Elfoglalták a csernobili atomerőművet az orosz csapatok, ez az egyik legsúlyosabb fenyegetés ma Európára nézve

Az orosz hadsereg ellenőrzése alá vonta a csernobili atomerőmű területét. Az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója szerint az oroszok provokációkra készülnek az egykori reaktorkatasztrófa helyszínén.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.24.
ijesztő

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója elmondta, a nukleáris erőmű jelenleg veszélyben van, fennáll a provokációk veszélye.

„Heves harcok után elvesztettük az ellenőrzésünket a csernobili terület felett. Az egykori csernobili atomerőmű létesítményeinek, a nukleáris hulladéktárolónak az állapota nem ismert. Az oroszok ez irányú, teljesen értelmetlen támadása után nem lehet azt mondani, hogy a csernobili atomerőmű biztonságos. Ez az egyik legsúlyosabb fenyegetés ma Európára nézve. Az oroszok szokásait ismerve valószínűleg már provokációkra készülnek a csernobili atomerőműben: vagy a támadás során okozott károkért Ukrajnára kenik a felelősséget, vagy ők maguk fogják megrongálni ezeket a kétségtelenül nagyon veszélyes objektumokat” – vélekedett a tanácsadó.

Podoljak beszámolt arról is, hogy orosz légi deszantosok úgyszintén elfoglalták az Antonov repülőgépgyárnak a fővárostól, Kijevtől kevesebb mint tíz kilométerre fekvő hosztomeli repterét.

„Az ukrán fegyveres erők heves harcok után elvesztették az ellenőrzést az Antonov gyár repülőtere felett” – mondta el az Ukrajinszka Pravda hírportálnak. Előzőleg a vezérkari főnökség hozta nyilvánosságra, hogy a reptéren húsz orosz katonai helikopterről szálltak ki deszantalakulatok tagjai, akikkel az ukrán katonák harcba bocsátkoztak.

Az ukrán határőrszolgálat közben azt közölte, hogy folyamatosan érkeznek tartalékosok a határőrizet megerősítésére, beleértve a Donyec-medencei konfliktus övezetét is. „A határőrök, a fegyveres erők, a nemzeti gárda és más biztonsági erők tartják a védelmi vonalakat. A betolakodókat megsemmisítik” – hangoztatták közleményükben.

Top hírekHírlevél-feliratkozás