RETRO RÁDIÓ

Leleplezzük! Ezek a Magyar Zene Háza titkai





A Magyar Zene Háza a korábban lepusztult Hungexpo-irodaházak helyén épült fel, az új épület környékén pedig egy évtizedekig elzárt és elhanyagolt, mintegy 7000 négyzetméternyi zöldfelület újult meg.



Megosztás
Szerző: metropol
Létrehozva: 2022.03.02.
városliget

Az új épületek egy talpalatnyi zöldfelületet sem vesznek el a Ligetből, ugyanis csak olyan helyen építkeztek, ahol korábban is épületek vagy parkoló volt – emlékeztet a Ripost7.

Fotó: Liget Budapest

A Liget Budapest Projekt keretében – közel 30 milliárd forintból – létrehozott kulturális centrum nemcsak lélegzetelállító építészeti megoldásaival, de környezettudatosságával is egyedülálló Európában. A Magyar Zene Háza tervezője a japán sztárépítész, Sou Fujimoto. Az volt a célja, hogy feloldja a természetes és az épített környezet közötti határvonalat, megteremtse a hangok természete és a természet hangjai különleges harmóniáját. A nyitottság és átjárhatóság jegyében az építész az épület oldalfalait üvegből tervezte, míg a tetőre álmodott, fénykutakkal tagolt szerkezet, hasonlóan a fák lombjaihoz, átereszti a fényt az épület belső helyiségeibe is. Sou Fujimoto tervét nyílt pályázaton – 168 pályamű közül – 2014-ben választották ki.

Fotó: Metropol/Markovics Gábor

Növények leveleit formázták meg

Az épületbe belépve olyan élménye támad a látogatónak, mintha továbbra is a természetben sétálna. Ezt a fajta légiességet és transzparenciát elsősorban a hatalmas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli homlokzati üvegfalak adják, pontosan 94 darab, melyek mindegyikét egyedileg gyártották le, és amelyek egyes szakaszokon elérik a közel 12 méteres magasságot is. A ház és természet harmonikus összeolvadását pedig az álmennyezetben elhelyezett több ezer, stilizált növényi levelet mintázó díszítőelem is hangsúlyozza, melyek aranyló színezete folyamatosan reagál a fényviszonyok változásaira.

Fotó: Metropol/Markovics Gábor

A ház másik ikonikus jellemzője az organikus, lebegő tetőszerkezete, melyet a hang rezgésének vizuális képéből, a hanghullámból kiindulva formált meg a tervező. A tetőzetében szinte nincsenek szögletes elemek, kizárólag hullámzó formák.

Fotó: Városliget Zrt.

Bárki szabadon besétálhat ebbe a gyönyörű üvegpalotába, körülnézhet, beülhet a kávézóba. Több rendezvényre már elővételben elfogytak a jegyek, ha egy zenei programot akarunk megnézni, akkor érdemes előre megvásárolni a belépőt, akárcsak a kiállításokra.





Ezeket olvastad már?
A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Kövesse nálunk élőben Orbán Viktor kampányindítóját!

Kövesse nálunk élőben Orbán Viktor kampányindítóját!

Ezresek a levegőben: durván kiosztotta az influenszer Karácsony Gergelyt – Videó

Ezresek a levegőben: durván kiosztotta az influenszer Karácsony Gergelyt – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás