Csúcshegyen két hét alatt 4 tűzeset volt – miközben nincs tűzcsap, de a lakók az ivóvizet is kútból hordják - Fotó!





Évente több lakóház ég le a III. kerületi Csúcshegyen. Miután 100 év alatt nem sikerült kiépíteni a csatorna- és vízhálózatot, az ott élő ezer család a vizet is kutakból hordja. Tűzcsapok hiányában a tűzoltóság pedig vízszállító autókkal érkezik ki a lángokban álló házakhoz. A Metropol utánajárt, ki ezért a felelős.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.14.
III. kerület tragédia

„A csúcshegyi ingatlanok közül számos még az 1900 évek elején épült és kapta meg a lakóingatlani státuszt, amikor még a jelenlegi bel- és külterületi szabályozások nem is léteztek. Ennek ellenére a hegy közművesítése mind a mai napig csak részlegesen történt meg” – nyilatkozta lapunknak a Csúcshegyi Egyesület Elnöke, Hámor Endre, aki hozzátette: az önkormányzat úgy határozott, hogy az ide szánt kapacitásból inkább megvalósít egy teljesen zöldmezős beruházást. Így jött létre Harsánylejtő kertváros. Ezzel a csúcshegyi családokat további évtizedekre fosztották meg a közművesítés lehetőségétől. Ráadásul ezzel párhuzamosan építési tilalmat vezettek be a geotechnikai szabályozás hiányára hivatkozva.

Csúcshegyen két hét alatt, 4 tűzeset is volt Olvasói fotó

A tűzoltók sem találják a tűzcsapokat

A területen minden évben több tűzeset történik, csak november második felében 4 ilyen katasztrófa volt. A csúcshegyiek szerint a tűzcsapok hiánya jelentősen megnehezíti a tűzoltók munkáját, valamint a lángok az ott lakók életén kívül, veszélyesek a hármashatár-hegyi erdőre is. A közelmúltban a Solymárvölgyi úton történt katasztrófa, ahol a tűzoltók is hiába keresték a tűzcsapokat, ezért más megoldást kellett találniuk. A katasztrófában egy 2 éves kisgyermekes fiatal párnak égett porrá az otthona.

Aki szeretne segíteni a Kolena családnak, az alábbi számlaszámra utalva, Adomány címén megteheti: Kolena Norbert, 10401804-85505251-50551009

Tűzcsapok hiányában az ott lakók vödörben hozták a vizet Olvasói fotó

Csúcshegyen nincs se tűzcsap, se vízhálózat, se felelős

Lapunk felkereste az óbudai önkormányzatot, akiktől a következő választ kaptuk: „...A harmadik kerületnek a tűzcsapok telepítésére nincs hatásköre.” Arra azonban nem válaszoltak, hogy miért nincs közművesítve a lakóingatlanokkal ellátott terület. Megkerestük a Fővárosi Vízműveket is, akik elmondták: „bár korábban kaptunk megkereséseket a területre vonatkozó vízközmű-fejlesztési igényekről, a fejlesztés nem Társaságunk, hanem az ellátásért felelős feladata (önkormányzat – a szerk.)” – nyilatkozták lapunknak. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakmai álláspontja szerint a vízművek üzemelteti a tűzcsapokat, de miután a Csúcshegyen nincs víz – amit így ún. vízhiányos területként kezelnek –, ezért a tűzoltóság az ilyen jellegű területekre alapvetően vízszállító járműveket riaszt.

A tűzoltók vízzel teli autókkal próbálták oltani a tüzet Olvasói fotó

 





Ezeket olvastad már?
Egymás mellett halt meg a két pici gyermek: a 6 éves saját testével pajzsként védte öccsét

Egymás mellett halt meg a két pici gyermek: a 6 éves saját testével pajzsként védte öccsét

"Az utolsó utáni pillanatig küzdeni fogunk!" – Rossz híreket kapott a csontrákos Hanna családja

"Az utolsó utáni pillanatig küzdeni fogunk!" – Rossz híreket kapott a csontrákos Hanna családja

Elborzadtak a vásárlók attól, ami a Lidl parkolójában történt - azonnal rendőrért kiáltottak

Elborzadtak a vásárlók attól, ami a Lidl parkolójában történt - azonnal rendőrért kiáltottak

Visszatér a forró nyár: ilyen idővel búcsúzik az április

Visszatér a forró nyár: ilyen idővel búcsúzik az április

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás