
Felfoghatatlan lépésre szánta rá magát a nő, mert elvesztette gyermekfelügyeleti jogát
Életfogytig gondolkodhat tettén...
Minden karácsonykor nagy előszeretettel lakmározunk az ünnepi asztalról. Azonban gyakran nem tudjuk, hogy ami az asztalra kerül, az az étel honnan ered és valójában melyik nemzet ételét fogyasztjuk. A Metropol összeszedte a legismertebb ételek eredetét.
Halászlé, töltött káposzta, mákos és diós bejgli… Ismerősen csengenek ezek a nevek, ugye? Azonban azt már kevésbé tudjuk, hogy honnan származnak és hogy miért éppen akkor fogyasztjuk ezeket az ételeket.
A karácsony elmaradhatatlan fogása a hal. Mindegy, hogy az halászlé vagy másmilyen halból készült étel formájában kerül az asztalra. Karácsonyi ennivalóink jó része a 19. századból származik, többek között a halászlé is. Néhány évszázaddal ezt megelőzően az adventi időszak böjti időszak volt, ami december 24-ig tartott, az emberek ilyenkor húsvéthoz hasonlóan nem fogyasztottak húsféléket, csak zöldségek, gyümölcsök, tésztafélék és halat, ami nem tartozott a húsok közé. Ebből következik, hogy halat eszünk karácsonykor, emellett egy másik nem vallásos hiedelem ilyenkor azért ettek halat, mert a halpikkelyek a babona szerint sok pénzt ígért.
A töltött káposzta különböző variációi már a XVIII. századtól elterjedtek Magyarországon. A töltött káposzta az oszmán-török konyháról indulva terjedt el. Nálunk a 18. sz.-ban már széles körben kedvelt, de a Ny-dunántúli, felföldi parasztkonyhára csak a 19. sz.-ban vonult be. A hazai tájak töltött káposztája igen különböző, a változatok a csak töltelékből álló, vízben főtt, lé és aprókáposzta nélkül tálalt ételtől a vágott aprókáposzta berántott, gyakran paradicsomos főzelékében úszó burkolatlan kásás húsgombócig terjednek.
Azt hogy a bejgli valójában honnan származik, nem tudni pontosan. Egyes források szerint ez az édesség Sziléziából származik és Európában a 14. század óta ismert kalácsfajta. Más források az örményeknek tulajdonítják a bejgli létrejöttét. Ami biztos, hogy ezt a kalácsfélét eredetileg patkó formájúra készítették, ahonnan a neve is származik. A bejgli (németül beugen - meghajlít, mohnbeugel - mákos kifli/bejgli) és az osztrákoknak köszönhetően terjedt el hazánkban a 19. század második felében. Azóta már számos töltelékkel készül ez a finomság.
A szaloncukor őse (a fondant-cukor, amely túltelített cukoroldatból felfőzéssel készülő, puha, kikristályosított massza) Franciaországból a 14. századból származik, tőlük német bevándorló cukorműves mesterek közvetítésével, a 19. század első harmadában érkezett Magyarországra. Elnevezése onnan származik, hogy a polgári és főúri házakban a szalonban kínálták a vendégeknek ezt az édességet. A szaloncukor kapcsolódik a faállításhoz is, ugyanis a kis tálkákból ez a finomság a fára került fel, azonban elnevezését megtartotta.
Talán az egyik legértékesebb alapanyag a világon a méz, ezért nem is csoda, hogy régóta használjuk már ételkészítéshez. A mézeskalácsot először egy 11. századi nürnbergi feljegyzésben említik önállóan - a terület kiváló adottságokkal rendelkezik a méztenyésztésre. A mézeskalácsokat sütőformákkal készítették, amelyeket általában nagy emberek, császárok arcképe díszítette. Később ez az édesség Európa számos pontján elterjedt.
Életfogytig gondolkodhat tettén...
Mutatjuk a rendőrség közleményét.
Drámai részletek derültek ki a letartóztatási jegyzőkönyvből.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre