RETRO RÁDIÓ

Vér a tengerben, kislányt is megtámadott egy cápa idén

2022-ben eddig hat halálos és 33 nem végzetes cápatámadás történt. Előbbiekből három provokált eset volt.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.07.16. 09:00
cápatámadás

Január eleje óta 39 támadást jelentettek, ezek közül hat volt végzetes. Tavaly összesen 80 támadás történt, melyből 9 zárult tragédiával. Az idén megtámadott személyek között 26 férfi és 13 nő – köztük egy nyolcéves kislány – volt. A halálos esetek közül kettő Egyiptomban, egy-egy pedig Új-Dél-Walesben, Mexikóban, Kolumbiában és Dél-Afrikában történt. Mindezek ellenére érdemes megjegyezni, hogy a cápatámadások világszerte ritkák.

Éppen ezért keltett pánikot, hogy ebben a hónapban két nőt – egy osztrák és egy román állampolgárságút – öltek meg a cápák egymástól 600 méteres körzetben Egyiptomban. Ennek hatására több strandot lezártak a Vörös-tengernél. A tiroli régióból származó 68 éves nő július 1-jén halt meg, miután elragadta egy cápa a karját és lábát. Az áldozat halála előtt azt mondta férjének, hogy „egy pillanatra” megy vissza a vízbe, de aztán megtörtént a legrosszabb. Az egyiptomi hatóságok szerint egy makócápa volt a felelős haláláért. Alig két nappal később egy román nőt is holtan találtak, miután ő is támadás áldozata lett. Egy szakértő arra figyelmeztetett, hogy ugyanaz az állat lehetett az elkövető.

A tudósok arra is felhívják a figyelmet, hogy az illegális halászat és a beetetés támadásokra ösztönözheti az állatokat. Ahmed Fouad, a Red Sea Project igazgatója a The Sun Online-nak elmondta, makócápákkal általában ritkán találkoznak az úszók vagy a búvárok, ezért (is) tisztelettel és óvatosan kell bánni velük. „Ez a példány egy sérült vagy éhes cápa lehetett, amely táplálékot keresett ezen a nem tipikus élőhelyen.” Azt is elképzelhetőnek tartja a szakember, hogy az illegális halászat miatt került partközelbe. Ahmed hozzátette, az emberek „soha nem szerepeltek a cápák étrendjében”. A legtöbb támadás39-ből 11 – egyébként Floridában történt, de ennek is megvan az oka, ugyanis a térségben kifejezetten hosszú a partvonal.

Ezeket olvastad már?
Brutális baleset a II. kerületben: egy nő súlyosan megsérült

Brutális baleset a II. kerületben: egy nő súlyosan megsérült

Szijjártó Péter: Büszkék vagyunk rájuk – Fotók!

Szijjártó Péter: Büszkék vagyunk rájuk – Fotók!

Nagyon jól tudtunk együttműködni a magyarokkal – nyilatkozik a japán építész

Nagyon jól tudtunk együttműködni a magyarokkal – nyilatkozik a japán építész

A Hunor mentőszervezet már 12 túlélőt emelt ki a romok alól

A Hunor mentőszervezet már 12 túlélőt emelt ki a romok alól

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás