Elképesztő! Ennyi az ára forintban Budapest legértékesebb fájának

25 méter magas, akár 150 éves is lehet, és a Budakeszi út mellett áll... Egy látványos mobilos applikáció segítségével akár azt is kiderítheti, hogy hol található Budapest legnagyobb, legöregebb, vagy épp legdrágább fája.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.25.
II. kerület zöldövezet

Itt a főváros zöld vagyonleltára! Ma már szinte majdnem minden - vásárlás, bankolás, tömegközlekedés, tanulás, utazás - elintézhető különféle applikációkkal. Növényrajongók és Budapest-őrültek örömére van már egy olyan is, amelynek segítségével pontosan beazonosítható majdnem az összes budapesti fa, valamint a parkokról, természetvédelmi területekről is sok mindent megtudhatunk. A Főkert által kifejlesztett BP Fatár máris két díjat kapott, ráadásul bárki számára elérhető, izgalmas felfedezéseket kínál. A cél, hogy ha valaki a fővárosban járva megáll egy nagyobb fa előtt, mindent megtudhasson róla: a pontos nevét magyarul és latinul, a fajtáját, a méreteit, az idősebb fák esetében még a becsült életkorát is. A folyamatosan fejlesztett fatárban jelenleg mintegy 47 ezer, a fővárosi kertészeti társaság által kezelt fa adatlapja érhető el, köztük 100 nevezetes fáé; ez utóbbiaknak rövid történetével is megismerkedhet a felhasználó.

Ez Budapest legidősebb és legmagasabb fája (Fotó: Főkert.hu)

Egy fa értékénél fontos, hogy mennyi árnyékot ad

A Főkertet törvény is kötelezi a vagyonleltár elkészítésére, hogy pontosan tisztában legyen azzal, miért felelős. Egy fának elsősorban eszmei, érzelmi, környezetvédelmi értéke van, azonban létezik egy matematikai módszer mellyel pontosan kiszámítható mennyit ér egy fa. Fontos azonban, hogy ezzel nem a fa árát, hanem az értékét fejezik ki. Ezt forintban adják meg, mi például jogi viták vagy károkozás rendezésénél nyújthat segítséget. Egy fa értéknek kiszámításánál a növény fajtáján és állapotán kívül figyelembe veszik, hogy hogy mennyi árnyékot ad, mennyi port köt meg, mekkora a párologtatása, milyen a szén-dioxid megkötése.

A fa teljes történetét megtudhatjuk az appon keresztül (Fotó: Metropol)

 

Innen szerezhető be a Bp Fatár

Ha valaki kíváncsi a budapesti fák folyamatosan bővülő adataira, és a hozzájuk kapcsolódó érdekességekre, az ingyenes, Bp Fatár nevű alkalmazást letöltheti azt az iOs App Store vagy a Google Play áruházakból.

A „Budaszentlőrinci bükk” a főváros legértékesebb fája

A nevezetes fa a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdonában lévő telken áll.

 • Név: Budaszentlőrinci bükk, 0000988FK
 • Fajta: Bükkfa
 • Hely: Budakeszi út 93.
 • Magasság: 25 m
 • törzsátmérő: 143 cm
 • Becsült életkor: 110–150 év
 • Számolt értéke: 21 600 000 Ft
 • Egészségügyi állapota jó, megfelelő kezelésekkel a fa az elérhető maximális életkort megélheti.
 • Az alkalmazásban a kisebb és a nagyobb fák is megjelennek (Fotó: Metropol)

   

  Top hírek

  Hírlevél-feliratkozás