RETRO RÁDIÓ

Tíz brutális dolog, ami az asztronauták testével történik az űrben

Kijutni az űrbe nehéz, de az űrben létezni még nehezebb. Összegyűjtöttük, mi történik az ember testével, ha esetleg kijutna a földön kívülre.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.10.27. 18:30
világegyetem

Rengeteg kisgyerek álmodozik arról, hogy egyszer űrhajós lesz. Ám sajnos ez nem olyan egyszerű feladat – írja a Daily Star.

A portál összegyűjtött 10 dolgot, ami a testünkkel történhet, miközben kint lebegünk egy űrállomáson:

 • Gyengülnek az izmok és a csontok – Mivel az űrben nincs akkora gravitáció, mint a földön, az izmok és a csontok teljesen elgyengülhetnek. Az asztronautáknak napi két órát kell lekötözve edzeniük, ha nem akarják elveszíteni csontsűrűségük majdnem 12 százalékát.
 • A gravitáció a vérre és a testnedvekre is hatással van – Az űrhajósoknak felduzzad az arcuk és a kezeik, mivel a testben lévő vizet nem tartja össze semmi. Ha kicsavarnánk az emberből ezt a mennyiségű fölösleges folyadékot, egy kétliteres palackot is meg tudnánk vele tölteni.
 • Hatalmas sugárzásnak vannak kitéve – A Földön lévő oxigén nemcsak életet ad nekünk, de az űrből jövő sugárzástól is véd minket. Az asztronauták tízszer akkora UV-sugárzásnak vannak kitéve, mint mi a Földön, így sokkal nagyobb az esélye, hogy rákos betegség alakulhat ki náluk.
 • Nem egyszerű az alvás – Mivel az űrállomásokon nincs gravitáció, a fent dolgozó emberek kénytelenek lekötözve aludni. A legtöbben maximum 6 órát tudnak pihenni. Még egy zavaró tényező, hogy az űrben kilencven percenként feljön a nap, így még a sötétséget sem élvezhetik végig.
 • Gyakoriak a rosszullétek – A gravitáció hiánya miatt megzavarodik a fülünk belsejében található vesztibuláris szerv, ami az egyensúlyunkért felel. Ez okozhat hányingert, rosszullétet és fejfájást.
 • Csökken az étvágy – Az asztronauták átlagosan a testsúlyuk öt százalékát vesztik el, mert az űrben rohamosan csökken az étvágyuk. Ezért szigorú diétát kell követniük, és akkor is enniük kell, amikor nem akarnak.
 • Csökken a vörösvérsejtek száma – A súlytalanság miatt lecsökken a vérben úszó vörösvérsejtek száma, emiatt vasfelesleg keletkezhet olyan létfontosságú szervekben, mint a máj.
 • Bonyolult a tisztálkodás – Mivel az űrben nincs folyóvíz, az asztronauták vízzel teli zacskókkal oldják meg a tisztálkodást. Nedves törlőkendőt használnak a mosdásra, száraz sampont a hajukra, a fogkrémet pedig papírzsepibe köpik.
 • Romolhat a látás – Az űrben lévő nyomás negatív hatással lehet az agyra, ezért súlyosan leromolhat a látás.
 • Az űr nagyon stresszes – Nem lehet túl kényelmes ilyen hihetetlenül szűk térben, másokkal zsúfoltan összezárva élni hosszú ideig. Az asztronautáknál sokszor mentális betegségek alakulnak ki, amiket nagyon fontos, hogy azonnal kezeljenek.
 • Ezeket olvastad már?
  Ez a 82 éves fekete-fehér fotó a bizonyíték az időutazás létezésére

  Ez a 82 éves fekete-fehér fotó a bizonyíték az időutazás létezésére

  Kiderült, maffiabosszú dönthette porba a munkácsi turult

  Kiderült, maffiabosszú dönthette porba a munkácsi turult

  „Öröm volt vele lenni” - Édesapja talált rá a halott 11 éves lányára az ágyában

  „Öröm volt vele lenni” - Édesapja talált rá a halott 11 éves lányára az ágyában

  Tagadni próbálja a migránskvótát a dollárbaloldal

  Tagadni próbálja a migránskvótát a dollárbaloldal

  Top hírek

  Ezek is érdekelhetik  Hírlevél feliratkozás