RETRO RÁDIÓ

Te kitalálod, hány évig építették a Szent István-bazilikát?





A Metropol összeszedte a nap legfontosabb eseményeit, az évfordulókat és az aktuális közlekedési infókat. 170 éve tették le a Bazilika alapkövét, ma van az utolsó melegebb nap, a fogaskerekű pedig novemberig nem jár.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.10.04.
ez lesz ma

Állatkerti programok az állatok világnapján

1991 óta ezen a napon ünnepeljük az állatok világnapját, ami egyúttal Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentje halálának a napja. A Fővárosi Állat- és Növénykertben ma még várják az állatok kedvelőit az Állat- és Növényszeretet Fesztiválra, ahol a felelős állattartásra hívják fel a figyelmet. A Nagy-tó mellett találkozhatunk az állatkert vadállatmentő csapatával, lesznek kézműves-foglalkozások, illetve méhészeti bemutató is.

Több mint 54 évig épült a Szent István-bazilika Fotó: Shutterstock

170 éve tették le a Szent István-bazilika alapkövét, 54 évig építették

1851-ben ezen a napon került sor a bazilika alapkövének letételére. A munkálatok Hild József tervei alapján 1851 augusztusában kezdődtek el, az alapkövet pedig október 4-én tették le, azonban végül csak 1905 végére készült el. A bazilika megépítését az 1838-as nagy árvíz után határozták el. A mai Szent István tér közepe egy kis, természetes kiemelkedést képezett a sík pesti területen, amelyen több száz lakos talált menedéket a víz sodrása elől, amíg csónakokkal kimentették őket.

Ma kezdődik az űrkutatás világhete

Az ENSZ közgyűlése még 1999 decemberében határozott úgy, hogy az október 4. és 10. közötti időszakot a világűr hetévé nyilvánítja. A kezdőnap a világ első műholdja, a Szputnyik–1 1957. október 4-ei pályára állításának évfordulója. Az űrkutatási világhét célja a világ figyelmének felhívása az űrtechnológia hasznára.

Novemberig nem utazhatunk a fogaskerekűn

Mától november 16-ig karbantartás miatt a fogaskerekű nem közlekedik. Helyette a Svábhegy és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút között a 60-as pótlóbusszal lehet utazni, amely a Művész út megállót csak a Széchenyi-hegy felé érinti. Az Orgonás és az Esze Tamás iskola megálló a Szent János Kórháztól a Pethényi útig közlekedő 60A, vagy az Esze Tamás iskola (Rőzse utca) megállóig közlekedő 60B pótlóbusszal érhető el. A pótlóbuszokra az első ajtón lehet felszállni, és kerékpárt nem lehet szállítani rajtuk.

Ideiglenesen megpihennek a fogaskerekű kocsijai Fotó: commons.wikimedia

Forgalmi változások Budapesten

Karbantartás miatt mától október 17-ig a H8-as HÉV rövidített útvonalon közlekedik és csak a az Örs vezér tere és Gödöllő, Szabadság tér között járnak. A kimaradó szakaszon a H8-as pótlóbusz jár.

Delegáció miatt ma tilos megállni:

– 6–12 óra között a II. kerületben, a Ganz utca a KKÜM szembeni oldalán a Fő utca és a Bem rakpart között,

– 10 és 14:30 óra között a VI. kerületben, a Bajza utca páros számozású oldalán a 44–48. számok között,

– 10–15 óra között, a II. kerületben, a Szalay utca páratlan számozású oldalán a Vajkay utca és a Falk Miksa utca között,

illetve holnap 6–16 óra között az V. kerületben, a Széchenyi tér MTA nagyparkoló teljes területén.

Jön az utolsó melegebb nap!

A ködfoltok megszűnését követően a fátyol-, illetve gomolyfelhők mellett általában több órára kisüthet a nap. Késő délutántól, estétől északnyugat felől vastagabb felhők érkeznek, és több helyen eleredhet az eső, zápor. A déli, estétől a Dunántúlon az északnyugati szél megélénkül, sokfelé meg is erősödik. A legmagasabb hőmérséklet 24 fok körül alakul, és ez lesz az utolsó melegebbnek mondható nap, ezután egy hidegfrontnak köszönhetően fokozatosan csökken a hőmérséklet és a hőmérő higanyszála már csak a 18-19 fokot fogja elérni.





Ezeket olvastad már?
Hihetetlen kutatás: a terhesség után fiatalabbnak néznek ki a nők

Hihetetlen kutatás: a terhesség után fiatalabbnak néznek ki a nők

Exkluzív fotók az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásáról - galériával

Exkluzív fotók az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásáról - galériával

Mentes és egészségtudatos termékekkel hódít a SPAR

Mentes és egészségtudatos termékekkel hódít a SPAR

Lehet kérni a nyugdíj újbóli megállapítását?

Lehet kérni a nyugdíj újbóli megállapítását?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás