Örülnek a nyugdíjasok! Már kézbesítik az emelt nyugdíjat és a visszamenőleges kiegészítést – Videó!





Megkezdődött a nyugdíj és az azzal együtt érkező nyugdíj-kiegészítés postai kézbesítése, amely július 29-ig tart. Másfél millió nyugdíjas ébredhetett jó hírre, hiszen aki bankszámlára kérte nyugdíja utalását, annak már megérkezett a kormány által beígért pluszjuttatás.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.07.13.
gondoskodás

„A mai napon érkezik az évközi nyugdíjemelés. Teljesítjük, amit vállaltunk: megvédjük Magyarországot, megvédjük az időseket!” – jelentette be kedden Orbán Viktor a Facebook-oldalán. A Covid-járvány és az orosz–ukrán háború miatt a világ legtöbb részén elszabadult infláció miatt gyorsan lépett a kormány, és a nyugdíjasok most már 3,9%-kal megemelt összeget kapnak havi ellátásként. Ezzel egyidőben megkapják 6 havi nyugdíjuk, illetve a 13. havi nyugdíjuk 3,9%-os különbözetét is, vagyis az arra jogosultak összesen 8 havi nyugdíj után kapják meg a növelést.

„Megvédjük Magyarországot, megvédjük az időseket!” /Fotó: Facebook

167 ezer forint lesz az átlagnyugdíj, júliusban 52 ezer forint pluszt kaphatnak a jogosultak

Az év eleji 5%-os emeléssel együtt ez már összesen havi 8,9%-os többlet. A mostani, évközi emeléssel együtt július 1-től az átlagnyugdíj összege 167 ezer forint lesz. Júliusban így 52 ezer forintnyi pluszt kaphatnak a jogosultak.

Ma kezdték el kézbesíteni az emelt nyugdíjat és a visszamenőleges kiegészítést /Fotó: Világgazdaság

Örülnek a nyugdíjasok az emelésnek, de az infláció miatt sokan aggódnak

Az általunk megkérdezett fővárosi nyugdíjasok természetesen örülnek a pluszpénznek, azonban sokan aggódnak a világszerte elszabadult infláció miatt, amely Magyarországon is jócskán érezhető. A többség elégedett volt az emeléssel, de akadtak, akik kevesellték azt.

Tóth Zsuzsanna: „Köszönhetően az inflációnak, nagyon oda kell figyelnem arra, hogy mit vásárolok. Minden héten összeírom, hogy éppen mi akciós, hol a legolcsóbb, amit venni szeretnék, és elmegyek oda. Az biztos, hogy élelmiszerre fogom költeni a pluszbevételt.”

Fotó: Metropol

Kis József: „Én ennek csak örülök. Meg vagyok elégedve. A megélhetésre költöm.”

Fotó: Metropol

Kócsi Ágnes: „Jó, hogy utalják, bár van egy kis problémám vele. 90 éves vagyok és 35 éve vagyok nyugdíjas. Magas nyugdíjam volt, de aztán jöttek az inflációk, és a nyugdíjam értéke lement. Egy-két évvel ezelőtt még csak 10 ezer forinttal volt alacsonyabb az átlagnál,, most már 30 ezerrel. Jól jön a pénz, örülök neki, de ezt nem érzem igazságosnak.”

Fotó: Metropol

Bakonyi Józsefné: „Örülök neki. Kajára, gyógyszerre költöm.”

Fotó: Metropol

Korábban kapják meg a pénzt a nyugdíjasok

„A kormány, ahogy tavaly, úgy idén is korábban lép, így november helyett már júliusban évközi, kiegészítő nyugdíjemelésben részesülnek a jogosultak” – jelentette be július 3-án Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Mivel a kormány kiemelt védelmet is biztosít a nyugdíjasok számára, ezért döntött úgy 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány kitörését követően, hogy visszaadja a baloldal által 2009-ben elvett 13. havi nyugdíjat. Az eredeti tervek szerint a juttatás fokozatosan, 4 év alatt épült volna vissza, de már az idén a teljes összeget kapták meg a jogosultak 13. havi nyugdíjként és ellátásként. Ez ezentúl minden évben februárban érkezik majd meg. A nyugdíjasok novemberben már kézhez vehették a nyugdíjprémium törvényi maximumát, azaz 80 ezer forintot. Az összeget a nyugdíjban és a kéttucatnyi egyéb jogosító ellátásban részesülők kapták meg, összesen két és félmillió ember. Azok sem maradtak ki, akiknek 80 ezer forintnál is kevesebb a havi nyugdíjuk. Ők egyszeri juttatást kaptak, és ugyancsak 80 ezer forintot vehettek át a postástól.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás