RETRO RÁDIÓ

Teljes paneltömbökben rendeltek el karantént a legújabb hullám miatt Kínában

Kínában újabb városokat zárnak le a koronavírus-járvány legújabb hullámának megfékezése érdekében, emberek millióinak mozgását korlátozva.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.03.21. 08:00
járvány

A kínai szárazföldön a járványhelyzet jelenleg az Oroszországgal határos Csilin tartományban a legsúlyosabb. A szombaton azonosított fertőzöttek több mint hetven százalékát jelentették onnan. A koronavírus omikron-variánsa okozta járványhullám miatt az elmúlt hetekben több ezer esetet azonosítottak Csilinben, ahol eddig nyolc ideiglenes kórházat és két karanténközpontot hoztak létre a fertőzöttek kezelésére és elkülönítésére. A tartomány két nagyvárosában – Csangcsunban és Csilinben – szigorú korlátozásokkal igyekeznek megfékezni a vírus terjedését. Csilin vezetése vasárnap jelentette be, hogy a város csaknem 4,5 millió lakója hétfői kezdettel három napon át nem hagyhatja el otthonát. A tartomány székhelyén, Csangcsunban pedig, ahol már több mint egy hete korlátozások vannak érvényben, hétfőtől szintén háromnapos házi karantént léptetnek életbe. A 9 milliós Csangcsunban március 11-én vezettek be kijárási tilalmat, amely alapján az ott élők csupán minden második napon hagyhatták el lakóhelyüket bevásárlás céljából. A korlátozások alól csupán az egészségügyben és a járványkezelésben dolgozók élveznek kivételt.

Kína legnagyobb acéltermelő központjában, a 7,7 millió lakosú Tangsanban vasárnap közlekedési korlátozásokat és a tömeges tesztelés megkezdését jelentették be. A város közútjain csak sürgősségi, valamint ellátmányt szállító járművek közlekedhetnek, a város lakói pedig csak külön engedéllyel hagyhatják el a Pekingtől 156 kilométerre fekvő Tangsant.

Sanghajban az elmúlt napokban tömeges tesztelést kezdtek meg, a tesztelés idejére pedig egyes lakótömböket 48 órára lezártak, az ott élőket házi karanténra kötelezve. A nagyváros minden oktatási intézménye felfüggesztette a jelenléti oktatást.

A dél-kínai Sencsenben az előzetes közlések alapján vasárnap jár le a hétnaposra tervezett kijárási tilalom. A Hongkonggal határos, 17 milliós nagyváros Kína számos technológiai óriásvállalatának ad otthont.

Kínában, számos más országgal ellentétben a koronavírus elleni oltási kampányban az idős korosztály helyett olyan csoportokra fókuszáltak elsősorban, akiknél munkájukból adódóan a legjelentősebb volt a fertőzés kockázata. A kínai járványkezelési stratégia ugyanis a járvány terjedésének mielőbbi elfojtását célozza, így a vírus legvalószínűbb hordozóit – a többi közt egészségügyi dolgozókat, határőröket, kikötői munkásokat – igyekeztek elsőként védeni a fertőzéstől. Csang Ven-hung sanghaji járványügyi szakértő vasárnap erre utalva úgy nyilatkozott: az idősek átoltottsága Kínában viszonylag alacsony maradt. A szakértő úgy vélekedett: az átoltottság növelése, különösképpen az idős korosztály körében nélkülözhetetlen lenne ahhoz, hogy Kína enyhítse a járvány miatt 2020 márciusa óta érvényben lévő be- és kiutazási korlátozásokat.

A kínai egészségügyi hatóság vasárnapi közlése szerint az ország szárazföldi részén szombaton 1656, belföldi fertőzésből eredő Covid-megbetegedést, és 2177 tünetmentes fertőzöttet regisztráltak. A nemzeti egészségügyi bizottság szombati sajtótájékoztatóján rámutatott: Kínára növekvő nyomás nehezedik a járványkezelésben annak tükrében, hogy az elmúlt egy héten a világ összes új Covid-fertőzöttjének több mint negyven százalékát jelentették a Kínával szomszédos országokból.

Ezeket olvastad már?
Bő egy heted maradt életed egyik legfontosabb döntésére

Bő egy heted maradt életed egyik legfontosabb döntésére

Szombatra behavazódhat az ország

Szombatra behavazódhat az ország

Sokkot kaptak a szomszédok, saját otthonában marták halálra az apát

Sokkot kaptak a szomszédok, saját otthonában marták halálra az apát

Három gyermekét fojtogatta halálra egy anyuka

Három gyermekét fojtogatta halálra egy anyuka

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás