Fontos nap a mai! Most ezért érdemes különösen mozogni





Íme a hétvége legfontosabb tudnivalói, kiderül, milyen fontos napot ünneplünk ma, és most újra érdemes beszélni a legendás rádiós kommentátorról Szepesi Györgyről.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.04.
ez lesz ma

Mozgásra buzdítanak a rákellenes világnapon

Ma van a rákellenes világnap. Magyarországon ma minden negyedik ember valamilyen daganatos betegségben hal meg. A legfrissebb adatok szerint hazánkban 2018-ban 99 825 daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, 2020-ban összesen

32 451 haláleset történt ilyen betegségekkel összefüggésben.

Szűrővizsgálatokkal csökkenthetjük a súlyosabb megbetegedések számát Fotó: Shutterstock

A világnappal szeretnék felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára

Szakértők szerint kellő odafigyeléssel és a rendszeres szűrővizsgálatokkal jelentősen csökkenteni lehetne a betegek számát.

Ezekre a tünetekre figyeljünk

Néha észrevétlenül támadja meg a testünket a rák, de sokszor vannak előjelei.

  • Görcsös, tompa, nem múló fájdalom.
  • Köhögés, nehéz légzés, fulladás
  • Székletproblémák
  • Vérszegénység
  • Vizeletproblémák
  • Emésztési zavarok
  • Magas vérnyomás
  • Programokkal hívják fel a figyelmet egészségünk megőrzésének a fontosságára Fotó: Shutterstock

    Mozgásra buzdít a Rákellenes Liga

    A rákellenes világnapon a Rákellenes Liga is szeretné felhívni a figyelmet erre a súlyos betegségre. Ezért a jeles napon a szervezet mindenkit arra buzdít, hogy legalább 30 percet mozogjon, legyen az futás, vagy gyaloglás vagy bármi más. A programra a regisztráció ingyenes és önkéntes. Az érdeklődőket 14 órától online előadásokkal várják, a programra a Magyar Rákellenes Liga honlapján lehet regisztrálni.

    Átalakul a közlekedés a hétvégén

    Pénteken, szombaton és vasárnap is számos helyen kell számítani közlekedési változásra. Módosul a H6-os HÉV megállási rendje, de az autósok számára sem lesz könnyű a közlekedés.

    Máshogy jár a HÉV

    Karbantartás miatt február 4-én, 5-én és 6-án a Közvágóhídtól 22.35-kor és 23.35-kor induló vonatok Szigetszentmiklósnál, a József Attila-telepnél, Szigetszentmiklós-Gyártelepnél, Szigethalomnál és Szigethalom alsónál a Közvágóhíd irányú peronok mellett állnak meg.

    Változik a H6-os HÉV közlekedése a hétvégén Fotó: Ripost/Sulyok László

    Változik a forgalom a Újbuda-Városközpont környékén

    Február első hétvégéjén a XI. kerületben az Október huszonharmadika utca környékén forgalomkorlátozásokra kell számítani útfelújítás miatt. Lezárják a Petőfi híd felé, a Fehérvári út és a Szerémi sor között, a Baranyai térről és a Kőrösy József utcából nem lehet majd kihajtani az Október huszonharmadika utcára. A Bercsényi utcánál megszűnik a visszafordulás és a balra kanyarodás.

    100 éve született Szepesi György

    1922. február 5-én született a legendás rádiós kommentátor Szepesi György. Rádiós pályafutását 1945-ben a Magyar Rádióban kezdte. Londontól Londonig, azaz 1948-tól 2012-ig közvetített az olimpiákról, labdarúgó-világbajnokságról egészen 2010-ig kommentálta a meccseket. Szepesi György közvetítette 1953. november 25-i, az évszázad mérkőzése néven emlegetett magyar–angol 6:3-as meccset, amelyen a magyarok legyőzték az otthonában 90 éve veretlen Angliát. 1978–1986-ig az MLSZ-elnöke 1982–94-ig a FIFA vb-tagja volt. 1997-ben XIII. kerület, 2005-ben Budapest díszpolgára lett. Hosszú, sikeres élete 96 évesen ért véget, 2018-ban hunyt el.

    Olimpiáról és labdarúgó-vb-ről is tudósított Szepesi György Fotó: Hegedűs Gábor/Nemzeti Sport

    70 éve ül a trónon II. Erzsébet királynő

    1952. február 6-án lépett a trónra II. Erzsébet brit királynő. A platina évfordulót több hónapos rendezvénysorozattal ünneplik meg. Az uralkodót utcabálokkal, látványos parádékkal köszöntik. A főrendezvényeket 2022. június 2–5. között tartják majd, a hétvége előtt két nap is munkaszüneti nap lesz. A királynő jelenleg minden idők leghosszabb ideje hivatalban lévő uralkodója és egyben a világ jelenlegi legidősebb államfője is. Üknagymamája, Viktória királynő uralkodási időrekordját már hat és fél évvel ezelőtt, 2015. szeptember 9-én megdöntötte. A királynő április 21-én ünnepli 96. születésnapját.

    70 éve integet a népének II. Erzsébet brit királynő Fotó: Getty Images

    Pénteken kezdődik a téli olimpia!

    Az esti ünnepélyes megnyitóval kezdetét veszi a 24. téli olimpia Pekingben. A nyitóünnepségen a magyar zászlót két alpesi síző, Kékesi Márton és Tóth Zita viszi majd. A téli ötkarikás játékokra 91 országból 2871 sportoló érkezik, közöttük 14 magyar is. A záróünnepséget február 20-án tartják.

    Máshogy tart nyitva a Műjég

    Február 4-én egy zártkörű rendezvény miatt változik a Városligeti Műjégpálya nyitvatartása. Így a Műjégpálya 16–20 között várja a látogatókat. A délelőtti nyitvatartás változatlan marad.

    Szombaton kezdődik a tanfolyam a Gyermekvasúton

    Holnap kezdődik a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút tavaszi tanfolyama, amelyre a 4., 5. és 6. osztályosok már regisztrálhatnak a Gyermekvasút weboldalán keresztül. A képzés a közoktatásban is érvényes járványügyi szabályok szerint zajlik majd. A négy hónapos képzést követően a gyerekek júniusban tesznek vizsgát.

    Indul a tanfolyam a kisvasúton Fotó: gyermekvasut.hu

     





    Ezeket olvastad már?
    Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

    Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

    Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

    Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

    Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

    Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

    Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

    Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

    Top hírek

    Magyar Péter

    Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

    50 milliós BMW-k, csúcstechnika, a pesti éjszakából jól ismert alakok... Miközben egy botrányba fulladt pr-akció keretében Magyar Péter vonattal utazott Debrecenbe, csapata 50 milliós BMW X6-osokkal, Mercedes buszokkal, „szolgálati” csúcstechnikával felszerelve az autópályán ment a vasárnapi rendezvény helyszínére.





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás