RETRO RÁDIÓ

Nem csak Belpesten pocsék a közbiztonság – Pesterzsébetet is ellepték a hajléktalanok





Elegük lett a kerület lakóinak: kosz, utcai padokon alvó hajléktalanok, közterületi alkoholfogyasztók zavarják a nyugalmukat, és az illegális szemétlerakás is egyre gyakoribb. Pesterzsébet az újabb kerület, ahol rohamtempában romlik a közbiztonság.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.19.
XX. kerület áldatlan állapotok

A Pesterzsébet Közügyei nevű civil szervezet már a helyi jegyzőhöz fordult, miután a felháborodott lakók elkezdték megosztani velük a problémáikat. „A kerületünk az utóbbi három évben nagyon lezüllött. Kezd élhetetlenné válni” – foglalta össze a problémát egy hölgy. A helyieknek több dolog is szúrja a szemét. Utcán hentergő drogosokról, közterületi padokat elfoglaló hajléktalanokról, irdatlan mennyiségű illegális szemétről, kukák hiányáról és kisboltok előtt italozó részegekről szólnak a beszámolók.

Drogos férfi szipuzik a fa mögött Fotó: Lajtha László

Ordibálás, verekedés, vizelés a játszótéren

Pesterzsébet központját és sétálóutcáját is „belakták” a hajléktalanok. „Minden nap, minden napszakban csöves, alkoholista hajléktalanok lepik el az önkormányzat és a szökőkút környékét. Aki nem hiszi, az csak menjen ki egy órára és nézze, hallgassa a lezüllöttek ordibálását és cirkuszolását” – írta egy lakos. A helyiek szerint a gyerekek sincsenek biztonságban. „A Baross utca mögött lévő játszótér sem tud megfelelően funkcionálni tőlük, ott végzik el nyilvánosan a dolgukat, ordibálnak, verekednek” – panaszkodott egy anyuka.

Esténként nőknek és gyerekeknek életveszélyes közlekedni

A pesterzsébetiek számára mostanra mindennapos látvány lett, hogy a hontalanok az utcán intézik el dolgukat. Többen is arról számolnak be, hogy az egész kerületben kellemetlen húgyszag terjeng. Ezenkívül számos buszmegálló is van tele hajléktalanokkal. „Esténként a nőknek és gyerekeknek életveszélyes arra közlekedni” – írják, hozzátéve, hogy a kerület fokozatos lezüllése az egész közbiztonságra negatív hatással van.

Bódult fiatalok hevernek az egyik pesterzsébeti tér padjain Fotó: Lajtha László

A lakosok segítségét kéri az önkormányzat

A Pesterzsébet Közügyei civil szervezet képviselője nemrég egyeztetést folytatott a kerület jegyzőjével, dr. Demjanovich Orsolyával.

„A jegyző asszony néhány változásról tett említést, amelynek reményeink szerint egyfajta hatékonyabb munkavégzés lehet az eredménye az Önkormányzat Rendvédelmi Osztályán. A közterületi szemételhelyezés elkövetőire is kifinomultabb eszközökkel folytatódik a »vadászat«, de ebben is nagy szükség van a lakosok segítségére, mert rendet tenni csak az ő aktív együttműködésükkel lehet. Figyeljük a rendszeres szemétlerakatok helyszíneit, és idővel lesznek eredmények” – közölték a lakosokkal, akiket arra biztatnak, hogy minden kirívó esetről számoljanak be az önkormányzat honlapján található „Lakossági bejelentés” részen.

Egyre többen élnek életvitelszerűen az erzsébeti utcákon Fotó: Lajtha László

Februárban halálra fagyott egy hajléktalan Pesterzsébeten

Egy utcán élő férfi élettelen testét találta meg egy fiatal fiú Pesterzsébeten, a Kossuth utca sétálóutca részén, február 2-án reggel 5 óra körül. A férfiről kiderült: valószínűleg halálra fagyott. A szerencsétlenül járt embernek előző este a Keresztény Advent Közösség Szociális Szolgálata Alapítvány (Kerak) szociális munkásai megpróbáltak segíteni és bekísérni egy szállóra, de ő nem hagyta. „A tegnap este folyamán a kollégáim kint voltak Lászlónál, aki elutasította a túlélőpontra való beszállítását” – idézte fel a drámai éjszaka eseményeit a Kerak munkatársa. „Mivel erőszakkal nem vihető oda, sajnálatos módon ott kellett hagyniuk. Ott, ahol reggelre elhunyt.” A helyi szociális munkások már jól ismerték a férfit, aki mindössze pár napja jött ki a kórházból, és az egészségi állapota nagyon rossz volt.





Ezeket olvastad már?
Videózás közben halt meg a híres influenszer, órákkal később találták meg a testét

Videózás közben halt meg a híres influenszer, órákkal később találták meg a testét

Itt a titok: így lehet magasabb a nyugdíjad

Itt a titok: így lehet magasabb a nyugdíjad

Olyat tett egy férfi a 4-6-os villamoson, amit nagyon nem kellett volna – videó

Olyat tett egy férfi a 4-6-os villamoson, amit nagyon nem kellett volna – videó

Menczer Tamás: Már össze is gyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz

Menczer Tamás: Már össze is gyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás