Döbbenet! A kutatókat is összezavarta a tenger mélyén feltűnt lény

A mélytengeri állat megfigyelése nem egyszerű feladat, de most a kutatók számára szerencsés helyzet állt elő. Csakhogy nem pont erre számítottak!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.17.
mélytengeri lény

Ritka mélytengeri tintahalat sikerült videóra venni a Monterey-öbölben. A szakértők rögzítették, amint a Bathyteuthis nembe tartozó tintahal a petéit hordozza. A peték sokféle állatnak szolgálhatnak táplálékul, amely ellen a tintahalak által alkalmazott egyik stratégia az, hogy búrába kerülnek. A tintahalak jellemzően közvetlenül a tengerfenéken rakják le petéiket, de úgy tűnik, néhány faj másképp cselekszik. Ez a fajta viselkedés egyébként a polipokra jellemző.

A kutatók úgy vélik, hogy a robotizált tengeralattjáróval a vízfelszín alatt 1390 méterrel megörökített példány – és társai – a petékkel marad a kikelésükig, ezzel növelve azok túlélési esélyeit – írja a sciencealert.com. A legtöbb nőstény tintahal – a polipokhoz hasonlóan – életében egyszer szaporodik.

Korábban egy óriási, kétméteres tintahalról is írtunk, amely a Csendes- és az Indiai-óceánban fordul elő. A faj akár 1000 méter mélyre is leúszik, ezért megfigyelése nehezen kivitelezhető.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás