RETRO RÁDIÓ

Szeretnél spórolni az iskolai felszereléseken? Így teheted meg





Az iskolakezdéshez szükséges felszerelés ára 15-50 százalékkal emelkedett a tavalyhoz képest. A kisiskolások felszerelése kerül a legtöbbe. Összeszedtük, hogyan tudják a szülők csökkenteni a kiadásokat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.22.
megtakarítás

Ez a hónap általában is kimagasló a kiadások szempontjából, főleg a többgyermekes családok esetében. Nekik nem csak egy nyaralás, vagy táborozás költségét kell előteremteni, de az iskolakezdés is komoly teher lehet. Fontos tudni, mely támogatások azok, amelyek ilyenkor rendelkezésre állnak. A Metropol összeszedte azokat a lehetőségeket, amelyekkel több pénz maradhat a pénztárcánkban.

Az iskolakezdéshez állami támogatás is igényelhető Fotó: Balogh Ákos Veszprém Megyei Napló

Állami támogatás is igényelhető

Az iskoláztatási támogatást a lakóhelyünk szerint illetékes kormányablakokban lehet igényelni. A támogatás a tankötelessé válás évének november 1-jétől a tankötelezettség teljes időtartamára jár. A támogatás összege az egyedülálló szülőknek magasabb, mint akét szülő esetén. Nem egyedülálló szülőknek ez:

  • egy gyermek esetén 12.200 forint;
  • két gyermek esetén, gyermekenként 13.300 forint;
  • három vagy több gyermek esetén, gyermekenként 16.000 forint;
  • tartósan beteg, vagy fogyatékos kiskorú gyermek nevelése esetén 23.300 forint;
  • Az önkormányzatoknál eltérő a támogatás

    A helyi önkormányzatok még tovább csökkenthetik a szülők anyagit terheit. Adhatnak az arra jogosultaknak például beiskolázási segélyt vagy támogatást. Például Szügyön gyermekenként 50.000 forintot, Szegeden 10.000 forintot lehet igényelni.

    Igényelhető támogatás a munkáltatótól

    Béren kívüli juttatásokkal továbbra is támogathatják a munkáltatók az erre jogosult dolgozóikat. Igaz 2019-óta kevés cég él ezzel a lehetőséggel, de érdemes azért rákérdezni.

    Komoly segítség lehet az egészségpénztári számla is

    Gyerekenként évente, az év első napján érvényes minimálbér összegének erejéig fizethetjük a tanévkezdés költségeit az egészségpénztári megtakarításunkból - írja a BiztosDöntés.hu. A keretösszeg tehát jelenleg 200.000 forint/év/gyermek. Ez után az összeg után (amit előtte természetesen be kell fizetni apránként a számlára) 45.000 Ft adóvisszatérítést kaphat majd a szülő, vagyis ennyivel lehet olcsóbb az iskolakezdés. A támogatás a felsőoktatásban részt vevő gyermekekre is kérhető 25 éves korig.

    Főleg az alsósok beiskolázása lehet nagy kiadás

    Országosan az iskolanyitáshoz kötődő kiadások több mint 17 százalékát adja a tanuláshoz elengedhetetlen füzetekhez, papírárukhoz, rajzlapokhoz köthető forgalom. Az már biztos, hogy a papír árának drasztikus emelkedése miatt minden papírból gyártott tanszer 30-50 százalékkal kerül többe, mint tavaly. Erről Orgován Katalin, a Pátria Nyomda Zrt. vezérigazgatója, a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke nyilatkozott a Világgazdaságnak. Ilyenek a füzetek, a rajzlapok. Egy A4-es spirálfüzetet, amit tavaly 500 forintért vehettünk, idén már 7-800 forint, és az iskolatáskák és az írószerek is 15-30 százalékkal drágultak. Főleg az alsósok beiskolázása lehet nagy kiadás, erre középkategóriás árakon számolva is elmehet akár 40-50 ezer forint. Tanszercsomagot készletben a netről egyszerűbb és olcsóbb is megvásárolni, mintha egyenként vásárolnánk meg darabonként egy szaküzletben, bár az utóbbiban színesebb a választék.

    Ennyibe kerül, ha online vásárolunk be

    Abban a legtöbben egyetértenek, hogy stresszmentesebb megoldás az online vásárlás, de vajon anyagilag is jól járnak a családok, ha az iskolakezdéshez szükséges tanszereket, felszereléseket valamelyik online boltban veszik meg? Utána jártunk, hogy egy elsős iskolakezdéséhez szükséges eszközök közül, mi kapható meg online és ezek közül is milyen árak között lehet válogatni.

     





    Ezeket olvastad már?
    Rémálommá vált a látogatás: akaratlanul traumatizálták gyereküket a szülők

    Rémálommá vált a látogatás: akaratlanul traumatizálták gyereküket a szülők

    Horrorház Nagyszombaton: brutális kínzásoknak vetette alá négy gyermekét a szülőpár

    Horrorház Nagyszombaton: brutális kínzásoknak vetette alá négy gyermekét a szülőpár

    Lecsapott az ítéletidő Dubajban: vízben úsznak a repülőgépek - Videó

    Lecsapott az ítéletidő Dubajban: vízben úsznak a repülőgépek - Videó

    Nem 8, 48 ezer hektár!

    Nem 8, 48 ezer hektár!

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás