Különleges égi jelenség várható: vörösbe borulva tűnik el a Hold

Varázslatos részleges holdfogyatkozásnak lehetnek tanúi azok, akik hétfőn a nagyon korai órákra állítják be az ébresztőjüket.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.14.
holdfogyatkozás

Vasárnap éjszakától hétfő kora reggelre újra elkápráztatja a csillagászatban vagy az égboltlesésben érdekelteket a Hold tánca: a Földről visszaverődő fényeknek köszönhetően vörösbe borultan fog eltűnni az égről, az idei év első vérholdja másfél órán fogja lenyűgözni a nézőket - írja a New York Post. Teljes holdfogyatkozásról akkor beszélhetünk, ha a Földünk épp a Nap és a Hold közötti pályán mozog pontosan úgy, hogy az így sugárzott árnyéka révén sötétségbe borítja a Holdat.

Fotó: Pixabay

Azonban sajnos a lenyűgöző égi jelenség javáról lemaradunk, ugyanis a teljes holdfogyatkozást az amerikai kontinensen élők láthatják, Magyarországon csak egy részleges holdfogyatkozást követhetünk végig, amennyiben hétfőn hajnalban tiszta lesz az ég. De még így is szerencsésebbek vagyunk, mint Alaszka, Ázsia vagy Ausztrália, ott ugyanis hiába kémlelik az eget az érdeklődők, a jelenségből semmit nem láthatnak.

Magyarországon hétfőn hajnalban 4:27-kor veszi kezdetét a részleges holdfogyatkozás, aminek révén egy szabálytalan alakú holdsarlót láthatunk majd felvörösleni az égen, és az égi csoda 5:07-kor ér véget - írja az Időkép. A NASA-nak hála viszont bárki végignézheti a teljes holdfogyatkozást, ugyanis azt YouTube-on végig élőben fogják közvetíteni.

Elkészült a Metropol Nagy Budapesti Korrupciótérképe! Nézd meg, melyik kerületben mennyit loptak – kattints a milliárdokért!









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás