Bejgli, mézeskalács, töltött káposzta - ki nem találnád, honnan erednek ünnepi ételeink!

Minden karácsonykor nagy előszeretettel lakmározunk az ünnepi asztalról. Azonban gyakran nem tudjuk, hogy ami az asztalra kerül, az az étel honnan ered és valójában melyik nemzet ételét fogyasztjuk. A Metropol összeszedte a legismertebb ételek eredetét.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.25.
tradíció

Halászlé, töltött káposzta, mákos és diós bejgli… Ismerősen csengenek ezek a nevek, ugye? Azonban azt már kevésbé tudjuk, hogy honnan származnak és hogy miért éppen akkor fogyasztjuk ezeket az ételeket.

Együnk halat és sok pénzünk lesz

A karácsony elmaradhatatlan fogása a hal. Mindegy, hogy az halászlé vagy másmilyen halból készült étel formájában kerül az asztalra. Karácsonyi ennivalóink jó része a 19. századból származik, többek között a halászlé is. Néhány évszázaddal ezt megelőzően az adventi időszak böjti időszak volt, ami december 24-ig tartott, az emberek ilyenkor húsvéthoz hasonlóan nem fogyasztottak húsféléket, csak zöldségek, gyümölcsök, tésztafélék és halat, ami nem tartozott a húsok közé. Ebből következik, hogy halat eszünk karácsonykor, emellett egy másik nem vallásos hiedelem ilyenkor azért ettek halat, mert a halpikkelyek a babona szerint sok pénzt ígért.

Böjti időszakhoz is visszavezethető a halfogyasztás (Fotó: Frank Yvette/Délmagyarország)

A törököktől örököltük a töltött káposztát

A töltött káposzta különböző variációi már a XVIII. századtól elterjedtek Magyarországon. A töltött káposzta az oszmán-török konyháról indulva terjedt el. Nálunk a 18. sz.-ban már széles körben kedvelt, de a Ny-dunántúli, felföldi parasztkonyhára csak a 19. sz.-ban vonult be. A hazai tájak töltött káposztája igen különböző, a változatok a csak töltelékből álló, vízben főtt, lé és aprókáposzta nélkül tálalt ételtől a vágott aprókáposzta berántott, gyakran paradicsomos főzelékében úszó burkolatlan kásás húsgombócig terjednek.

Eredetileg patkó alakú volt a bejgli

Azt hogy a bejgli valójában honnan származik, nem tudni pontosan. Egyes források szerint ez az édesség Sziléziából származik és Európában a 14. század óta ismert kalácsfajta. Más források az örményeknek tulajdonítják a bejgli létrejöttét. Ami biztos, hogy ezt a kalácsfélét eredetileg patkó formájúra készítették, ahonnan a neve is származik. A bejgli (németül beugen - meghajlít, mohnbeugel - mákos kifli/bejgli) és az osztrákoknak köszönhetően terjedt el hazánkban a 19. század második felében. Azóta már számos töltelékkel készül ez a finomság.

Eleinte nem hosszúkás alakja volt a bejglinek Fotó: Frank Yvette/Délmagyarország

A karácsonyfára tesszük mindannyiunk kedvenc édességét

A szaloncukor őse (a fondant-cukor, amely túltelített cukoroldatból felfőzéssel készülő, puha, kikristályosított massza) Franciaországból a 14. századból származik, tőlük német bevándorló cukorműves mesterek közvetítésével, a 19. század első harmadában érkezett Magyarországra. Elnevezése onnan származik, hogy a polgári és főúri házakban a szalonban kínálták a vendégeknek ezt az édességet. A szaloncukor kapcsolódik a faállításhoz is, ugyanis a kis tálkákból ez a finomság a fára került fel, azonban elnevezését megtartotta.

Először tálcából a szalonban kínálták, később került fel a fára (Fotó: Móricz István/Bors)

Már a 11. században csináltak mézeskalácsot

Talán az egyik legértékesebb alapanyag a világon a méz, ezért nem is csoda, hogy régóta használjuk már ételkészítéshez. A mézeskalácsot először egy 11. századi nürnbergi feljegyzésben említik önállóan - a terület kiváló adottságokkal rendelkezik a méztenyésztésre. A mézeskalácsokat sütőformákkal készítették, amelyeket általában nagy emberek, császárok arcképe díszítette. Később ez az édesség Európa számos pontján elterjedt.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás