Hétköznapi hősök, akikkel együtt utazunk a BKV-n, de mégsem tudunk róluk - Videó!





Életmentés, tragikus balesetek megakadályozása és eltűnt személyek megtalálása, csupán néhány sztori az elmúlt évek járművezetőinek mindennapjairól.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.24.
Önzetlen segítség

A fővárosi tömegközlekedést sokan illetik kritikával, és sok utas megfeledkezik arról, hogy a járművezetők is csak emberek. Miközben többen közülük igazi hősként viselkednek olyan kritikus pillanatokban, amikor a legnagyobb szükség van rá. A Metropol olyan szívszorító történeteket illetve járművezetőket mutat be, akik mindennapjaink hőseivé váltak egy-egy végzetes tragédia sikeres megoldása miatt.

A hősök köztünk élnek: sokszor nem is gondolnak bele az utasok, hogy járat vezetője is egy hős lehet Fotó: Metropol/MK

Összeomlott a vérkeringése a trolin, megmentette a sofőr

2019 novemberében Vaskó Sándor trolibuszvezető megmentette egy 18 éves lány életét a járművön. A fiatalnak hirtelen összeomlott a vérkeringése és az újraélesztését a járművezető kezdte meg a mentők kiérkezéséig. Ennek köszönhetően maradandó károsodás nélkül élte túl az esetet a tinédzser. A BKV Zrt. számolt be a nem mindennapi hőstettről, és bemutatta, hogy kollégájuk nem csupán ezzel az esettel érdemelte ki a hétköznapi hős megnevezését, hanem azzal is, hogy több, mint százhatvanszoros véradó és csontvelődonor is volt az ügyet megelőzően.

Vaskó Sándor a bajba került lányt még a kórházba is meglátogatta / Fotó: BKV Facebool-oldala

Eltűnt gyermek megtalálás

Csupán néhány nappal a trolis eset után, egy másik szívmelengető segítségnyújtásról kaptunk hírt Budapesten. Fonyódi József buszvezető a 156-os buszt vezette, amikor egy egyedül álldogáló kisgyereket látott az út szélén. Félre állt, hogy megkérdezze, minden rendben van-e vele. Mint kiderült, az elveszett kisfiú, Dániel az anyukáját kereste. József értesítette a hivatalos szerveket, és a kiérkezésükig vigyázott a kisfiúra. A járművével még a menetrendet is betartotta közben. Néhány megálló múlva az édesanya várta a kisfiát, és így újra egyesülhetett a család. Később az anyuka telefonon is köszönetet mondott a szemfüles buszvezetőnek- erről a BKV ZRT. írt a Facebook-oldalán.

Fonyódi József nek gyanús lett az egyedül ácsorgó kisfiú, így derült ki, hogy Dániel elveszett Fotó: BKV Facebook-oldala

Szaladó kislány megmentése a zebrán

Néhány hete nagy port kavart, hogy egy cinkotai busz meggátolta egy gázolást. A zebránál lassítva ugyanis, bekanyarodott egy őt előzni szándékozó autó elé, hogy ezzel megvédje a zebrán átszaladó kislány életét. A járművet kikerülő autó ugyanis a busz takarásából nem láthatta, hogy a kislány átrohan a zebrán. Abba bele sem merünk gondolni, hogy mi történhetett volna, ha a felgyorsuló kocsi elé kerül a gyerek. Az egész jelenetről egy autó fedélzeti kamerája készített felvételt, így körbe járta az internetet a hős buszvezető tette.

Életveszélyes palacsinta

Napjainkban sincsen hiány talpraesett segítőkből, április 11-én a 9-es buszon köhögőrohamot kapott egy 40 éves férfi. Miközben a buszvezetője értesítette a mentősöket, elállt a légzése. A mentősök utasításai alapján Dér György buszsofőr megkezdte az eszméletlen férfi újraélesztését. Néhány perc múlva a mentősök folytatták a megkezdett segítségnyújtást, ami végül sikeresen zárult. Kiderült, hogy a férfi légcsövét egy palacsinta zárta el a buszút során, ezért lett rosszul. Dér György azonnali reakciója mentette meg az életét, tettéről még az Országos Mentőszolgálat is beszámolt a Facebook-oldalán.

A háborús menekülteken is segítenek a BKV sofőrjei

A BKV Zrt. naponta 5-10 darab autóbuszt biztosított márciusban az Ukrajnából menekülő emberek számára. Ráadásul nem is csak egy útvonalon szállították a bajbajutottakat, hanem akár vidéki városokba is vitték a buszvezetők a lakóhelyüket elhagyni kényszerülőket.

Felhívás: küld el te is a történetedet!

Lapunk hónapok óta beszámol Budapest hétköznapi hőseiről, akik akaratlanul is jobbá teszik a világot azzal, hogy segítenek embertársaiknak. Ha ismersz olyan embert, legyen az a BKV kötelékében dolgozó járművezető, vagy csak egy járókelő, aki jókor volt jó helyen, küldd el a történetét és megmutatjuk a Metropol hasábjain: érdemes jó embernek lenni.





Ezeket olvastad már?
Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás