RETRO RÁDIÓ

Nagyot tévedsz, ha szerinted ez normális egy párkapcsolatban





Vannak olyan mérgező megnyilvánulások, amiket már a kapcsolat elején sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert idővel csak nehezebb lesz kimászni a helyzetből.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.24.
mérgező kapcsolat

Léteznek olyan viselkedésformák, amelyeket sok pár egészségesnek és normálisnak tart, de valójában mérgezőek. Ilyen például a másik tárgyiasítása, aminek következtében a partner inkább értéknek minősül, nem pedig olyasvalakinek, akivel kölcsönös érzelmi támasszá válnak a felek. Mutatjuk, mire kell még figyelni!

Néhány rossz szokáson lehet javítani, de ha a problémák rendre visszatérnek, akkor nem jártok jól egymással Forrás: Pixabay

Ne legyél része egy pontrendszernek!

Ha valakivel randizol és azt tapasztalod, hogy téged hibáztat a múltbeli eseményekért, akkor jobb elmenekülni. Ugye te sem akarsz arról vitázni, hogy ki rontott el több mindent a hónapok, évek alatt? Annak sosem lesz jó vége, ha a kapcsolatban lévő egyik vagy mindkét személy a múltbeli sérelmeket használja fel, hogy megpróbálja igazolni a jelenlegi helyzetben az igazát. Ha párod így viselkedik, azzal nemcsak magát a problémát hárítja el, hanem manipulál is, hogy rosszul érezd magad. Amennyiben ez sokáig így megy, végül mindkét fél arra fordítja energiája nagy részét, hogy bebizonyítsa, ő kevésbé hibás, mint a másik.

Ehelyett érdemes a vitás helyzeteket egyedien kezelni, kivéve persze, ha szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Az nyilván visszatérő probléma, ha valaki rendszeresen megcsal. De annak a ténynek, hogy a párod 2010-ben zavarba hozott, 2013-ban pedig elhanyagol téged, semmi köze egymáshoz.

Ismerd fel, ha passzív agresszív!

Ahelyett, hogy nyíltan elmondaná vágyait, inkább megpróbál a megfelelő irányba terelni, hogy kitaláld gondolatait? Nem árulja el, valójában mi idegesíti, hanem megtalálja a módját, hogy feldühítsen, így jogosnak érezheti, hogy panaszkodjon? Ez azt mutatja, hogy nem vagytok képesek nyíltan és egyértelműen kommunikálni egymással.

Természetesen az érzelmi zsarolás sem fér bele az együttlétbe. Kulcsfontosságú tisztában lenni azzal, hogy a negatív gondolatokat és érzéseket el lehet mondani egymásnak anélkül, hogy az magát a kapcsolatot veszélyeztetné. Ellenkező esetben az emberek elnyomják valódi érzelmeiket, ami bizalmatlansághoz vezet. Nem baj, ha ideges lesz a partnered, ha szembesíted azzal, hogy neked valami nem tetszik. Ez teljesen normális, ahogy az is, hogy nem mindig értesz egyet azzal, akivel elköteleződsz.

Ne hagyd, hogy téged hibáztasson a saját érzelmeiért!

Tegyük fel, hogy rossz napod van, de a kedvesed nem túl támogató. Lefárasztottak a munkahelyen, ezért szeretnél összebújva filmezni vele, de ő azt tervezi, hogy a barátaival találkozik. Erre közlöd vele, hogy érzéketlen veled szemben. Amikor a párod hibáztatod az érzelmeiért, az az önzés egy formája. Ehelyett vállalj felelősséget! Van egy finom, de mégis fontos különbség a támogatás és a partner iránti kötelezettség között. Minden áldozatot önálló döntésként kell meghozni, nem pedig elvárásnak tekinteni. Amint a kapcsolatban élő mindkét fél hibás lesz a másik hangulatingadozásáért, az mindkettőjüket arra ösztönzi, hogy elrejtsék valódi érzéseiket.

A féltékenység is káros! Ideges leszel, amikor partnered megérint valakit, akivel beszél, netán túl sokat telefonál mással? A következő lépés az e-mail-fiókja feltörése vagy a követése lesz az utcán… Egyesek ezt a szeretet egyfajta megnyilvánulásaként írják le, pedig az ellenőrizgetés felesleges drámát és harcot szül. Jobban teszed, ha inkább bízol a partneredben. Ez persze nehéz, és némi féltékenység természetes. A túlzott féltést és a partnerrel szembeni uralkodó magatartást viszont meg kell tanulni kordában tartani.

Ne próbáld megvenni a másik megértését!

Bármikor, amikor egy komoly konfliktus vagy probléma merül fel, ahelyett, hogy megoldanátok azt, a kedvesed vesz valamit, így cserélve a feszültséget kellemes érzésekre? Pillanatnyilag ez a legkönnyebb megoldás a feszültség oldására, de a kommunikáció hiánya végzetes lehet. Nincs abban semmi rossz, ha egy vita után kedveskedsz, de nem szabad szőnyeg alá söpörni a problémákat. Az ajándékokat és az utazásokat csak akkor lehet igazán élvezni, ha mindenki kiegyensúlyozott. Amennyiben ezek a nehézségek elfedésére vannak használva, akkor később sokkal nagyobb problémával találjátok szemben magatokat.





Ezeket olvastad már?
„Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

„Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás