudát is elvesztettük - Így lepték el a balhézó hajléktalanok a köztereket





Fekáliával teli gyalogosaluljáró, napközben a bevásárlóközpont melletti tereken alvó és napozó, drogozó, italozó hajléktalanok. A fő közlekedési csomópont zöldfelületén le sem lehet úgy ülni, hogy ne hajléktalanokkal fusson össze az ember. Ez a kép fogadja most az újbudai lakosokat a köztereken.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.01.
A nap botránya

Budapesten a hivatalos statisztika szerint körülbelül 6000 regisztrált hajléktalan él. Nagy részük hat fővárosi kerületben kóborol, ezekben található ugyanis a legtöbb hajléktalanszálló. Ilyen például Józsefváros, Újbuda és Erzsébetváros is.

Lapunk korábban Józsefvárost és Erzsébetvárost már górcső alá vette. Kiderült: valóban tarthatatlan a fedél nélküliek helyzete ezekben a kerületekben Fotó: Metropol

Az ott lakók életét pedig megkeseríti a közterületi mocsok, és sokszor az agresszív viselkedés is. Most Újbudán jártunk, ahol fekáliával teli aluljárót, hajléktalan pihenőhelynek használt pláza udvart, és mosdóként használt zöldterületeket találtunk.

A XI. kerületi önkormányzat nem tudja hatékonyan kezelni a helyzetet Fotó: Metropol
Fotó: Metropol

Nyilvános vécének használják az aluljárót

Újbuda dunai oldalán található az Infopark, amely egy forgalmas közlekedési csomópont. Ha valaki a Kopaszi-gátra, vagy az új MOL-székház épületéhez szeretne jutni, akkor igénybe veheti az itt található gyalogos aluljárót. Vagyis inkább csak vehetné, de nem ajánljuk senkinek sem ezt a lehetőséget, ugyanis rengeteg emberi ürülék, dohányboltban vásárolható kis feles üvegek, és mocsok fogadja az erre merészkedőket. Korábban több alkalommal is beszámoltunk róla, hogy hogyan viseli gondját aluljáróinak a főváros. Gyakorlatilag itt is érvényes az, hogy sehogy! Újbuda legfelkapottabb áruházánál az Allé-nál sem jobb a helyzet. Bár a belső kertjük tisztán van tartva és gyönyörű zöld a terület, a központ előtti fővárosi kezelésű, valamikor szebb napokat látott területen több tucat alvó hajléktalan található napközben.

 

 

Szieszta az Alle-nál...Gyakoriak az atrocitások is, zaklatják a járókelőket Fotó: Metropol

A piac előtti padokon alszanak

A piacról kisétáló embereket is ez a látvány fogadja. Az ápolatlan emberek egyszerűen a földre vizelnek, nem zavarja őket az sem, hogy körülöttük járókelők igyekeznek dolgukra.

A helyi lakosokat már annyira zavarja a helyzet, hogy több Facebook-oldal és csoport számol be róla rendszeresen, hogy milyen helyzetek uralkodnak a kerületben. Ilyen oldal a Csodás Lágymányos is, ahol rendszeresen helyi lakosok mutatják meg videók és képek formájában, hogy milyen mocskot hagynak maguk után az utcán életvitelszerűen élő hajléktalanok.

A 4-6os villamos végállomása a Móricz Zsigmond körtéren található, továbbá Újbuda forgalmának nagy része erre halad át. Itt is az Allénál már megismert helyzet fogadja az embereket: a zöld közterületeken fekvő, iszogató, dohányzó hajléktalanok. Ráadásul Újbuda Önkormányzata rendszeresen panaszokat kap a balhézó fedélnélküliek miatt.

Fotó: Metropol
A pár éve frissített, vadi új aluljáró ma így fest Fotó: Metropol

Üveggel dobtak hátba egy járókelőt

„A lakosságtól folyamatosan kapjuk a panaszokat, a közterületeken található hajléktalanok miatti problémákról. A jelenlegi önkormányzati vezetés képtelen ezt kezelni. Időről időre van egy-egy fellángolás, vagy akció, de látszik, hogy ez nem riasztja el a közterületeken életvitelszerűen tartózkodókat. Állandó jelenlétre lenne szükség, amit képtelen a kerület vezetése megtenni. Hagyják ott élni őket. A Móricz Zsigmond téren rendszeresek az atrocitások, volt olyan lakos, akit hátba dobott üveggel egy kéregető hajléktalan. Én magam is tapasztaltam ezt, a körtéren amikor egy hete átmentem gyalog, jött felém egy bódult állapotú emberke és nyújtotta felém a kezét. Én pedig leintve próbáltam tovább haladni, mire oda szólt, hogy a k**va anyádért integetsz. Egyből beszólt - mondta el lapunknak Csernus László Fideszes XI. kerületi önkormányzati képviselő.

Muníció az egyik dugihelyen Fotó: Metropol

Józsefváros polgármestere elismerte, hogy baj van

A Metropol számolt be róla elsőként, hogy az egyik legnagyobb és legnépszerűbb 8. kerületi közparkot, a II. János Pál Pápa teret gyakorlatilag megszállás alatt tartja körülbelül 25 hajléktalan, akik itt ordibálnak, végzik el kis és nagy dolgukat és napközben foglalják az itt található padokat. Józsefváros polgármestere Pikó András beismerő vallomást tett egy helyi lakossági fórum során június 15-én. Elismerte, hogy soha nem volt ilyen rossz a helyzet Józsefvárosban, mint most. Valamint tarthatatlannak nevezte a hajléktalanhelyzetet a VIII. kerületben.

A II. János Pál pápa térre életvitelszerűen költöztek be a hajléktalanok Fotó: Máté Krisztián/Metropol
Fotó: Máté Krisztián/Metropol

 





Ezeket olvastad már?
Kövesse nálunk élőben Orbán Viktor kampányindítóját!

Kövesse nálunk élőben Orbán Viktor kampányindítóját!

Ezresek a levegőben: durván kiosztotta az influenszer Karácsony Gergelyt – Videó

Ezresek a levegőben: durván kiosztotta az influenszer Karácsony Gergelyt – Videó

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert orvosi díjasok köre

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert orvosi díjasok köre

A lottóötös is kevés lenne Gattyán György Andrássy úti palotájáért

A lottóötös is kevés lenne Gattyán György Andrássy úti palotájáért

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás