Parkolóvá válhat Pestszentlőrinc zöld oázisának közepe – a helyiek nem hagynák





A fás, bokros terület, kellemes zöld oázis volt a XVIII. kerületiek számára, hamarosan murvával leszórt, kipufogófüstös kocsilerakattá válhat.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.04.06.
XVIII. kerület tiltakozás

A pestszentlőrinciek tudta nélkül tervez a DK-s önkormányzat egy murvás parkolót az Építő utcai park kellős közepére. Az Építő utca és a Dolgozó utca által határolt parkban hamarosan egy 40 férőhelyes murvás parkolót létesít Pestszentlőrinc vezetése. Erről a helyi önkormányzat a környéken élők megkérdezése nélkül döntött, miközben a megvalósítás állítólag „már javában zajlik”. A Lakatostelep legnagyobb egybefüggő zöldterülete így válhat kavicsos sivataggá.

A helyi lakosok közül többen is felháborodásuknak adtak hangot a Facebookon. A megkeresésükre ugyanis az önkormányzat azzal magyarázta a parkoló építését, hogy az érintett területen – a park közepén – régen beton focipálya volt. Viszont arról nem számoltak be, hogy a focipálya azóta zöldterület, a kutyások és a családok kedvelt pihenőhelye.

Az egykori focipálya helyén ma zöldterület van – Fotó: Metropol/NZ

„A park ettől sokkal több. El tudták nézni ezt a természet által visszahódítani kezdett, lepukkant, betonos részt évekig anélkül, hogy besegítettek volna a természetnek, és parkosították volna, vagy esetleg egy modern sportpályát alakítottak volna ki, hogy a csellengő tinédzserek tudjanak hol játszani” – írta egy helyi lakos, József.

„Mondjuk aszfalt helyett lehetett volna ott virágágyás is. Mélygarázs? Vagy másutt, ahol nem a zöldterületből veszünk el. Még ha nem is zöld, mert kiszárad. Akkor inkább locsolni lehetne.” – vélte Tünde.

A fővárosban ma szinte minden talpalatnyi helyen autók közlekednek, parkolnak. Az autózás kiszolgálása mindent megelőz. Az utcákat használó tömegek egyre rosszabb kiszolgálásban részesülnek. Helyhiány, akadályok, zaj- és légszennyezettség, baleseti kockázat és méltatlan viszonyok... Minden létező helyen autót tárolunk, rontva ezzel a városi terek esztétikáját és élhetőségét is.” – adott hangot nemtetszésének Pál.

A polgármester szerint lenne rá igény, mi azonban egy autót sem láttunk

Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester Facebook-bejegyzésben számolt be a parkoló építésről.

„Március 10-én újabb, ezúttal 40 férőhelyes lakótelepi parkolót építünk a Dolgozó–Építő utcák által határolt, korábban aszfaltos területre. Közben lendületesen halad a parkolóhelyek felfestése, illetve megrendeltük a kerületi utcákban lévő fekvőrendőrök lekopott festésének pótlását. Bízunk benne, hogy a munkálatok végén érezhetően javulnak a helyi közlekedési és parkolási körülmények” – írta Facebook-bejegyzésében a polgármester, és a területen parkoló autók képével illusztrálta a posztot. Azonban amikor a Metropol a helyszínen járt, még semmi sem utalt a munkálatokra, és egyetlen autó sem parkolt a zöldterületen.

A helyi lakosok máshova szerették volna a parkolót

Az itt élők a Mandinernek március 27-én azt nyilatkozták, hogy szerintük az lenne az elfogadható megoldás, ha a helyi orvosi rendelő mellett elhelyezkedő parkolót bővítenék inkább, mert napközben ott a legnagyobb probléma a parkolás.

„Azt is javasolják, hogy a meglévő Építő úti garázssor melletti területet alakítsák parkolóvá, szerintük a kilencemeletes házak parkolóhelyhiányának enyhítése itt a legészszerűbb. Emellett azt kérik, hogy a járdák mellett alakítson ki az önkormányzat halszálkás parkolóhelyeket, amikkel duplájára emelhető a helyek száma. Továbbá szeretnék, ha a 3,5 tonnát nem meghaladó – céges emblémával ellátott – kisteherautókat kizárnák a lakóövezeti parkolásból” – írja a lap.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás