Kiderült! Így vélekednek az emberek Márki-Zay Péterről





A magyarok 66 százaléka úgy véli, hogy Orbán Viktor az erősebb vezető Magyarország biztonságának a megőrzése szempontjából, ezzel szemben 25 százalékuk szerint ez inkább Márki-Zay Péterről mondható el – derült ki a Századvég legfrissebb kutatásából.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.10.
közvélemény

Az intézet arról kérdezte az embereket: Orbán Viktort, vagy a balliberális pártok miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert tartják-e alkalmasabbnak hazánk biztonságának szavatolására. A felmérés rávilágít arra is, hogy a megkérdezettek 64 százaléka szerint a családjuk összességében Orbán Viktor kormányzása alatt lenne nagyobb biztonságban. A konfliktus negatív gazdasági hatásainak enyhítésére a válaszadók 65 százaléka úgy gondolja: a jelenlegi miniszterelnök erősebb, megfelelőbb vezető a gazdaság védelmére is, valamint az áremelkedés megakadályozására, mint a baloldal kormányfőjelöltje.

A lakosság elégedett a kormány konfliktuskezelésével

Társadalmi elégedettség övezi Orbán Viktor miniszterelnök orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatos politikáját a Századvég felmérése szerint. A magyarok több mint kétharmada (68 százaléka) ért egyet azzal, ahogyan a regnáló kormányfő a fegyveres konfliktus következtében kialakult helyzetet kezelte, és csak 27 százalékuk fejezte ki elégedetlenségét ebben a kérdésben.

A társadalom elégedett a kormány döntéseivel Fotó: Századvég Alapítvány

Márki-Zay népszerűsége a baloldaliak körében is zuhan

A teljes népesség körében és a párt nélküliek között is sokkal népszerűbb Orbán Viktor, mint kihívója, Márki-Zay Péter – derült ki a Závecz Research közvélemény-kutatásából. De a hódmezővásárhelyi polgármesternél jobb értékelést kapott az előválasztáson részt vevő többi ellenzéki miniszterelnök-jelölt is: Jakab Péter, Dobrev Klára, Fekete-Győr András és Karácsony Gergely. Az ellenzéki pártszövetség azzal számol, hogy Budapesten sokkal több szavazatot kap, mint a Fidesz. A Závecz Research kutatása szerint azonban Márki-Zay a fővárosban sem előzi meg Orbánt. Az ellenzék többi vezető politikusa sem végzett túl jól Budapesten, Karácsony és Dobrev sem kapott kedvezőbb értékelést, mint a miniszterelnök.

Továbbra is fegyvereket küldene Márki-Zay, miközben Európa már visszakozik

A baloldal annak ellenére tesz meredek kijelentéseket, hogy a magyarok nem akarnak háborúba bonyolódni. Tíz emberből kilenc ugyanis elutasítja Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt elképzeléseit – derült ki a Mediaworks által rendelt telefonos kutatásból. A Metropol összegyűjtötte azokat a legszerencsétlenebb baloldali megnyilvánulásokat, amelyekkel az ellenzéki politikusok veszélybe sodorhatják hazánk biztonságát.

Az ellenzék veszélyes kijelentései:

„Küldjünk katonákat, fegyvereket: azok a kárpátaljai magyarokat védenék”

A baloldali politikus először a háború kirobbanásakor jelentette ki, hogy kérésre fegyvert és katonákat küldene Ukrajnába. Orbán Viktor eközben több nyilatkozatában is hangsúlyozta. Nem küldünk katonákat és fegyvereket sem, mert azzal Magyarország beleavatkozna az ukrán–orosz katonai konfliktusba, és így célponttá válhatnak nemcsak a szállítmányok konvojai, hanem a Kárpátalján élő magyarok is. Az észérvek nem hatottak Márki-Zayra, aki megint megváltoztatta véleményét, és ismét több helyen a fegyverszállítások fontosságát hangsúlyozta és teszi ezt azóta is. Arról azonban sehol nem beszélt, hogy a napokban számos más ország is visszakozott: a korábbi tervekkel ellentétben Nyugat-Európából sem érkezik Ukrajnába több tucatnyi vadászrepülő.

„Zárjuk el az orosz gázt és spóroljunk a fűtéssel”

A Gyurcsány–Márki-Zay-féle baloldal egyre több képviselője követeli az orosz földgázszállítások leállítását. A Gyurcsány-lista egyik képviselőjelöltje, Kocsis-Cake Olivio például kívánatosnak nevezte a szankciók kivetését. „Oroszországnak abból van pénze háborúzni, hogy drágán adja el az energiát. Ezt a forrást el kell tekerni, el kell zárni…” – mondta. A Momentum facebookos kampányában szinte hergeli az embereket, hogy spórolni kell a gázfogyasztással. „Fel kell készülni, hogy nincs orosz gáz…” – áll egy bejegyzésükben. Eközben a magyar gázfogyasztás legalább 80 százaléka Oroszországból érkezik, és ezek a szállítmányok ha kiesnek, nincs honnan pótolni – az orosz gáz nélkül nem lenne fűtés a lakótelepeken, és sok gyárnak be kellene zárnia..

Kocsis-Cake Olivio elzárná az Oroszországból érkező gázt Fotó: Wikipédia

A kárpátaljai magyarokba is belerúgott Márki-Zay

„Ne zárjuk ki a lehetőséget, hogy nagyon sok kárpátaljai magyar inkább orosz-párti lehetett” – ezzel kockáztatja az otthon maradt kárpátaljai magyarok biztonságát Márki-Zay Péter. Az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatása szerint a magukat ellenzéki szimpatizánsnak vallók sem osztották a kárpátaljai magyarokat oroszbarátsággal megvádoló hódmezővásárhelyi polgármester véleményét.

Mit gondol Márki-Zay Péter kijelentéseiről?

L. Edit:Érthetetlen, amiket mond. Miért járuljunk hozzá fegyverek és katonák küldésével vagy a »gázcsap elzárásával« a háború esetleges kiszélesítéséhez? Miért lenne az jó, ha Magyarország adott esetben bármilyen célponttá válna? A baloldal levizsgázott: Márki-Zay alkalmatlan, sőt veszélyes.

Edit szerint alkalmatlan Márki-Zay Péter a miniszterelnöki pozícióra Fotó: Metropol

F. Ágnes:Szerintem nem hallják meg a magyarokat, csak Brüsszelnek kommunikálnak, vakon. Gondolom onnan várnak pénzt, és kaptak is már. Ezért tűnnek szerintem stupidnak a kijelentései Márki-Zaynak is. Csak az a baj, hogy közben veszélybe sodornak bennünket és a kárpátaljai magyarokat.

Ágnes úgy vélekedik, hogy veszélybe sodorná a magyarokat és a kárpátaljai magyarokat az ellenzék miniszterelnök-jelöltje Fotó: Metropol

Györgyi:Én azt üzenném nekik, hogy spóroljanak ők a gázfogyasztással otthon és vegyék meg ők méregdrágán az élelmiszert, feltételezem, a munkanélküliség is csak minket fenyegetne. Erre mondják azt, hogy más bőréből könnyű szíjat vágni. Eszetlen társaság, inkább a menekülteket segítenék.

 

Györgyi szerint az ellenzéknek inkább a menekülteket kellene segíteniük Fotó: Metropol

 

 





Ezeket olvastad már?
Baj van: az egész kórházat evakuálni kellett, utcára kerültek a betegek

Baj van: az egész kórházat evakuálni kellett, utcára kerültek a betegek

"Idős nőket tart fogva, csicskáztat" - rejtélyes férfi tartja rettegésben az újbudaiakat

"Idős nőket tart fogva, csicskáztat" - rejtélyes férfi tartja rettegésben az újbudaiakat

Erre ki számított? Itt az újabb fordulat az időjárásban

Erre ki számított? Itt az újabb fordulat az időjárásban

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás