RETRO RÁDIÓ

Jó hír a diákoknak: idén még kifizetődőbb munkát vállalniuk

A diákmunkát is pozitívan érinti a minimálbér emelés és a fiatalok adókedvezménye. 1150 forintnál sehol nem lehet kevesebb, illetve legalább középfokú végzettséget igénylő munkák esetében minimum 1495 forint lesz az órabér.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.02.22. 22:00
diákmunka

A 25 év alattiak számára bevezetett személyi jövedelemadó mentesség a diák munkavállalókat is érinti. Az iskolaszövetkezetek keretében végzett diákmunka esetében a bruttó béreket eddig is csupán az szja terhelte, így a munkát vállaló tanulók nettó bére jelentősen emelkedhet az idén.

Diákok munka közben Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A diákmunkavállalók örülnek a változásnak

A MELÓ-DIÁK nemrég lezárult reprezentatív felmérése szerint a változásokat a diákok is jól fogadták. A megkérdezettek 77 százaléka nyilatkozott úgy, hogy „nagyon örül” az szja elengedésének, 40 százalékuk pedig szívesebben vállal munkát, ha a bérét egyáltalán nem terheli adó.

Órabér nem lehet 1150 forintnál kevesebb

A diákokat kedvezően érinti a minimálbér emelése is, aminek eredményeként az órabér már sehol nem lehet 1150 forintnál kevesebb, a legalább középfokú végzettséget igénylő munkák esetében pedig legalább

1495 forint az órabér.

-Az általunk megkérdezett diákok többsége 1150 és 1500 forint közötti órabérért már szívesen vállalna munkát, de MELÓ-DIÁK partnerei számos olyan lehetőséget kínálnak, ahol az órabér meghaladja a garantált bérminimum összegét is– mondja Kott Zoltán, a MELÓ-DIÁK elnök- vezérigazgatója.

A diák munkavállalóknak kínált átlagos bruttó órabérek 2021-ben az iskolaszövetség adatai szerint a fizikai és a hagyományos irodai munkakörökben, valamint a vendéglátás területén is bruttó 1200 és 1300 forint között mozogtak. Az IT-ismereteket is igénylő irodai munkáknál pedig 1700 forint fölött volt a bruttó órabér. Ezek az összegek az idén már „nettónak” számítanak és a minimálbér-emelés miatt várhatóan emelkednek is, a nettó órabérek így átlagosan akár 200 forinttal is meghaladhatják az egy évvel korábbit.

Ezeket olvastad már?
Meztelenül tekergett az utcán a tiniként befutott színésznő

Meztelenül tekergett az utcán a tiniként befutott színésznő

Hagyták éhen halni az idős nénit, embertelen bánásmóddal kísérték végső útjára

Hagyták éhen halni az idős nénit, embertelen bánásmóddal kísérték végső útjára

Elkapta a rendőrség a csepeli panel rémét

Elkapta a rendőrség a csepeli panel rémét

Hatalmas rendőri készültség New Yorkban

Hatalmas rendőri készültség New Yorkban

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás