Segítünk a számolásban! Ennyivel kap többet jövőre egy átlagnyugdíjas





5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak januárban a korábban tervezett 3 százalék helyett – jelentette be Orbán Viktor hétfőn. De mennyit is jelent ez a 13. havi nyugdíjjal együtt?



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.12.08.
kalkulátor

A Metropol kiszámolta, összesen mennyivel kap többet jövőre egy magyar nyugdíjas. A kormány azután döntött az újabb nyugdíjemelésről, hogy a jegybank a jövő évre éves átlagban 5 százalékos inflációt jelzett előre. A miniszterelnök az Idősügyi Tanács tagjaival történt egyeztetés után aláírta a rendeletet, amely tartalmazza azt is, hogy az emelésen felül februárban kézbesítik a 13. havi nyugdíjakat. A novemberi 1,2 százalékos emelés utáni 153 ezer forintos átlagnyugdíjat alapul véve ez azt jelenti, hogy körülbelül 92 ezer forinttal kap többet jövőre egy átlagnyugdíjas. Ha ehhez hozzáadjuk még a 13. havi nyugdíjat is, akkor láthatjuk, hogy egy nyugdíjas jövőre átlagosan 245 ezer forinttal kap többet.

Örülhetnek a nyugdíjasok, megnövelt nyugdíjjal ér véget az év Fotó: Shutterstock

Ennyivel kap többet jövőre egy nyugdíjas az 5 százalékos emeléssel és a 13. havi nyugdíjjal együtt:

Átlagosan ennyivel kapnak többet a nyugdíjasok Fotó: Metropol

Orbán Viktor: Visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is

Idős honfitársainkat különösen megviselte az elmúlt másfél év, ezért a kormány áttekintette, hogy mit tehetne értük. Erről Orbán Viktor beszélt kedden a közösségi oldalán. A kormányfő szerint a gazdaságot sikerült visszaterelni arra a növekedési pályára, ahol a koronavírus-járvány előtt jártunk, és a gazdaság jól teljesít.

Idén novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentette be a miniszterelnök.

Orbán Viktor megígérte, és teljesítette is a nyugdíjemelést Fotó: Facebook

A 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot már kézbesítették

A nyugdíjasok novemberben már kézhez vehették nyugdíjprémium törvényi maximumát, azaz 80 ezer forintot. Az összeget a nyugdíjban és a kéttucatnyi egyéb jogosító ellátásban részesülők kapták meg, összesen két és fél millió ember. Azok sem maradnak ki, akiknek 80 ezer forintnál is kevesebb a havi nyugdíjuk. Ők egyszeri juttatást kaptak, és ugyancsak 80 ezer forintot vehettek át a postástól. A nyugdíjprémium 200 milliárd forintos kiadást jelentett Magyarország költségvetése számára, amely 146 milliárd forinttal volt több, mint az eredetileg előirányzott összeg. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter ez alkalomból elmondta: a kormány azért tudott minden eddiginél nagyobb nyugdíjprémiumot adni, mert a gazdaság és a magyar emberek teljesítménye ezt lehetővé tette.





Ezeket olvastad már?
Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

„Az a szomorú, ha segítségért kiáltasz, akkor sem jönnek oda” - forrnak az indulatok, miután elszabadult a pokol az 1-es villamos megállójában

„Az a szomorú, ha segítségért kiáltasz, akkor sem jönnek oda” - forrnak az indulatok, miután elszabadult a pokol az 1-es villamos megállójában

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás