A kormány döntött, kitart a benzinárstop mellett, de a visszaélések miatt lépni kellett





Gulyás Gergely mellett Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója állt a nyilvánosság elé egy rendkívüli Kormányinfón belül. A kormány döntött arról, hogy marad a benzinárstop, de a 7,5 tonna feletti gépjárművek, és a 3,5 tonna feletti külföldi gépjárművek csak a nagy nyomású kutakon tankolhatnak piaci áron. Egy kivétel van: a mezőgazdasági erőgépek továbbra is a 480 forintos áron vásárolhatnak. A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.10.
rendkívüli bejelentés

Gulyás Gergely közölte, a kormány kitart a benzinárstop mellett. A kormány korábban bevezette a négy árstopot, és a cél az volt, hogy az energiaárak emelkedésétől a lehető lejobbna meg tudják kímélni az embereket. Európa több országában több mint 200 forinttal drágább a benzinár.Valótlan hír volt, hogy az üzemanyaellátás veszélyben lenne, vagy a kormány nem ragaszkodik az árstophoz.

Ezekről rendelkezett a kormány

A kormány döntött arról, hogy

  • a 7,5 tonna feletti gépjárművek, és a 3,5 tonna feletti külföldi gépjárművek csak a nagy nyomású kutakon tankolhatnak piaci áron.
  • Egy kivétel van: a mezőgazdasági erőgépek továbbra is a 480 forintos áron vásárolhatnak.
  • A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját - mondta a miniszter.
  • A kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt indítson eljárást azokkal szemben, akik valótlan információkat közölnek az üzemanyagellátás leállásáról.
  • A rendeletek csütörtök este 10 órakor léptek hatályba.

    Kamionstop

    Péntek este 10 órától kedd 10 óráig kamionstop lesz.

    Legfőbb cél az ellátásbiztonság

    Hernádi Zsolt, a Mol-vezérigazgatója arról beszélt, hogy van elegendő finomítói kapacitás, és biztosított a megfelelő ellátás. Az utóbbi időben drasztikusan megnőtt a töltőállomások forgalma - tette hozzá. Volt arra is példa, hogy nejlonzacskóba tankoltak üzemanyagot - mondta Hernádi.A mi feladatunk az ellátásbiztonság garantálása.

    Logisztikai problémák voltak

    Hernádi Zsolt arról is beszélt, hogy körülbelül a megnövekedett forgalom 20 százaléka a benzinturizmusból származott. Nagyjából 10 százalék volt a pánikvásárlás - tette hozzá. Egy átlagos napon 5 millió liter üzemanyagot értékesítenek, és 8 millió litert adnak át a nagyfogyasztóknak. Mindemellett 5 millió litert exportálnak. Százhalombattán nagyjából 20 millió litert tudnak készíteni. Majdnem 15 millió liter fogyott az elmúlt napokban, és ezt logisztikailag nem lehetett bírni. Éppen ezért kellett közbelépni - mondta a vezérigazgató.

    Pontos rendelkezések

    A teher-és haszongépjárműveknek vissza kell térnie a nagykereskedelmi helyekre, vagy a nagynyomású kútfejekhez - ismertette Hernádi. Az utóbbi helyeken egy piaci ár fog érvényesülni - tette hozzá.A töltőállomások nem szolgálhatnak ki normál kútfejeknél 3,5 tonnánál nagyobb külföldi, és 7,5 tonnánál nagyobb hazai járműveket.

    Ekkor kellenek újabb lépések

    Ha továbbra is növekszik a visszaélésszerű-használat és benzinturizmus, akkor elképzelhető, hogy további intézkedések kellenek - mondta Hernádi Zsolt.

    Hernádi: A visszaélésszerű-használatot meg kell szüntetni

    Hernád Zsolt kérdésre elmondta, hogy idő kell a korábbi helyzet helyreállásához. Ha több kamion beáll tölteni, akkor nem marad az autóknak - tette hozzá. A visszaélésszerű-használatot meg kell szüntetni.

    Fontolják meg a tanársztrájk elhalasztását

    Gulyás kérdésre azt mondta, hogy köszöni, hogy a mozdonyvezetők elálltak a sztrájktól a mostani helyzetben. A tanársztrájk esetében a szülők igényeire is figyelni kell, arra kérte a tanárokat, hogy fontolják meg a sztrájk elhalasztását.





    Ezeket olvastad már?
    Erre senki nem készült: az egész országra riasztást adtak ki mára

    Erre senki nem készült: az egész országra riasztást adtak ki mára

    "Állj neki újra tanítani, k***va" - két tanárát is bántalmazta a 17 éves fiú

    "Állj neki újra tanítani, k***va" - két tanárát is bántalmazta a 17 éves fiú

    Korrupció és trükközés: Karácsony rekordot döntött, számtalan nyomozás folyik fővárosi ügyekben

    Korrupció és trükközés: Karácsony rekordot döntött, számtalan nyomozás folyik fővárosi ügyekben

    Kórházi betegágyán ölte meg a feleségét, megdöbbentő magyarázattal szolgált a férj

    Kórházi betegágyán ölte meg a feleségét, megdöbbentő magyarázattal szolgált a férj

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás