RETRO RÁDIÓ

Laptop vagy asztali számítógép? - Segítünk választani





Számítástechnikai eszköz vásárlásánál mindig érdemes több szempontot figyelembe venni, például hogy milyen helyzetben szeretnénk használni vagy hogy hogyan néz ki az adott számítógép.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.14.
pro-kontra

Bizonyára sokan megtapasztaltuk már azt a szorongató érzést, hogy új számítógépet kell vennünk, de nem értünk hozzá, hiszen csak egyszerű felhasználók vagyunk.

A legpraktikusabb a laptop

A mai világban nehezen tudnánk elképzelni, hogy ne legyen valamilyen digitális eszköz a kezünkben. Ez általában a leggyakrabban az okostelefonunk, de egyre többen hordanak maguknál laptopot is. Nem is csoda, hiszen ebben a rohanó világban már mindent azonnal kell elintézni. A laptop pedig minden helyzetben kéznél tud lenni, ugyanakkor, ha útközben merül le, nehéz feltölteni, illetve rendelkezni kell internettel is vagy mobilnettel, hogy emailjeinket és egyéb fontos ügyeinket el tudjuk intézni, meg tudjuk nézni. Emellett egy videóhívás is nehezen összehozható, egyrészt mert akadozhat a hívás, másrészt mindenki más is láthatja, hogy éppen kivel beszélünk és azt, hogy hol vagyunk. Ráadásul a laptopokat nem tudjuk bővíteni, így annyi tárhely áll csak a rendelkezésünkre, amennyi az eredeti készülékben benne van.

A laptop sokkal mobilabb, mint egy asztaliszámítógép BöFotó: Pixels

Videóhívásokhoz a legjobb az asztali számítógép

Bár elsőre lenéznék egy PC-t és azt mondanánk, hogy már semmi szükség sincs rá, azonban ez nem teljesen igaz, sőt még mindig vannak olyan helyzetek, amikor az asztali számítógép a legjobb megoldás. Az egyik nagy előnye, hogy tartósabb, mint egy hordozható számítógép. Emellett relatíve könnyebb a javítása és a bővítése is. A PC-k mellett szól az is, hogy az áruk, akár több tíz ezer forinttal olcsóbb lehet, mint egy laptop. De könnyebb rajta például dokumentumot szerkeszteni is, és a játékok is felhasználóbarátabb élményt nyújtanak. Ez a készülék a legalkalmasabb és a legbiztonságosabb a videóhíváshoz is.

Az asztaliszámítógép ideálisabb nagyobb videókártya teljesítményt igénylő tevékenységekhez Fotó: Shutterstock

„Laptopra váltottam, bejött”

„Én korábban nagyon sokáig asztali számítógépet használtam, ami bizony elég sok helyet foglalt a szobámban, ráadásul egy időben még az asztalomon is nehezen fért el. Arról nem is beszélve, hogy egy asztali számítógép a monitor, a billentyűzet, az egér és a gépház miatt sokkal jobban porosodik, mint egy egyszerű táskába elrakható laptop. És talán a legfontosabb dolgot nem is említettem, ha a PC elromlik, szét kell szerelni, ráadásul az egyedi alkatrészek miatt a javítás is drágább lehet, míg a laptopot csak felkapod, leviszed a szervizbe és már javítják is” - mondta Péter.

„Maradok a jól bevált doboznál”

„Én már nagyon régóta asztali számítógépet használok. A laptop is tulajdonképpen annyi helyet foglal, mint egy rendes számítógép, talán annyi az előnye, hogy nincsen gépháza. A táblázatok vagy word szerkesztésekor praktikusabb egy asztali számítógépet használni, jobban áttekinthető az, amiben dolgozom” – fejtette ki a véleményét Richárd.

Ezekre figyeljünk, ha új gépet vásárolunk:

  • Hol szeretnénk használni a gépet?
  • Mire szeretnénk használni?
  • Milyen programokat szeretnénk a gépünkre telepíteni?
  • Vizsgáljuk meg a technikai paramétereket
  • Milyen garanciális lehetőségek vannak?




  • Ezeket olvastad már?
    Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

    Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

    Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

    Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

    Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

    Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

    Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

    Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás