Felpörög az ünnep mától Budapesten: fényvillamos, Mikulásgyár és FényHév is indul





A Metropol összeszedte a nap legfontosabb információit, hogy mikor és hány helyen nyit ki a Mikulásgyár, és hogy mikortól vehetjük meg autópályamatricánkat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.01.
ez lesz ma

Két helyszínen nyílik meg a Mikulásgyár

Mától egészen december 21-ig várják az ajándékokat az Ötvenhatosok terén 9–21 óra, illetve a Pólus Centerben 10–19 óra között. Tizenhetedik alkalommal ismét megnyitja a kapuit a Mikulásgyár, ahol 20 napon keresztül gyűjtik a rászorulóknak a tartós élelmiszert és a tisztálkodószereket. A gyűjtés főhelyszíne idén a Városligetben lesz, a Dózsa György úti Múzeum Mélygarázs felszínén, a Promenádon, kézműves-foglalkozásokkal, olvasósarokkal, mesepostával, gyermekelőadással, több mint kilencven könnyűzenei koncerttel, az egészségügyről, az oktatásról, a tömegsportról és a fenntartható fejlődésről szóló közéleti beszélgetéssel is várják az adományozókat. A másik helyszín a Pólus Centernél lesz, ahol a parkolónál veszik majd át az ajándékokat.

Színes programok is várják az adakozókat a Mikulásgyárban – Fotó: Móricz-Sabján Simon

Így lehet belépni a Mikulásgyárba

A Mikulásgyár területén minden program ingyenes. A bejáratnál hőmérsékletet mérnek a szervezők és akinek a testhőmérséklete 37 fok fölött van, azt nem engedik be. A Mikulásgyár zárt tereiben kötelező a maszk használata, emellett belépéskor fertőtleníteni kell a kezünket. Aki nem tud elmenni erre a két helyszínre, annak sem kell aggódni, ugyanis az adományokat országszerte a legtöbb postán térítésmentesen veszik át, a lezárt dobozokra csupán rá kell írni nagybetűkkel: MIKULÁSGYÁR. Az ajándékokat, adományokat, felajánlásokat nem szükséges becsomagolni, akár kézben, akár dobozban, akár nejlonzacskóban is át lehet adni.

Mától újra utazhatunk kivilágított villamosokon

A korábbi évekhez hasonlóan idén is december 1-től január 6-ig feldíszített villamosok járják Budapestet. A fényvillamosok 15–20 óra között közlekednek és normál díjszabás mellett vehetőek igénybe. A feldíszített villamosok 2021. december 24-én, 31-én, illetve 2022. január 7-én nem közlekednek.

  • December 1-jén, 3-án, 6-án, 8-án, 13-án, 15-én, 20-án, 22-én, 27-én, 29-én, január 3-án és 5-én a 2-es villamoson
  • December 19-én és január 1-jén a 14-es villamoson
  • December 2-án, 9-én, 16-án, 23-án, 30-án és január 6-án a 19-es villamoson
  • December 4-én a 42-es villamoson
  • December 12-én a 42 és az 50-es villamoson
  • December 10-én és 17-én a 47-es villamoson
  • December 7-én, 14-én, 21-én, 28-án és január 4-én a 49-es villamoson
  • December 26-án az 50-es villamoson
  • Január 2-án az 56A villamoson
  • December 18-án az 59 villamoson
  • December 11-én a 62A-es villamoson
  • December 5-én és 25-én a 69-es villamoson
  • Fényvillamos közlekedik Budapesten mától január 6-ig – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

    FényHévvel is utazhatunk a héten

    Az idén nem csak villamost díszítenek majd fel, hanem ünnepi díszbe öltözött nosztalgia-HÉV-vel is utazhatunk. A szerelvények december 1–5. között délutánonként a H5-ös vonalán szállítja az utasokat normál díjszabás szerint, azonban előzetes regisztráció szükséges ahhoz, hogy felszállhassunk a járműre.

    Ünnepi díszekbe öltözik a Hév is – Fotó: Metropol/CsF

    Mától már elővételben megvehetjük éves autópálya-matricánkat

    Mától akár az érvényességi idő kezdete előtt egy hónappal beszerezhetjük a 2022-es országos éves és megyei e-matricákat. Az idei matricák 2022. január 31-e éjfélig érvényesek. Az elővételben megvett matricák 2022. január 1-től-2023. január 31-e éjfélig használhatók fel. Érdemes online megvásárolni a matricát, mert így elkerülhetjük a sorban állást, emellett néhány kattintással és biztonságos fizetéssel sikeresen megvehetjük a matricát.

    Így változnak a jövő évi autópályamatrica-árak

  • A D1-es kategóriájú autók tíznapos matricája 3820 forintba, a havi e-matrica díja 5210 forintba fog kerülni.
  • A D1, D2 és U kategóriás éves matricáért 46 850 forintot kell majd fizetni.
  • A megyei matricák ára 5450 forint lesz.
  • Az idei matricák 2022. január 31-e éjfélig érvényesek – Fotó: Cseh Gábor/Vas Népe

    Ilyen idővel indul december első napja

    A reggel erősen felhős borongós idővel indul, de napközben délnyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet, kisüt a nap. Nagy mennyiségű csapadék nem várható, de az ország északi részén gyenge eső, illetve futózáporok kialakulhatnak. A csúcshőmérséklet 4–11 fok között alakul. Ez a nap az időjárás szempontjából különleges, ugyanis ilyenkor veszi kezdetét a meteorológiai tél, ami három hónapon keresztül tart. A csillagászati tél első napja pedig december 22-e, ugyanis ekkor van a téli napforduló.

    Most minden eddiginél fontosabb, hogy vért adjunk

    December első napján 12–18 óra között a Corvin Plazába várják a vért adni kívánókat. A szervezők azt kérik azoktól, akik segíteni szeretnének, hogy személyi igazolványukat, lakcímkártyájukat, valamint tajkártyájukat vigyék magukkal a véradásra. A véradás előtt érdemes enni és inni. A véradásra most minden eddiginél nagyobb szükség van, ugyanis egyre több a koronavírusos beteg, emiatt megnövekedett az igény a speciális plazmakészítményre. Ezért az Országos Vérellátó Szolgálat arra kéri a negyedik hullámában bizonyítottan átesett koronavírus-fertőzötteket, mielőbb jelentkezzen mintavételre és ezzel is segítsenek azoknak, akik még a betegségben szenvednek. Mintavételre minden véradáson lehet jelentkezni, előzetes bejelentkezés nélkül.





    Ezeket olvastad már?
    Elképesztő kegyeletsértés: kutyasétáltatót csináltak a váci temetőből

    Elképesztő kegyeletsértés: kutyasétáltatót csináltak a váci temetőből

    Magyar Péter durván beszólt Dobrev Klárának

    Magyar Péter durván beszólt Dobrev Klárának

    Folytatódik a táblaháború Újbudán

    Folytatódik a táblaháború Újbudán

    A háborús helyzet fokozódik: Franciaország és Lengyelország is atomfegyverekről beszél

    A háborús helyzet fokozódik: Franciaország és Lengyelország is atomfegyverekről beszél

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás